Rakas koirani maksaa vuodessa tuhansia euroja –  Missä meidän koiranomistajien kipuraja menee?

”Koiran omistamisen kalleudesta puhutaan yllättävän vähän”, toimittaja Tyyne Pennanen pohtii kolumnissaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koiran kulut yllättivät toimittaja Tyyne Pennasen.

"Koiran omistamisen kalleudesta puhutaan yllättävän vähän", toimittaja Tyyne Pennanen pohtii kolumnissaan.
Teksti:
Tyyne Pennanen

”Oletko ajatellut, että koirasi saattaisi tarvita fysioterapiaa?” trimmaaja kysyi pari viikkoa sitten, kun olin hakemassa Huimaa koirien parturista kotiin.

”Tuntui, että sillä on jotain jäykkyyttä raajoissa”, hyväntahtoinen nainen sanoi.

Nielaisin ja survoin maksukorttia laitteeseen. Italialaisen vesikoirani turkin leikkaus maksoi 95 euroa. Suoraan sanottuna olin fysioterapian tarpeessa itsekin, mutta siihen minulla ei olisi varaa. Rahani uppoavat koiraani.

Olemme tänä vuonna käyneet eläinlääkärissä 12 kertaa eli useammin kuin kerran kuussa. Huimalla on atopia, joka altistaa sen korvatulehduskierteille. Kerran kuussa Huimalle annetaan pistos helpottamaan kutinaa. Sydämen sivuääni piti ultrata ennen kuin koira voitiin nukuttaa murtuneen hampaan poistoa varten. Viikkokausia jatkunut ripuli vaati sekin tutkimuksia ja lääkkeitä.

Lue myös: Koirien atopia on hankala vaiva, joka laskee lemmikin elämänlaatua – Eläinlääkäri Kirsti Schildt: ”Kutina on vakava oire”

Koiran kulut tänä vuonna yli 4000 euroa

Eläinlääkäriin ja vakuutusmaksuihin on tänä vuonna mennyt 2 000 euroa. Päälle tulevat ruoat, trimmauk­set, välineet ja erinäiset ­reseptivapaat lääkkeet. ­Arvioni mukaan koirani menot tulevat tänä vuonna olemaan yli 4 000 euroa – mikäli se pysyy terveenä.

Vain 5-vuotiaan koirani eläinlääkärikulut kirpaisevat, ja välillä olen haaveillut karvakansan Kela-kortista. Sellaista helpotusta ei kuitenkaan ole tiedossa.

Lemmikkien hoidon verotuskaan ei ole keventymässä, vaan päinvastoin.

Lemmikkien lääketieteellisessä hoidossa on tällä hetkellä 24 prosentin arvonlisävero. Sitä ei saada alemmaksi, koska vero johtuu EU:n lainsäädännöstä. Eläinten lääkkeitä verotetaan 10 prosenttia, ­mutta uuden hallitusohjelman mukaan vero nousee pian 14 prosenttiin.

Eläinlääkärikulut ovat muutenkin ­kohonneet viime vuosina. Osittain se johtuu inflaation ja korkojen nousun vaikutuksesta mutta myös eläinlääketieteen kehittymisestä. Eläimiä osataan hoitaa paremmin kuin ennen. Tämä on mielettömän hyvä uutinen, mutta ilmaista se ei ole.

Koiran kulut ovat niin kovat, että jostakin on luovuttava

Missä koiranomistajien kipu­raja menee? Kenellä on pian enää ­varaa omistaa koira?

Koiran omistamisen kalleudesta puhutaan yllättävän vähän. Tarvitsemme enemmän tietoa siitä, mikä kaikki eläinlääkärissä maksaa ja mitkä vaivat ovat välttämättömiä hoitaa. Tarvitsemme myös suoraa puhetta lemmik­kien hyvinvoinnista, koska ne ovat tuntevia yksilöitä, eivät tuotteita, ­joita voi pitää, vaikka ne ­menisivät ”vähän rikki”. Siksi jokaisen koiraa harkitsevan tulisi miettiä, onko todella varaa koiraan, joka ehkä sairastelee, ja mistä on valmis silloin luopumaan.

Minulle koiran omistamisen kalleus tuli yllätyksenä, ja olen joutunut sumplimaan raha-asioitani. Päätin esimerkiksi sen, että en osta omaa autoa.

Kuluista ja vaivasta huolimatta en ole katunut koiran ottamista kertaakaan. Huima on rakas perheenjäsen ja kotimme peruspositiivinen ilopilleri. 

Koiran kulut voivat yllättää.
Koiran kulut ovat nousseet viime vuosina esimerkiksi kohonneiden eläinlääkärimaksujen takia.
X