Näin sinitiainen rakentaa pesänsä – Naaras on pesän koristeleva rakennusmestari

Tuoreen väitöskirjan mukaan sinitiaisnaarailla on geneettinen taipumus rakentaa tietynlaisia pesiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sinitiaiset rakentavat pesänsä esimerkiksi pönttöön. Uuden tutkimuksen mukaan naaraat osallistuvat koristeluun rakennustöiden lisäksi.

Tuoreen väitöskirjan mukaan sinitiaisnaarailla on geneettinen taipumus rakentaa tietynlaisia pesiä.
Teksti:
Elina Kirssi

Yhä moniäänisempi lintujen liverrys aamuisin on varma kevään merkki. Pian tarkkasilmäinen luonnossa liikkuja saattaa huomata myös ensimmäiset linnunpesät. Esimerkiksi sinitiainen munii huhti-toukokuussa.

Pesänsä sinitiainen rakentaa koloon tai pönttöön esimerkiksi höyhenistä, sammalista ja villasta.

Sinitiainen rakentaa omanlaisiaan pesiä

Sinitiaisten pesänrakennusvietti kulkee suvussa, selviää tuoreesta väitöskirjasta. Filosofian maisteri Pauliina Järvisen väitöskirjan mukaan sinitiaisnaarailla on geneettinen taipumus rakentaa tietynlaisia pesiä.

Järvisen väitöskirjassa tutkittiin sinitiaisyksilöiden eroja pesänrakennuksessa ja valintojen vaikutuksia. Tutkimuksen mukaan pesämateriaalit ratkaisevat, kuinka hyvin poikaset selviävät hengissä.

Mitä enemmän höyheniä, sitä paremmat selviytymismahdollisuudet poikasilla on.

Höyhenpesisissä immuunijärjestelmä tehostuu

Toisaalta sinitiaisen valitsema pesämateriaali ei auttanut ensimmäisten elinviikkojen aikana, vaan pesähöyhenistä oli apua vasta poikasten pesästä lähdön ja poikasten ensimmäisen pesimisyrityksen aikana. Höyhenpesissä poikasten immuunijärjestelmä tehostuu.

”Pesät ovat ensisijaisen tärkeitä lintujen lisääntymiselle, sillä pesä suojaa munia ja poikasia ulkomaailman uhilta. Siksi on hämmästyttävää, että saman lintulajin ja jopa naapurusten pesät voivat erota toisistaan sekä kooltaan että materiaaleiltaan. Väitöskirjassani halusin pureutua kysymykseen, miksi pesissä on eroa”, Pauliina Järvinen kertoo.

Sinitiainen rakentaa pesää monista materiaaleista.

Sinitiainen munii huhti-toukokuussa. © OTAVAMEDIA

Naaraatkin koristelevat pesää

Tutkimuksessa selvisi, että myös naaraat koristelevat pesää esimerkiksi sulilla ja höyhenillä. Aiemmin on uskottu koristelun olevan koiraiden vastuulla, naaras nimittäin on pesän todellinen rakennusmestari.

”Myös sinitiaisten pesät ovat keskenään erilaisia. Yhdet vuoraavat pesänsä esimerkiksi peurankarvalla ja toiset taas suosivat höyheniä. Jotkut ripottelevat pesään vielä tuoreita yrttejä tai koristelevat sen sulin tai myyrännahoin”, Pauliina Järvinen kertoo.

Kun pienen alueen sisällä on paljon lintuja, pesään sopivista materiaaleista voi tulla kilpailua sukupuolen sisällä, mikä voi kehittää koiraissa ja naaraissa seksuaaliviestintää.

Tutkimuksen mukaan sinitiaisnaaras viestittää hyvästä kunnostaan kumppaneilleen. Aiemmin on uskottu, että vain koiras viestii karkottaakseen kilpailijat ja liehitelläkseen naaraita.

”Eläinlajeilla, joilla poikasten selviytyminen edellyttää molempien vanhempien vaivannäköä, on kuitenkin myös naarailla syytä viestiä. Viestimällä kelpoisuudestaan tai kyvystään panostaa poikasten hoitoon naaras voi innostaa myös koirasta sijoittamaan enemmän poikasiinsa.”

Tutkimuksen kohteena sinitiainen kahdeksassa sukupolvessa

Tutkimusaineisto käsittelee 1010 pesää, jotka on rakennettu kymmenen vuoden aikana, sekä niitä rakentaneita naaraita ja niiden kumppaneita. Tutkimuksessa vertaillaan naaraiden pesiä jopa kahdeksassa sukupolvessa. Pesänrakennuksen periytyvyyttä tunnettujen sukulaisuussuhteiden kautta ei ole tutkittu aiemmin.

Järvisen väitöskirja Causes and consequences of variation in blue tit nest construction tarkastetaan Turun yliopistossa 8. toukokuuta. Vastaväittelijänä toimii apulaisprofessori D. Charles Deeming ja kustoksena professori Jon Brommer.

Lue myös: Tunnistatko nämä linnut? Keväisellä bongausretkellä voit nähdä jopa 60 lintulajia

X