Professori Pentti Huovinen: ”Uskon, että tulevaisuudessa estämme lihavuutta ja muita sairauksia antamalla potilaille tulehdusta hillitseviä bakteereita”

Bakteeriopin professorin mukaan lihavuus on tulehdussairaus, ja ylipaino monen sairauden riskitekijä. Kun ruokavalioon lisätään kasviksia, hedelmiä ja marjoja, tulehdus rauhoittuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Bakteeriopin professorin mukaan lihavuus on tulehdussairaus, ja ylipaino monen sairauden riskitekijä. Kun ruokavalioon lisätään kasviksia, hedelmiä ja marjoja, tulehdus rauhoittuu.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

”Tutkin työkseni suoliston bakteereita. Ruokavalio vaikuttaa suoliston mikrobistoon. Väärä ruokavalio, antibioottihoito ja suoliston infektiotaudit johtavat suolen pinnan vaurioon ja sen vuotamiseen. Silloin syntyy tulehdusreaktio, joka myötävaikuttaa lukuisten sairauksien kehittymiseen”, kertoo bakteeriopin professori Pentti Huovinen.

Hänen mukaan lihavuus on tulehdussairaus, ja ylipaino monen sairauden riskitekijä. Kun ruokavalioon lisätään kasviksia, hedelmiä ja marjoja, tulehdus rauhoittuu.

”Punainen liha kiihdyttää tulehdusta. Uskon, että tulevaisuudessa estämme lihavuutta ja monia muita sairauksia antamalla potilaille tulehdusta hillitseviä bakteereita.”

”Tarvitsemme keinoja, joilla vähentää turhaa antibioottien käyttöä”

Antibiootit vaurioittavat aina suoliston bakteeristoa. Pentti Huovisen sanoo, että tarvitsemme keinoja, joilla vähentää turhaa antibioottien käyttöä.

”Toivottavasti saamme pian diagnostiikkaa, joka auttaa lääkäriä kohdentamaan antibiootit niitä tarvitseville potilaille.”

Nopeampaa ja tehokkaampaa diagnosointia

”Tällä vuosituhannella lääketiede on ottanut ison askeleen kohti nopeampaa ja tehokkaampaa diagnosointia”, Pentti Huovinen muistuttaa.

Ongelmiin pystytään tarttumaan ajoissa. Kuvantamismenetelmät ovat parantuneet ja niitä yhdistelemällä päästään parempiin diagnooseihin.

”Osaamme tunnistaa syöpien rakenteita, ja syöpien hoitoon on täsmälääkkeitä.”

Bakteeriopin professori muistuttaa myös, että kirurgia on kehittynyt niin, että voimme kotiuttaa potilaan jopa samana päivänä.

Tukea lapsiperheille

Suomessa Perheille on tarjolla matalan kynnyksen tukea lasten varhaisen syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

”Sillä on suuri kansantaloudellinen merkitys”, Pentti Huovinen summaa.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X