Tutkimus: Iranista löytyi yli sata uutta hämähäkkilajia − Yksi nimettiin Harry Potter - hahmon mukaan

Alireza Zamanin väitöskirjatutkimuksessa Iranista löydettiin 11 tieteelle uutta hämähäkkisukua ja 147 uutta -lajia. Väitöskirjatutkijan mukaan tutkimukset auttavat lajien suojelemisessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lycosa aragogi sai nimensä Harry Potterissa esiintyvän Aragog-hämähäkin mukaan.

Alireza Zamanin väitöskirjatutkimuksessa Iranista löydettiin 11 tieteelle uutta hämähäkkisukua ja 147 uutta -lajia. Väitöskirjatutkijan mukaan tutkimukset auttavat lajien suojelemisessa.
Teksti:
Anni Niittylahti

Hämähäkit ovat yksi suurimmista ja monimuotoisimmista eläinryhmistä, mutta silti moni lajeista on todennäköisesti yhä löytämättä, ja niiden alueellisia esiintymisiä tunnetaan melko huonosti.

Yksi tällainen alue on Iran, jonka selkärangatonta lajistoa on muutenkin tutkittu vain vähän. Turun yliopiston väitöskirjatutkija Alireza Zamani päätti paikata kyseistä aukkoa tekemällä väitöskirjatutkimuksen aiheesta. Tutkimuksen tulokset osoittautuivatkin merkittäviksi.

”Tutkin yli 9 000 näytettä, jotka on kerätty eri puolilta Irania erilaisista elinympäristöistä. Näytteiden keräämiseen ja analysointiin osallistui tutkijoita eri puolilta maailmaa. Löysimme 11 tieteelle uutta hämähäkkisukua ja 147 uutta -lajia, minkä lisäksi tunnistimme 419 hämähäkkilajia, joiden ei aiemmin tiedetty esiintyvän Iranissa”, väitöskirjatutkija kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Hämähäkit nimettiin luovasti

Iranissa tunnettujen hämähäkkien lukumäärä nousi tutkimuksen myötä 466:sta 935:een. Hämähäkeistä yli puolet tunnistettiin tai kuvattiin tieteelle Zamanin tutkimuksessa.

Lajien nimeämisessä on käytetty luovuutta. Yksi hämähäkki nimettiin  ranskalaisen matemaatikon ja hämähäkkiharrastajan Cédric Villanin mukaan, kun taas toisen nimeen saatiin inspiraatiota Harry Potterista tutusta Aragog-jättiläishämähäkistä.

hämähäkki

Loureedia phoenixi -hämähäkki nimettiin Joaquin Phoenixin mukaan, sillä sen kuviointi muistuttaa näyttelijän esittämän Jokerin kasvomaalausta. © Alireza Zamani

Tutkiminen on tärkeää suojelun kannalta

Väitöskirjatutkija Alireza Zamani huomasi mielenkiintoisen yksityiskohdan Iranin hämähäkkien alueellisesta jalkautumisesta.

”Analysoin myös Iranin hämähäkkien esiintymistä ja havaitsin, että monilla alueilla Iranissa hämähäkeistä ei löydy lainkaan havaintoja. Havaintojen alueellinen jakautuminen on epätasaista ja keskittyy suurten kaupunkien läheisyyteen.”

Zamanin mielestä hämähäkkien tutkimista on tärkeää jatkaa niiden suojelun kannalta.

”Ymmärtämällä paremmin lajien esiintymistä ja luokittelua voimme tunnistaa kriittisimpiä suojelukohteita ja kehittää tehokkaita suojelukeinoja säilyttääksemme lajit myös tuleville sukupolville”, hän sanoo tiedotteessa.

Alireza Zamanin väitöskirja kantaa nimeä ”Spiders of Iran – Systematics, diversity and distribution”.  

Lue myös: Ratkesiko hupenevien hyönteiskantojen mysteeri? Tutkimus: Ilmastonmuutos tarjoaa hyönteisille tyhjien kaloreiden roskaruokaa

X