Tappoivatko ilmansaasteet 9-vuotiaan lontoolaistytön? – Kuolinsyyn vahvistamisella tulee olemaan valtava merkitys keuhkosairauksista kärsiville

Southwarkin kuolinsyytutkija on suuren päätöksen edessä ratkaistessaan, kuoliko 9-vuotias Ella Adoo-Kissi-Debrah Lontoon ilmansaasteista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilmansaasteet ovat merkittävä terveyshaitta myös Lontoossa.

Southwarkin kuolinsyytutkija on suuren päätöksen edessä ratkaistessaan, kuoliko 9-vuotias Ella Adoo-Kissi-Debrah Lontoon ilmansaasteista.
Teksti: Jani Kaaro

Jos vastaus on kyllä ja Ella Adoo-Kissi-Debrahin kuolinsyy , lontoolaistytöstä tulee oletettavasti ensimmäinen ihminen maailmassa, jonka kuolinsyytodistuksessa kuoleman aiheuttajaksi on kirjattu ilmansaasteet.

Ilmansaasteet eivät ole vielä virallinen kuolinsyy

Päätöksellä voi olla merkitystä myös kaupunkien ilmansaasteiden hillitsemisessä. Tutkijat ovat vuosia laskeneet kuinka monta ihmistä kuolee vuosittain ilmansaasteisiin, ja näistä tuloksista kerrotaan mediassa kissankokoisin kirjaimin. Silti konkreettisia ruumiita ei maailmassa ole ainoatakaan, sillä ilmansaasteita ei kirjata viralliseksi kuolinsyyksi.

Jos Adoo-Kissi-Debrahin katsotaan kuolleen ilmansaasteisiin, ilmansaasteista kuolleet saavat virallisesti ensimmäiset kasvot.

Vakava terveyshaitta erityisesti keuhkosairaille

Kaakkois-Lontoossa asuneella Adoo-Kissi-Debrahilla diagnosoitiin vaikea astma vuonna 2010, jolloin hän oli kuusivuotias. Diagnoosin ja kolme vuotta myöhemmin tapahtuneen kuoleman välissä Adoo-Kissi-Debrah oli astman vuoksi sairaalahoidossa 27 kertaa.

Vuonna 2014 kuolinsyytutkija totesi Adoo-Kissi-Debrahin kuolleen akuuttiin hengitysvajausoireyhtymään. Tapaus kuitenkin avattiin neljä vuotta myöhemmin kun selvisi, että ilmansaasteiden pitoisuudet Ellan kuolinpäivänä olivat olleet korkeammalla kuin laki sallii.

Nyt kuolemansyyntutkijan on otettava kantaa, oliko ilmansaasteilla myötävaikuttava rooli Adoo-Kissi-Debrahin kuolemaan, ja ehkä koko sairauden syntymiseen.

Päätöksellä tulee olemaan valtava merkitys astmaatikoille ja muista keuhkosairauksista kärsiville ihmisille, joille kaupunkien ilmansaasteet ovat vakava terveyshaitta.

Lue myös: Ilmassa meilläkin jo enemmän katupölyä ja vaarallisia pienhiukkasia – Erikoistutkija: ”Monissa Aasian maissa pitoisuudet ovat jatkuvasti kymmenkertaisia”

Lue myös: Tiesitkö? Ilmansaasteet ja äidin hengittämät pienhiukkaset tunkeutuvat sikiöön – terveysvaikutuksia voi vain arvailla

Ilmansaasteet tunkeutuvat sikiöön

© istockphoto

X