Luurankolöytö vahvisti lapsityövoiman karut seuraukset: pakkotyö murensi lasten terveyden ja ravitsemus vastasi nälänhätää

Luurankolöytö kertoo karua tarinaa lasten kohtelusta tehtaissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lapset työskentelivät jossakin Fewstonin viidestä tekstiilitehtaasta.

Luurankolöytö kertoo karua tarinaa lasten kohtelusta tehtaissa.
Teksti: Jani Kaaro

Lapsityövoiman käyttö oli yleistä 1700- ja 1800-lukujen Englannissa. Kirjallisuuden perusteella tiedetään, että työ oli raskasta ja lapset kuolivat varhain sairauksiin ja muihin terveysongelmiin. Pakkotyön fyysisistä seurauksista ei kuitenkaan ole ollut suoria todisteita.

Tätä puutetta paikkaavat Pohjois-Yorkshiresta Fewstonin kylän vanhalta hautausmaalta esiin kaivetut 154 luurankoa. Durhamin yliopiston tutkijat havaitsivat, että yllättävän suuri osa vainajista oli 8–20-vuotiaita lapsia tai nuoria.

Luiden isotooppien tutkimus paljasti, että vainajat eivät olleet kotoisin Yorkshiresta. Heidät oli oletettavasti tuotu kaupungeista työskentelemään johonkin Fewstonin viidestä tekstiilitehtaasta.

Lapsityövoiman työolot verrattavissa suureen nälänhätään

Luiden tarkempi analyysi paljasti, miten rankkaa lasten elämä Fewstonin tehtailla todella on ollut. Heidän luustossaan oli selviä merkkejä eläinproteiinin ja useiden vitamiinien puutteesta, kasvun hidastumisesta ja hengitystiesai­rauksista. Suurella osalla lapsista oli riisitautia ja keripukkia.

Eläinproteiinin puute on tutkijoiden mukaan ollut samaa luokkaa kuin Irlannissa suuren nälänhädän aikana.

Pakkotyössä olleita vainajia verrattiin samalta hautausmaalta esiin kaivetttuihin vainajiin, jotka olivat kotoisin Fewstonin alueelta. He olivat olleet töissä maatiloilla tai ”paremmissa töissä”, kuten räätälinä, suutarina tai seppänä. Tämä heijastui luustossa parempana ravitsemuksena.

Lue myös: Teemu Keskisarja: Näin karua oli elämä 1700-luvun Suomessa, jolloin rikaskin kuoli kurjasti

X