Isät vs homot

Jaa artikkeliTilaa Seura

Kuten varmasti on jo käynyt ilmi, minä kannatan tasa-arvoista avioliittolakia. Liputan myös homoparien adoptio-oikeuden puolesta. Kaiken kaikkiaan minä kannatan tasa-arvoa. Esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen ei pitäisi asettaa ketään eriarvoiseen asemaan.

Sateenkaariperheet ry lähetti pääministeri Jyrki Kataiselle tänään avoimen kirjeen, jossa järjestö tuomitsee päätöksen jättää parhaillaan valmisteltavasta isyyslain uudistuksesta sukupuolivähemmistöjen perheiden asemaa parantavat pykälät pois.

Nykyinen isyyslaki on antiikkinen jäänne ajalta, jolloin avioliiton ulkopuoliset lapset olivat synti ja häpeä. Olen itsekin joutunut tunnustamaan isyyteni – aivan kuin se olisi joku suurempikin rikos – byrokraatin toimistossa ja vastailemaan sen vuoksi kysymyksiin, joista moneen oikea vastaus olisi “mitä se sulle kuuluu”.

Uuden isyyslain kaavaillaan muuttavan tilannetta niin, että isyys olisi mahdollista tunnustaa jo ennen lapsen syntymää neuvolassa.

Nykylain ehkä räikein epäkohta on äidin mahdollisuus estää isyyden selvittäminen kokonaan. On äidin harkinnassa, tunnustetaanko edes biologinen isä vanhemmaksi. Myös tähän kaavaillaan muutosta.

Isyyslaki käsittelee lähinnä isiä ja heidän asemaansa. Perheet ja vanhemmuus olisi viisaampaa kasata yhteen kokonaisuuteen uudeksi perhelaiksi, joka huomioisi eri väestöryhmät ja erilaiset perheet tasa-arvoisesti.

Tunnen solidaarisuutta sateenkaariperheitä kohtaan. Sekä ne että isät ovat lainsäädännössä tällä hetkellä heikossa asemassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että toisen ryhmän tilanteen parantaminen pitäisi torpata, jos toinen ei ole mukana.

Isyyslain muuttaminen on hyvä mutta riittämätön askel matkalla erilaisten perheiden tasa-arvoon. Ymmärrän hyvin sateenkaariperheiden närkästyksen siitä, että heidän asemaansa ei ole ilmeisesti tulossa parannusta ainakaan isyyslain muuttuessa. Sateenkaariperheillä ei kuitenkaan minun mielestäni edes pidä olla asiaa isyyslakiin. Koskekoon se isiä. Ei tehdä siitä liian monimutkaista.

Laadittakoon erillinen perhelaki, joka ottaa huomioon erilaiset perheet.

Minä puhun jatkossakin tasa-arvon puolesta. Vedän tässä asiassa kuitenkin itsekkäästi kotiinpäin ja vaadin, että isien aseman epäkohdat korjataan nopeasti. Jos edes tästä asiasta vallitsee jonkinlainen yhteisymmärrys, otettakoon edes se askel kohti parempaa maailmaa. Ei pilata tappelemalla tätä askelta kohti nykyaikaa.

Ei ainakaan tehdä tästä mitään isät vastaan homot -taistelua.

Lue myös:
Homojen hommaa

Aiheesta internetissä:
Sateenkaariperheet ry: Suomi sitoutui hlbti-oikeuksien edistämiseen – samaan aikaan hallitus hylkäsi sateenkaariperheet / Suomi sitoutui hlbti-oikeuksien edistämiseen, käytännön toimet viipyvät – mitä hallitus aikoo tehdä? (avoin kirje pääministerille)

Oikeusministeriö: Isyyslain uudistaminen

*************

Isän pikajuna Facebookissa: www.facebook.com/isanpikajuna

Bloggaaja Twitterissä: @jussimkorhonen

Isän pikajuna Bloglovinissa: www.bloglovin.com/blog/11750703/isan-pikajuna

Isän pikajuna Blogilistalla: www.blogilista.fi/blogi/isan-pikajuna-perheblogit/118071

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

 

 

http://www.sateenkaariperheet.fi/userfiles/documents/Tiedote_-_Avoin_kirje_paaministerille_ja_mielenosoitus_isyyslaista_-_Sateenkaariperheet_ry_20052014.pdf

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Todella asiaa! Lähtökohtaisestihan jokaisella lapsella vielä toistaiseksi on olemassa isä, joku ja jossain.

