Tutkimustieto huojentaa alkuviikkoa: Äkillinen sydänkohtaus ei tule enää maanantaina

Äkillinen odottamaton sydänkohtaus on vuosien ajan ollut maanantaiaamujen ongelma – vaan ei ole enää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Äkillinen odottamaton sydänkohtaus on vuosien ajan ollut maanantaiaamujen ongelma – vaan ei ole enää.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Sydänkohtaustilastoissa on näkynyt selvä piikki maanantaina aamupäivällä uuden työviikon alkaessa. Ilmiötä on luonnollisesti tulkittu työperäisen stressin aiheuttamaksi.

Uusi yhdysvaltalaistutkimus kuitenkin osoittaa, että maanantai-ilmiötä ei ole. Kun työelämästä on tullut 24/7 suorittamista, sydänkohtauksetkin jakautuvat tasaisemmin viikolle eikä selviä piikkejä enää erotu.

Nämä tulokset saatiin noin miljoona ihmistä käsittävästä aineistosta Oregonin osavaltiosta.

Siellä 16 sairaalaa on pitänyt kirjaa kaikista äkillisistä kuolemantapauksista ja niiden tapahtuma-ajasta. Uuden tutkimuksen seuranta-aikana tapahtui yli 1500 kuolemaan johtanutta sydänkohtausta, joista vain noin 13 prosenttia sijoittui aamuun ja vielä harvempi maanantaiaamuun.

Mihin aikaan päivästä sydäninfarkteja sattuu?

Aikaisemmissa tutkimuksissa on myös havaittu, että sydänkohtaukset olisivat yleisempiä aamulla kuin muina vuorokaudenaikoina, mutta tällekään havainnolle ei saatu vahvistusta uudessa tutkimuksessa.

Koska suurin osa aineiston sydänkohtauksista sijoittui muualle kuin aamuun – mikä on suuri muutos aikaisemmasta – tutkijat koettavat seuraavaksi selvitää, mikä on tällaisen muutoksen takana, ja toistuuko sama havainto toisissa uusissa tutkimuksissa.

X