Yllättävä löytö Turkista: Ihmishampaita käytettiin kaulakoruina

Kuuluisilta Catal Hüyükin kaivauksilta on löydetty kaksi ihmisen hammasta, joita tutkijoiden mukaan on käytetty kaulakoruina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hampaat olivat peräisin kahdelta noin 30–50 vuotiaalta henkilöltä.

Kuuluisilta Catal Hüyükin kaivauksilta on löydetty kaksi ihmisen hammasta, joita tutkijoiden mukaan on käytetty kaulakoruina.
Teksti:
Jani Kaaro

Ihmishampaat ovat sopineet myös koruiksi: muinaisen hammaskeijun tekoset 8 500 vuotta sitten ovat paljastuneet kaivauksilla Turkissa.

Hampaisiin oli kaiverrettu reikä samanlaisella instrumentilla kuin helmistä ja eläimistä tehtyihin koruihin. Lisäksi hampaiden kulumat viittasivat siihen, että ne ovat hankautuneet toisia koruja vasten.

Tutkijoiden mukaan löytö on merkittävä, sillä koruina käytetyt ihmishampaat ovat harvinaisia koko Euroopassa, vaikka löytöjä siellä täällä onkin. Sen sijaan löytöjä ei ole koskaan aiemmin tehty Lähi-Idästä.

Ihmishampaat koruiksi, mutta miksi?

Hampaat olivat peräisin kahdelta noin 30–50 vuotiaalta henkilöltä

Ihmishampaat olivat peräisin kahdelta noin 30–50 vuotiaalta henkilöltä. © University of Copenhagen

Tutkijoiden mukaan korullisten hammaslöytöjen puuttuminen Lähi-idän aineistosta on silmiinpistävää, sillä luu- ja kalloaineistoa on erittäin paljon. Se viittaa siihen, että hampaisiin saattoi liittyi uskomuksia, jotka estivät niiden seremoniallista käyttöä.

Se puolestaan tekee tuoreen löydön entistäkin mielenkiintoisemmaksi: Otettiinko hampaat poikkeuksellisesti seremonialliseen käyttöön siksi, että niiden omistajissa uskottiin olevan jotakin salaperäistä voimaa?

Hampaat olivat peräisin kahdelta noin 30–50 vuotiaalta henkilöltä ja ne oletettavasti otettiin vainajien kallosta. Hampaat olivat terveitä, joten hampaiden poisto ei ainakaan liittynyt sairauteen.

Lue myös: Tiesitkö? Merisiilin hampaat ovat aina superterävät – tämä nokkela merenelävä osaa teroittaa hampaansa itse

Lue myös: Hammasmätää 15 000 vuoden takaa: Jo metsästäjä-keräilijöillä oli huonot hampaat

X