Ebola on jättipotti – ottaisitko sinä rokotteen?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ebola-rokote on jättipotti lääkeyrityksille

Ebola-rokote on jättipotti lääkeyrityksilleEbola riehuu lähinnä Afrikassa, mutta yksittäisiä tapauksia on havaittu myös länsimaissa.  Reilusti yli puolet tautiin sairastuneista kuolee siihen. Lääkeyhtiöille hysteria tuo pikavoiton. Suomessa on nyt ollut pari epäilyä. Joko sinä olisit valmis ottamaan heikosti testatun Ebola-rokotteen?

Ebola-rokotteet ja -lääkkeet ovat pian markkinoilla. Tauti on tunnettu jo vuosikymmeniä, mutta tähän asti lääkeyhtiöt eivät ole pitäneet sitä kannattavana bisneksenä. Nyt, kun hysteria on saavuttanut rikkaat maat, aiotaan Afrikassa aloittaa rokotteiden käyttö, vaikka niitä ei ehditä testaamaan kunnolla.

Rokotteita kehitetään ainakin Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Kanadassa, Venäjällä ja Kiinassa.

Maailman suurimpiin kuuluvan lääkeyhtiön GlaxoSmithKlinen tutkimusjohtaja David Vaughn myönsi CNBC:lle, että suuret lääkeyritykset eivät ole panostaneet Ebola-tutkimukseen, koska se on kallista ja valmiiden tuotteiden saaminen markkinoille veisi vuosikausia.

Tähän mennessä tehdyt tutkimukset Ebola-rokotteiden tehosta ovat antaneet lupaavia tuloksia. Niitä on kuitenkin testattu vasta lähinnä eläimillä. Yleensä rokotetutkimukset ihmisillä vievät vuosia, mutta nyt aineet aiotaan saada käyttöön jo ensi vuoden alussa.

Aikaa ei kuitenkaan ole välttämättä edes niin paljoa. YK:n mukaan epidemia on saatava talttumaan vuoden loppuun mennessä tai maailma voi kohdata ennenkokemattomat seuraukset.

Ebola on tunnettu vuodesta 1976, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa tautia ruvettiin tutkimaan kunnolla vasta vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen. Maan kansallisen allergia- ja tartuntatauti-instituutin johtaja Anthony Fauci kertoi USA Todaylle, että tuolloin maan hallitus panosti tutkimukseen, koska se pelkäsi, että virusta voitaisiin käyttää bioterrori-iskuissa.

Uhkaako maailmaa katastrofi vai onko paniikki pelkkää mediapeliä?

Paikallisia Ebola-epidemioita on ollut vuosien varrella useita, mutta ne on saatu talttumaan lähinnä eristämällä sairastuneet. Tällä hetkellä tauti leviää kuitenkin sitä vauhtia, että YK ilmoitti maailmalla olevan aikaa enää vuoden loppuun estää katastrofi, joka voisi johtaa ennenkokemattomaan tilanteeseen.

Kalevan haastattelema sosiaali- ja terveysministeriössä tartuntatautien torjunnasta ja rokottamisesta vastaava ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen arvioi kuitenkin, että YK:n jyrähdys voi olla osin mediapeliä, jolla haetaan rikkailta mailta rahoitusta ongelmaan hoitamiseen.

Näin Ebola tarttuu

Ebolavirus tarttuu lähinnä ruumiinnesteiden, kuten virtsan, veren, ulosteen, oksennuksen ja äidinmaidon välityksellä. Sen saa helpoimmin kosketusyhteydessä tautiin kuolleeseen tai sitä sairastavaan ihmiseen tai eläimeen. Huonolla tuurilla taudin voi kuitenkin saada myös esimerkiksi pyyhkeestä, jonka virus on saastuttanut. Virus elää kuitenkin vain lyhyen ajan niissä paikoissa, joihin sairastuneiden eritteet ovat olleet kosketuksessa.

BBC:n mukaan Liberian terveysministeri kehotti maaliskuussa 2014 maan kansalaisia pidättäytymään seksistä. Maailman terveysjärjestö WHO kertoi, että miehen sperma voi sisältää Ebola-virusta vielä seitsemän viikkoa sen jälkeen, kun tämä on parantunut taudista. Ylen tietojen mukaan virusta on löydetty parantuneen siemennesteestä yhdeksänkin terveen viikon jälkeen. Toukokuussa 2015 kerrottiin, että taudista parantuneen miehen spermasta oli löydetty merkkejä Ebolasta vielä puoli vuotta tervehtymisen jälkeen.

Kaikkiaan Ebola tarttuu varsin huonosti. Se ei leviä ilmatartuntana kuten esimerkiksi influenssa.

Saisiko olla rokotetta?

Lääkeyhtiöt välttävät pitkälliset ja kalliit tutkimukset, kun lääkkeitä ja rokotteita on saatava markkinoille pikavauhtia. Tuotteita päästään testaamaan suoraan suurella määrällä oikeita ihmisiä. Rikkaissa maissa kytevä paniikki on monikansallisille suuryrityksille pikavoitto.

Länsimaissa on tavattu jo ainakin 18 Ebola-tapausta. Toistaiseksi lähin niistä on Norjassa. Melkein kaikki tartunnan saaneet ovat hoitaneet tautiin sairastuneita Afrikassa. Samaa kautta tauti voisi rantautua myös Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat ovat vakuutelleet esimerkiksi Ylelle, Iltasanomille ja Iltalehdelle, että Ebolan laajamittainen leviäminen Suomessa on hyvin epätodennäköistä.

