Synnytykset palaavat eduskuntaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Synnytykset palaavat eduskuntaan - kanalaisaloite päivystysasetuksen muuttamisesta synnytysten osalta

Synnytykset palaavat eduskuntaan - kanalaisaloite päivystysasetuksen muuttamisesta synnytysten osaltaKansalaisaloite on saanut riittävän määrän kannattajia: eduskunta joutuu ottamaan pienten synnytysyksikköjen lakkauttamiseen johtavan päätöksen uudelleen käsittelyyn.

Kansalaisaloite, jolla halutaan säilyttää synnytykset pienissä synnytyssairaaloissa, on saanut tavoitellut 50 000 kannatusta. Eduskunta joutuu näin ollen ottamaan asian uudelleen käsittelyyn.

Kansalaisaloitteella Päivystysasetuksen muuttaminen synnytysten osalta haetaan muutosta ensi vuonna voimaan astuvaan asetukseen. Toteutuessaan se uhkaa sulkea useita pieniä synnytysyksikköjä ja lisätä näin vaarallisten matkasynnytysten määrää. Lisäksi se hankaloittaisi vauvojen varhaista vuorovaikutusta isien kanssa.

Oppositiokansanedustajat Katja Hänninen (vas) ja Antti Rantakangas (kesk) tekivät syyskuussa myös eduskunnassa lakialoitteen, joka on sisällöltään sama kuin kansalaisaloite.

– Nyt eduskunta joutuu ottamaan perusteellisesti kantaa synnytystoiminnan jatkumiseen niissä yksiköissä, joiden toimintaa päivystysasetuksen vaatimukset uhkaavat, Hänninen toteaa tiedotteessaan, jossa hän iloitsee kansalaisaloitteen saamasta kannatuksesta.

Kansa on puhunut. Tai ainakin osa kansasta. Sopii toivoa, että puheet otetaan vakavasti.

Se, että aloite sai riittävän määrän kannatusta, ei tarkoita vielä sitä, että onneton päivystysasetus peruttaisiin. Se ei tarkoita edes sitä, että asia päätyisi koskaan valiokuntaa pidemmälle.

Asia tulee ilmeisesti vasta keväällä valittavan uuden eduskunnan käsiteltäväksi. Tämä on hyvä asia, koska tällöin aloitetta ei voi haudata ajan puutteen vuoksi edustajien vaihtuessa. Tilanne on hyvä myös siksi, että synnytyksiin voidaan hakea vaalien alla kantoja puolueilta ja ehdokkailta: moniko parlamenttiin pyrkivä kehtaa kampanjoidessaan olla ajattelematta lapsia?

Toisaalta vaalien jälkeen äänestäjien kostoa ei tarvitse enää pelätä. Vauvat, äidit ja isät voi ohittaa valiokunnassa. Kukaan ei muista neljän vuoden taakse, kun edustajuuden jatko on seuraavan kerran katkolla.

Toivon kuitenkin, että järki voittaa.

Myönnän, että en uskonut aloitteen saavan riittävästi kannatusta, kun kirjoitin asiasta ensimmäisen kerran pari kuukautta sitten. Tuolloin kannattajia oli vasta alle viidesosa tavoitellusta.

Nimiä on kerätty viime ajat tarmokkaasti, ja uskomaton loppukiri toi hankkeen maaliin viikonloppuna – vain muutamia päiviä ennen keräysajan loppumista.

Minulla ei ole sinänsä mitään tekemistä aloitteen kanssa. Minä vain pidän päivystysasetuksen tuomia muutoksia osoituksena verrattoman typerästä politiikasta. Minun kaksi asiaa käsitellyttä kirjoitustani tavoittivat tuhansia ihmisiä. Olen tyytyväinen, jos edes joku heistä kävi laittamassa nimensä aloitteeseen, ja saatoin näin auttaa tavoitteen saavuttamisessa.

Todellisen työn ovat tehneet ne ihmiset, jotka ovat henkilökohtaisesti taivutelleet ihmiset kannattamaan aloitetta. Esimerkiksi minun kotipaikkakunnallani Kemissä asian eteen on työskennelty erityisen aktiivisesti.

Toivottavasti näiden kansalaisaktivistien työ ei valu hukkaan, vaan minun syntymäpaikassani Länsi-Pohjan keskussairaalassa synnytään jatkossakin.

Minä olen iloinen, että tämä konkreettinen tavoite saavutettiin, ja asia joudutaan miettimään uudestaan. Minä olen iloinen myös siitä, että on vielä ihmisiä, jotka ovat valmiita uhraamaan aikaansa ja näkemään suuren määrän vaivaa tärkeiksi kokemiensa asioiden edistämiseksi.

On hienoa, että kaikkea ei niellä pureksimatta. On hienoa, että toimeen tartutaan, kun asia koetaan tärkeäksi.

Seuraavaksi on eduskunnan vuoro näyttää, että kansalaisten äänellä on merkitystä.

Onnea ja suuri kiitos teille, jotka saitte tämän kovalla työllänne aikaiseksi!

Lue myös:
Haluaako ministeri isät pois synnytyksistä?
Suomalaisäidit ja -vauvat vaarassa – auta estämään turhat kuolemat

Aiheesta internetissä:
Katja Hänninen: Tiedote: Vasemmistoliiton Hänninen iloitsee päivystysasetus-kansalaisaloitteen suosiosta
Kansalaisaloite: Päivystysasetuksen muuttamiseksi synnytysten osalta

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

X