Kiinalaismies tuli känniin Coca-Colasta – ja auttoi tutkijat rasvamaksan mysteerin äärelle

Harvinainen lääketieteellinen tapauskertomus Kiinasta on antanut tutkijoille mahdollisesti tärkeän vihjeen siitä, miten jo kansantaudiksi muuttunut rasvamaksa kehittyy.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Harvinainen lääketieteellinen tapauskertomus Kiinasta on antanut tutkijoille mahdollisesti tärkeän vihjeen siitä, miten jo kansantaudiksi muuttunut rasvamaksa kehittyy.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Cell Metabolism -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan 27-vuotiaasta kiinalaisesta miehestä, joka tuli voimakkaaseen humalaan sokeripitoisista aterioista tai juomista kuten Coca-Colasta.

Miehen lähipiiri uskoi, että mies juo salaa vaikka hän kielsi tämän. Mies kärsi mystisistä känneistä kymmenen vuotta, ennen kuin hän pääsi kunnollisiin tutkimuksiin.

Samassa hänellä havaittiin erittäin pitkälle kehittynyt rasvamaksa ja hänet otettiin tehohoitoon.

Sokerisen aterian jälkeen mitattiin alkoholipitoisuus

Lääkärit epäilivät miehellä ensimmäiseksi ”itsepanimo-oireyhtymää”,  harvinaista tilaa, jossa suolistossa oleva hiiva saa hiilihydraatit käymään ja suolistoon syntyy etanolia. Hiivalääkkeet eivät kuitenkaan tepsineet mieheen.

Kun lääkärit mittasivat mieheltä veren alkoholipitoisuuden sokeripitoisen aterian jälkeen, se oli 400 millligramma desilitrassa, eli vastasi 15 shottia viskiä.

Suolistosta löytyi syy humalaan

Miehen suolistosta otetut bakteerinäytteet ratkaisivat mysteerin. Tutkijat havaitsivat, että Klebsiella pneumoniae -suvun bakteerit lisääntyivät jopa 900-kertaisesti kun mies tuli humalaan.

Kun tutkijat laittoivat näitä bakteereja maljalle kasvamaan ja antoivat niille sokeria, osa bakteerin kannoista tuotti voimakkaasti alkoholia.

Varmuuden vuoksi tutkijat laittoivat bakteereja vielä hiirien suoleen kasvamaan. Sen jälkeen nekin tulivat sokerista humalaan ja osalle hiiiristä kehittyi neljässä viikossa maksavaurio.

Rasvamaksapotilaat tarkasteluun

Tutkijat selvittivät myös sairaalan muiden rasvamaksapotilaiden suolistobakteereja ja löysivät yli 60 prosentilta suuria määriä alkoholia tuottavia Klebsiella-kantoja.

Vaikka muut potilaat eivät olleet raportoineet tulleensa humalaan sokeripitoisista ruoista, tutkijat tekivät merkittävän havainnon. Kun potilaille annettiin glukoosia, veren alkoholipitoisuus kohosi voimakkaasti kaikilla.

Lue myös: Sairastatko rasvamaksaa tietämättäsi? Korjaako tipaton tammikuu tilanteen?

Klebsiella-bakteeri yhdisti rasvamaksaan

Nämä havainnot viittaavat voimakkaasti siihen, että ainakin osalla rasvamaksapotilaista juurisyy voi olla alkoholia tuottavissa Klebsiella -bakteereissa.

Tapauskertomuksen potilasta on hoidettu antibiooteilla ja hänen ongelmansa rasvamaksan kanssa on helpottunut.

Mitä löytö tarkoittaa rasvamaksapotilaiden hoidon kannalta jää nähtäväksi, sillä löytö on yllättänyt koko tutkijamaailman, vaikka suolistobakteereiden osuutta onkin usein epäilty.

Lue myös: Nopea laihduttaminen ja 4 muuta tekijää, jotka voivat aiheuttaa rasvamaksan – tunnista riskit

X