Meillä on myös jouduttu käymään kertaalleen tunnustamassa isyys, ja se ”tunnustuksen” vastaanottanut virkailijakin pahoitteli, että hän nyt joutuu näitä teiltä kyselemään, kun hänen virkansa edellyttää, vaikka näkeehän tuosta lapsen leukakuopastakin että isänsä sylissä pötköttää. Tenava peri siis isänsä suvussa menevän leukakuopan… Mutta tosiaankin, laki ja asetukset menevät näissä asioissa järkyttävän jälkijunassa, ja jopa niitä soveltamaan joutuvat virkamiehet pitävät niitä ymmärtääkseni monelta osin aikansa eläneinä ja epätasa-arvoisina, jopa suoraan virheellisinä. Toivotaan, että asiat etenevät pikaisesti, kaikkien hyväksi.

Miten lain ulottaminen sateenkaariperheisiin hidastaisi lain voimaantuloa? Lakiin on ehdotettu jo hyvissä ajoin sisällytettäväksi, että etukäteen isyyden voi tunnustaa etukäteen myös synnyttäjän naispuolinen puoliso. Tämä olisi mahdollista VAIN sellaisisssa tilanteissa, joissa lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoitoklinikalla tuntemattoman luovuttajan sperman avulla. Tällöin lapselle ei ole mahdollista ilmastyä mistää isää (biologinen isä on valinnut sperman luovuttamisen ja hankkiutuu todelliseksi isäksi muulla tavoin). Lapsella ei ole muita vanhempia kuin nuo kaksi hänet maailmaan halunnutta äitiä. Lisäys vaatii muutaman virkkeen, ei hidasta sen voimaan tuloa.

Ne tilanteet, joissa lapselle on hankittu isä tai vain luovuttajan roolin halunnut mies tuttavapiiristä, menisivät lapsen syntymän jälkeen tarkemmassa syynissä, eli niihin tilantisiin ei sovellettaisi tuota ennakkotunnustusta.

Ilman tuota lakia klinikallakin alkuunsa saaneen lapsen äidit joutuvat käymään läpi pitkän adoptioprosessin, joka vie aivan turhaan yhteiskunnan aikaa ja rahaa, sekä maksaa äideille paljon. Siinä vaiheessa kun pitäisi keskittyä uuteen perheenjäseneen, juostaan jopa lukuisia kertoja adoptioneuvonnassa, jopa lääkärin tutkimuksissa ja kerätään iso läjä todistuksia, jotta siitä vanhemmasta, joka joka tapauksessa lapsen elämään kuuluu ja häntä kasvattaa ja rakastaa, tulee lapsen juridinen vanhempi. Prosessi kestää aina jokusen kuukauden, mutta joskus jopa vuoden, paikkakunnasta ja adoptioviranomaisten kiireistä riippuen. Jos tuona aikana (tai synnytyksessä) lapsen synnyttäneelle tapahtuu jotakin, on lapsen asema aivan turvaton.

Vuosittain syntyy heteropareillekin joukko lapsia, jotka ovat saaneet alkunsa klinikalla luovuttajan spermalla. Tällöin äidin miespuolinen kumppani saa tunnustaa isyyden (nyt syntymän jälkeen, myöhemmin toivottavasti jo ennen). tai jos ovat aviossa hänestä tulee automaattisesti lapsen isä, vaikka hän ei biologisesti ole sitä. Tilanne biologisen vanhemmuuden kautta aivan sama kuin kahdella naisella, joiden lapsi saa alkunsa klinikalla. Pitäisikö näitä miehiltä kietää isyyden tunnustaminen, koska heillä ei ole spermantuotantoa, eli ehe eivät ole lapsen ”oikeita” isiä?

Kuten sanottua, minä kannatan sateenkaariperheiden oikeuksien parantamista. Nyt kyse taitaa olla siitä, että isyyslaki ei uusiudu kovin nopeasti, jos siihen sisällytetään sateenkaariperheiden asemaa koskevia mainintoja. Edessä olisi mahdollisesti sama ruljanssi kuin tasa-arvoisen avioliittolainkin kanssa.

Isien tasa-arvon parannus tottakai kannatettava asia! Mutta homoushan on epänormaalia ja sen takia en kannata tuota homojen tasa-arvo asiaa tuossa mielessä. Ei siis avioliitto saati adoptio-oikeutta homoille! Sama homma jos annettaisiin avio-oikeus sisaruksille ja päälle vielä adoptio-oikeus päälle. :-s

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X