Helppo paholaisen hillo

Jaa artikkeliTilaa Seura
Preeria palaa tänä kesänä pienehkönä.
Preeria palaa tänä kesänä pienehkönä.

Preeria palaa tänä kesänä pienehkönä.

Parvekkeella kasvaa tänä kesänä vajaat parikymmentä chilikasvia ja jokunen tuleton paprika. Viime vuodesta kasvien määrä on tuplautunut

Vaikka olen tahallani kasvattanut pienehköjä kasveja, tuli satoa jo viime vuonna niin paljon, että sain vasta tällä viikolla käytettyä viimeiset pakastetut Prairie Fire -nimisen capsicum annuum -kasvin marjat. Ne ovat pieniä mutta pirullisen tulisia. En osaa sanoa, miltä ne varsinaisesti maistuvat. Aistin niistä pelkän tulisuuden.

Pidän enemmän miedommista chileistä, joista voi maistaa muutakin kuin tulisuuden, mutta kyllä nämä Prairie Firetkin soveltuvat ruoanlaittoon. Sitä paitsi kasvi on aika nätti, joten se sai jäädä satoamaan vielä toisenkin kesän, vaikka laitoinkin sen hieman vähäisemmän sadon toivossa viimekesäistä pienempään purkkiin.

Viimeiset preeriapalon pakastemarjat menivät terävöittämään paholaisen hilloa. Tomaatista, paprikasta, sipulista, valkosipulista ja chilistä koostuva hillo sopii moneen paikkaan. Useimmat syövät sitä kai lähinnä liharuokien lisukkeena. Minä saatan laittaa sitä leivän päälle ja joskus laitan pitsaan tomaattikastikkeen sijasta tai sen lisäksi. Tällä kertaa rupesin hilloamaan, koska sain mainion leivonnaisidean, jonka toteuttamiseen sitä tarvittiin.

Paholaisen hillon resepti on yksinkertainen. Hillo on helppo valmistaa. Sen hauduttamiseen kuluu aikaa, mutta varsinainen aktiivinen tekeminen on muutaman minuutin homma.

Olen kehitellyt tämän version yhdistelemällä useiden eri reseptien parhaita puolia. Monissa ohjeissa käytetään enemmän sokeria, mutta minun makuuni tämän ohjeen kaksi desilitraa tekee hillosta juuri sopivan makeaa. Tomaattimurskan sijasta kannattaisi varmaankin käyttää hyviä kypsiä tomaatteja, mutta minä olen laiska ja tyydyn tässä tapauksessa tölkkitavaraan.

Arvelen, että minun käyttämäni viisi pientä Prairie Fire -chiliä vastaavat kahta tai kolmea useimmista kaupoista saatavaa “tavallista” chiliä. Mitään tappavan tulista hillosta ei näillä määrillä tule eikä minun mielestäni pidäkään.

Paholaisen hillo

500 g tomaattimurskaa
1 paprika
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2–3 chiliä
1 tl suolaa
2 dl hillosokeria
2 tl valkoviinietikkaa

Kaada tomaattimurska ja silputut paprika, sipuli, valkosipuli ja chilit kattilaan. Keitä hiljalleen ilman kantta pari tuntia. Sekoita välillä. Lisää suola ja hillosokeri. Keitä vielä 15 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää etikka. Sekoita. Kaada kuuma hillo lasipurkkiin. Jäähdytä ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin päivä, mielellään kaksi.

Itse en jaksa silputa aineksia riittävän pieneksi. Surauttelen seoksesta hienojakoisempaa sauvasekoittimella, kun keitos on kiehunut noin tunnin. Täysin tasaista hillon ei pidä mielestäni olla, mutta en kaipaa sinne myöskään sormenpään kokoisia sattumia.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X