Ajaton tonttukirja opettaa perinteitä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Lastenkirja Tervatonttu Toivo on ajaton, mutta opettaa myös perinnettä.

Lastenkirja Tervatonttu Toivo on ajaton, mutta opettaa myös perinnettä.Toivo on liian pieni. Hän ei pääse muiden mukaan. Hän on kuitenkin sinnikäs. Oululainen lastenkirja on yhtä aikaa historiaa ja ajattomuutta.

Oululaisten Päivi Honkakosken kirjoittama ja Ludi Wangin kuvittama lastenkirja Tervatonttu Toivo kertoo siitä, kuinka pieni tonttu lunastaa sinnikkyydellään ja neuvokkuudellaan paikkansa muiden joukossa.

Tervatontut valmistavat tervaa perinteisin menetelmin. Mukaan tervahaudalle pääsevät kaikki kymmenen vuotta täyttäneet.

Toivo haluaa osalliseksi, koska haluaa kuulua joukkoon ja koska suvun ja yhteisön perinne velvoittavat. Hän on kuitenkin vielä puoli vuotta liian nuori, joten hän hiipii salaa seuraamaan opetusta.

Oppi tulee tarpeeseen: kun eräänä yönä muut tontut nukkuvat, Toivo havaitsee pahan Luihun ilkityöstä ja osaa pelastaa tilanteen. Tästä hyvästä Toivo hyväksytään isompien joukkoon vahtimaan tervahautaa.

Kirja on yhdistelmä satua ja historiaa. Tarina on itsessään sen verran yksinkertainen, että ainakin minun neljävuotias esikoiseni pystyy seuraamaan sitä vaivattomasti. Jännite kasvaa alun esittelystä toimintakohtaukseen, jossa sadun sankari pelastaa koko yhteisölle tärkeän tervahaudan tuhoutumiselta.

Tervatonttujen kotimetsä muistuttaa hyvin paljon sitä Kainuuta, josta metsien musta kulta aikoinaan jokea pitkin kuljetettiin Ouluun porvareita rikastuttamaan. Kirja sisältää mielenkiintoista tietoa tervanpoltosta ja tarjoaa varmasti suurimmalle osalle aikuisistakin jotakin uutta.

Nuoren oululaisen taiteilijan Ludi Wangin luomaan kuvitukseen on tallentunut tunnelmia ja tietoja, jotka yhdessä tekstin kanssa muodostavat kokonaisuuteen osin uuden tason.

Lastenkirjojen kuvitus vaikuttaa usein irralliselta ja päälleliimatulta. Tervatonttu Toivon kaltaisen kuvan ja tekstin yhteistyön soisi olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Wangin akvarellit havainnollistavat tekstin faktoja siten, että aikuisenkin on niiden avulla helpompi sisäistää tervanpolton vaiheita.

Tervatonttu Toivo on kiva kirja. Jännityksestä huolimatta siinä ei ole mitään sellaista, jonka voisi kuvitella aiheuttavan pienimmillekään painajaisia. Tarinan pahis on eittämättä epämiellyttävä, mutta järin pelottava hänkään ei ole.

Tarinan arvot ovat kohdallaan, mutta tekijät eivät heristele sormea tai tunge aatteitaan lukijoiden kurkkuun väkipakolla. Satu opettaa hienovaraisesti sinnikkyydestä ja jopa opiskelemisen tärkeydestä. Toivo seuraa sydäntään, mutta toimii samalla vanhempiensa siunauksella. Vanhemmat kannustavat lastaan jatkamaan kiinnostuksensa parissa.

Tervanpoltto ei ole enää aikoihin ollut merkittävää bisnestä. Se on perinne mutta tärkeä sellainen. Perinteet istuttavat meidät siihen jatkumoon, joka on alkanut kauan ennen meitä ja jatkuu kauan meidän jälkeemme.

Tervatonttu Toivon seikkailu sijoittuu maailmaan, joka esittelee 2010-luvun ihmiselle perinnettä. Tarinan teemat ovat kuitenkin ajattomia.

Tervatonttu Toivo kertoo, mistä olemme tulleet ja mitä olemme aina olleet. Se ei ole eeppinen seikkailu – se on juuri sopiva.

Tervatonttu Toivo
Päivi Honkakoski ja Ludi Wang
Kustantaja: Nordbooks
Ilmestymisvuosi: 2014
24,50 € (Nordbooks-verkkokauppa)

*************

Tervatonttu Toivo julkaistiin Suomessa viime keväänä. Teos on käännetty kiinaksi, ja se julkaistaan Kiinassa sähköisenä e-kirjana.

Haastattelin Tervatonttu Toivon kirjoittanutta Päivi Honkakoskea viime viikolla. Hänen mietteitään käännössopimuksesta ja muusta on luettavissa Oulu-lehteen kirjoittamastani jutusta Tervaperinnettä Kiinaan.

Honkakosken kaltaisten ihmisten varaan rakentuu se Oulu, josta minä pidän. Satuja hän sanoo kirjoittavansa harrastusmielessä, mutta hänen varsinainen työnsäkin 540 oppilaan balettikoulun johtajana rikastuttaa meikäläistä lastenkulttuuria merkittävällä tavalla.

Päivi Honkakoski on valloittava persoona. Hänessä ja muissa hänenlaisissaan luovissa aikaansaajissa on sellainen voimavara ja potentiaali, joka Oulussa pitäisi ymmärtää.

Aiheesta internetissä:

Oulu-lehti: Tervaperinnettä Kiinaan

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

 

X