Tällä sukupuuttoon kuolleella koirarodulla oli yhteinen geeni mammutin kanssa – ”Koiraa kerittiin kuin lammasta, sen nahasta valmistettiin huopia”

Pohjois-Amerikan luoteisrannikon alkuperäiskansoilla oli tuhansia vuosia oma koirarotu, woolly dog, eli käytännössä villakoira.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Woolly dog oli käytännössä villakoira. Se muistutti samojedinkoiraa.

Pohjois-Amerikan luoteisrannikon alkuperäiskansoilla oli tuhansia vuosia oma koirarotu, woolly dog, eli käytännössä villakoira.
Teksti:
Jani Kaaro

Rotu muistutti samojedinkoiraa mutta oli huomattavasti villaisempi, kuin villakoira. Koiraa kerittiin kuin lammasta, ja sen nahasta valmistettiin esimerkiksi huopia. Koirista pidettiin hyvää huolta, ja niitä kohdeltiin kuin perheenjäseniä.

1800-luvun puolivälissä alkuperäiskansojen kulttuuri oli niin huonossa jamassa, että he eivät kyenneet huolehtimaan perinteisestä koirastaan, ja rotu kuoli sukupuuttoon.

Ainoa fyysinen ­todiste rodusta on vuonna 1859 ­Smithso­nian-instituuttiin toimitettu nahka.

”Villakoira” jakoi vain vähän geenejä muiden koirarotujen kanssa

Instituutin tutkijat ottivat siitä dna-näytteen, joka osoitti, että ”villakoiralla” oli vain hyvin vähän geenejä valkoisten tuomilta koiraroduilta. Tämä tarkoitti, että luoteisrannikon kansat olivat estäneet ­geenien sekoittumisen onnistuneesti, vaikka yhteiseloa valkoisten ­kanssa oli ollut tuossa vaiheessa jo satoja vuosia.

Lisäksi koiralta löydettiin 28 karvoitukseen ja karvatup­pien kehitykseen liittyvää geenimuunnosta, joiden ansiosta koira sai villaisen turkkinsa. Samat muunnokset aiheuttavat hiusten huopaantumista ihmisellä ja pörröturkkisuutta koirilla. Yksi muunnos oli yhteinen mammuttien kanssa.

Tutkimukseen haastateltiin myös vanhuksia ja huopien tekijöitä, jotka muistivat ”villakoiran” ja saattoivat kertoa sen roolista luoteisrannikon kansojen kulttuurissa.

Vuonna 1859 ­Smithso­nian-instituuttiin toimitettu koirannahka.
Vuonna 1859 ­Smithso­nian-instituuttiin toimitettu koirannahka. © Karen Carr ja Brittany M. Hance, Smithsonian

Lue myös: Rakas koirani maksaa vuodessa tuhansia euroja –  Missä meidän koiranomistajien kipuraja menee?

X