(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Hallitus kiristää rikkaiden verotusta - vai kiristääkö sittenkään?Pääministeri Juha Sipilä kertoo Kalevan haastattelussa, että hallitus kiristää sittenkin rikkaiden verotusta. Mikä käänsi takin: puriko opposition kritiikki vai kuuliko Kempeleen mies kansan äänen? Vai onko kyse sittenkin jostain ihan muusta?

Sunnuntain paperi-Kalevassa virnistää nähtävästi takkinsa kääntänyt mies. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoo lehden mukaan, että kun muilla pudotetaan verotusta, suuremmilla tuloluokilla sitä kiristetään.

Vielä viime tiistaina Sipilä julisti uhmakkaana, että rikkaiden verotusta ei kiristetä. Iltasanomien mukaan hän toisteli tuolloin jo tutuksi tullutta mantraa veronkiristysten haitallisuudesta. Aikaisemmin hän on torjunut kiristykset muun muassa vetoamalla hallitusohjelmaan, joka ei sitä salli.

– Kenenkään palkkavero ei kiristy, vannoi varainministeri Alexander Stubb (kok) hallitusohjelman tiedotustilaisuudessa toukokuun lopussa.

Köyhiä pääministerin ilmoitus takinkäännöstä saattaa lohduttaa, mutta hallituskumppaninsa hän näyttää pettävän pahemman kerran. Mitä tästä mahtaa sanoa kokoomus, jolle asia on erityisen tärkeä? Näinkö alkaa tie oikeistohallituksen romahdukseen?

Vähän vanhaa, vähän lainattua, vähän sinipunaista – ei mitään uutta

Rikkaita kuritetaan Sipilän Kalevassa esittelemässä mallissa siten, että heille määrätään erityinen solidaarisuusvero.

Tai tarkemmin ottaen ei varsinaisesti määrätä, vaan jatketaan sitä samaa solidaarisuusveroa, joka on ollut voimassa jo vuodesta 2013 lähtien. Sitä, jonka loi paheksutun edellisen hallituksen paheksuttu demarivaltiovarainministeri Jutta Urpilainen. Sitä, joka olisi jo aikaisemman hallituksen päätöksellä jatkunut liki koko vaalikauden ajan.

Oikein tarkalleen ottaen pääministeri ei ole siis muuttamassa mitään. Itse asiassa hänen sanailunsa vahvistaa, että rikkaita verotetaan jatkossa entiseen malliin. Sipilä on vain keksinyt kutsua sitä kiristämiseksi. Sanavalinta on vekkuli, sillä kiristämisen määritelmästä on muutenkin ollut eriäviä näkemyksiä: pääministeri tulkitsee sen varsin eri tavalla kuin oppositio ja monet kansalaiset.

Audi-miehen maailmassa rahapulaa voi paikata retoriikalla.

Kokoomuslaiset voivat nukkua yönsä rauhassa ja niin hyvin tai huonosti kuin he nyt yleensä nukkuvat. Sipilä kyllä ilmoittaa, että rikkaiden verotusta kiristetään, mutta kyse on samankaltaisesta vääntelehtimisestä kuin monien etuuksien, kuten lapsilisien kohdalla. Niitähän ei leikata, vaikka niiden arvo jätetäänkin romahtamaan siten, että niillä saa jatkossa koko ajan vähemmän tuotteita tai palveluita.

Rahvaan kukkaroissa toimet tuntuvat leikkauksilta, mutta Audi-miehen maailmassa rahapulaa voi paikata retoriikalla. Pahimpaan nälkään voi syödä vaikka sanansa.

Audi-mies 2.0

Paperi-Kalevan kuvaa varten pääministeri Juha Sipilä on kääntänyt takkinsa niin päin, että sen rintamuksesta osuu lukijan silmään automerkki Audin logo. Ehkä Kempeleen suuri mies on ollut tyytyväinen ministeri-Audin kyytiin. Kenties hän on nokkelana liikemiehenä neuvotellut sponsorointisopimuksen valtioneuvoston ja automerkin välille. Audi-mies hänestä on joka tapauksessa nyt tullut.

Sipilän voisi olla viisasta pitää mielessä kollegoidensa kohtalo muutaman vuoden takaa. Eikä kyse ole tällä kertaa pelkästään ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäestä (kesk).

Vuonna 2009 Audi-miehen titteliä piti automerkin myyntijohtaja Esko Kiesi. Hän linjasi Anna-lehdessä muun muassa, että nainen on tarkoitettu miellyttämään miestä ja että suhde vetelee viimeisiään, kun nainen kieltäytyy silittämästä miehen paitaa.

Kiesi joutui sanoistaan tilille ja eroamaan tehtävästään. VW-Auto Groupin toimitusjohtaja Pekka Lahti totesi Ylelle, että Kiesi teki johtopäätöksen itse aiheuttamansa kohun ja mielipahan vuoksi.

Juha Sipilän on paras tarkkailla sanojaan. Varsinkaan valehtelemaan ei kannattaisi ruveta. Köyhätkään eivät ole välttämättä aivan tyhmiä.

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui tekemään johtopäätöksiä vuonna 2003 puhuttuaan niin totta kuin osasi. Edes vuoteen 2015 päivitetty versio Audi-miehestä ei ole johtopäätöksiltä turvassa.

Aiheesta internetissä:

Kaleva: Sipilä Kalevalle: ”Kyllä hy­vä­tu­loi­set­kin ovat jo mukana”

Iltasanomat: Sipilä otti kritiikin vastaan: Minua on tästä oikeaa arvostella

Helsingin Sanomat: Palkkaveroon kovimmat kevennykset pienituloisille – tupakka, asuminen ja autoilu kallistuvat

Yle: SDP ajaa uutta veroluokkaa suurituloisille

Valtioneuvosto: Hallitus sopi vuosien 2016–2019 teknisestä julkisen talouden suunnitelmasta

Yle: Audi-Kiesi jättää tehtävänsä

Kaleva: Jäätteenmäen pää­mi­nis­te­riu­ra päättyi valehteluun

MTV: Sipilä: Tarjous yhteiskuntasopimuksesta ei ole kiristys

Suomenmaa: Rinne yhteiskuntasopimuksesta: On suurta typeryyttä yrittää kiristämällä

Iltasanomat: Nämä kuvat Sipilästä ja Stubbista raivostuttivat opiskelijat – ”Tämä on niin härskiä”

Iltasanomat: Juha Sipilän Audi-nahkatakki herättää hämmennystä – ”Tällaista ei ole pääministereiltä ennen nähty”

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

 

X