Ensimmäisiä hysterian ennusmerkkejä nähtiin, kun Turkista tulleessa lentokoneessa epäiltiin matkustaneen tautiin sairastuneita.

Tiedotusvälineet tarttuivat epäilyyn ja tieto levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Silloin huoli osoittautui aiheettomaksi.

Toisen kerran paniikki oli iskeä, kun Liberiasta Suomeen saapuneen amerikkalaisen epäiltiin sairastuneen Ebolaan. Tämäkin pelko oli turha: miehellä olikin vain malaria.

Joko säikähtäneitä rupeaa olemaan riittävästi? Olisiko jo pakokauhun paikka?

Muisteletko sinä muutaman vuoden takaisen sikainfluenssapaniikin seurauksia vai syöksytkö ensimmäisten joukossa jonottamaan rokotetta itsellesi ja lapsillesi, jos sellaista on vain saatavilla?

Päivitetty 31.10.2014 klo 22.25
Lisätty ja tarkennettu tietoja

Aiheesta internetissä:

BBC: Why Ebola is so dangerous
BBC: Ebola treatments – how far off?
CNBC: Ebola: Is the world ready for the next deadly pandemic?
Global News: 5 things to know about Canada’s experimental Ebola vaccine
USA Today: New Ebola vaccine study has begun in Maryland
Centers for Disease Control and Prevention: Questions and Answers on Experimental Treatments and Vaccines for Ebola
Iltasanomat: YK: Vakava ebola-varoitus – maailmalla 60 päivää aikaa toimia
Yle: Miten Ebola oikein tarttuu?
MTV: Ebola-epäily Istanbulista Helsinkiin tulleessa lentokoneessa
MTV: Kiinalaista ebolalääkettä lähetetty Afrikkaan
Kaleva: Ylilääkäri YK:n rajusta ebolavaroituksesta: ”Mediapeliä”
MTV: Näin ebola tarttuu ja leviää – katso grafiikka
Helsingin Uutiset: Meilahden sairaala varautuu Suomen ensimmäiseen ebola-potilaaseen
Helsingin Sanomat: Meilahdessa hoidettavalla potilaalla ei ole ebolatartuntaa

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Kun kattelee tätä tylsimysten välinpitämätöntä toikkarointia täässä isiemme maassa, ei voi olla toivomatta, että edes joku tois taudin tännekin.

Ei todellakaan oteta niinku ei mitään muitakaan neuvolan rokotteita. Luonto lääkitsee. mm. Valkosipulilla hoidettu korvakivut.

No niin.

Ei ikinä. Myöskään me emme anna rokottaa lapsiamme neuvolassa.

Uskallankohan edes kysyä, että miksi?

No, jos vaihtoehtona on joko lähes varma kuolema tai mahdollisuus pelastua rokotteen ansiosta, niin otetaan.

Ebola tuntuu pelottavammalta kuin esim. sikainfluenssa – johon ei rokotetta otettu. Neuvolan rokotusohjelman mukaiset rokotteet on myös otettu, enkä itse oikein ymmärrä, miksi joku jättää nuo ihan tietoisesti ottamatta. Kuitenkin monet taudit on kyetty pitämään poissa/kitkemään paljolti rokotteiden ansiosta.

Neuvolan pitkään tutkitut rokotteet onkin kokonaan toinen asia kuin paniikissa Afrikkaan syydettävät aineet, joiden tehoista ja seurauksista ei voi olla kovin hyviä takeita näin pikaisella aikataululla. Ehkä sen verran pidetään huolta, että ne eivät kovin hengenvaarallisia ole, mutta paljon sen enempää ei tässä ajassa keretä. Voi olla, että epidemia niiden avulla pysähtyy. Voi olla, että lääkefirmat tekevät hyvän tilin, mutta Ebola pysähtyykin perinteisin keinoin. En edes viitsi kuvitella, että kävisi huonommin, vaikka mahdollistahan sekin tietysti on.

Totta. Toisaalta itselläkin on mielessä, millaisia sivuvaikutuksia tällä rokotteella mahtaa/saattaa olla. Ehkä ei mitään, toki samaan aikaan tulee muistelleeksi näitä narkolepsiatapauksia… Jollain tavalla pelottavia valintoja molemmat; niin rokotteen valitseminen kuin sekin, ettei sitä ottaisi.

Miten uskot, että teillä toimittaisiin?

Ihan helpolla en kyllä tutkimattomia rokotteita lapsiin pumppauttaisi. En oikeastaan usko, että koko tauti koskaan Suomessa mitään epidemiaa saa aikaiseksi. Jos se nyt kuitenkin vaikka muuttuisi jotenkin niin, että se pääsee Suomessa jylläämään, niin tilanteen mukaan kai se päätös olisi tehtävä.

HOPEAVESI parantaa Ebolankin..läökeyhtiö on nyt paniikissa kun ihmisten tietoisuus lisääntynyt tästä. Aikovat kuulemma tehdä kaikkensa että hopeavesi saadaan pois maapallolta..sairas maailma..tähän ei nyt ole linkkiä näihin liittyen laittaa, etsikää netistä ken tahtoo.

Juu ottaisin rokotteen. Siis mitä järkeä kuolema tai mahdollinen selviytyminen tietysti rokotus! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X