”Kaiken kansan silmien edessä sormia anukseen” – Tapanilan joukkoraiskauksen tuomioista leimahti Facebook-raivo

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tapanilan joukkoraiskauksen tuomiot nostattivat Facebook-raivon.

Tapanilan joukkoraiskauksen tuomiot nostattivat Facebook-raivon.Kansa vaati jälleen väkivaltaa, kuolemaa ja kidutusta. Myös kansanedustajat ilmaisivat pettymyksensä Tapanilan raiskauksesta julistetun tuomion jälkimainingeissa.

Tapanilan raiskausjutun tuomiot herättivät lähinnä tyrmistystä ja raivoa. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi eilen kolme viidestä syytetystä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Kaksi syytettyä jätetiin tuomitsematta.

Tuomiot nostattivat Facebook-raivon, joka valtasi niin tavalliset kansalaiset kuin monet päättäjätkin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola arvosteli tuomiota Facebook-päivityksessään arvioimalla, että yleiselle oikeudentajulle tungettiin kaiken kansan silmien edessä sormia anukseen.

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen (vas) puolestaan pelkäsi, että tuomioilla voi olla arvaamattomat seuraukset.

– Ihan aidosti, jos tämä on kuva suomalaisesta oikeudentunnosta, niin esitän käräjäoikeuksien lakkauttamista tarpeettomina – kansa ottaa kyllä oikeuden omiin käsiinsä ennemmin tai myöhemmin tätä pelleilyä seuratessaan, Kyllönen kirjoitti Facebookissa.

Poliitikkojen lisäksi monet tavalliset kansalaiset purkivat raivoaan sosiaalisessa mediassa. Useat yhtyivät Kyllösen näkemykseen siitä, että köykäiset tuomiot voivat johtaa omankädenoikeuteen.

”Tuomion oikaiseminen jää omaisille, ystäville tai kansalle, kun kerta oikeuslaitos on kyvytön/haluton antamaan yleisen oikeustajun mukaisia tuomioita. toivottavasti jälki on mahdollisimman suttaista.”

”Jotenkin tuntuu että kompastuvat katukiveen joku ilta.”

”Eikö suomen nuorisolle ole enää ”kyläkurista” mitään hajua”

”Jos elettäisiin vanhaa villin lännen aikaa, ei lynkkaus olisi kaukana, eihän? Totta puhuen ei vastaa kansalaisten oikeustajua.”

”Suomeen tarvitaan kuolemanpartiot jotka rupeaa poistelemaan parasiitteja pois päiviltä, kun kerran niitä ei saa lähtemään maasta pois”

”Olisi kirveellä töitä.ilmeisesti halutaan et kansalaisoikeus ottaa oikeuden käyttöön ja ristiin naulitsee syntiset.”

”Eikö nyt olisi jo hyvä aika lähteä kadulle?”

”Oikeus pitää alkaa ottaa omiin käsiin! Muuten täällä suomessa saa tehdä mitä vain kun tuomiot vaan kevenee.”

Kansanedustaja lupaa toimia

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) oli yksi Facebookiin turhautumistaan purkanut.

– Ehdollista?? Kolmelle vuosi ehdollista Tapanilan joukkoraiskauksesta, hän kirjoitti.

Heinonen yhtyi monien kommentoijien ihmetykseen siitä, että raiskauksesta voi selvitä joutumatta lainkaan vankilaan. Kansanedustaja lupasi ryhtyä asian tiimoilta pikaisesti toimeen.

– Teen esityksen vielä ennen kesätaukoa siitä, että raiskauksesta tuomitaan aina ehdoton vankeusrangaistus.

Osa raivostuneista keskustelijoista oli sitä mieltä, että ehdoton vankeustuomio olisi toivottava myös sen vuoksi, että vankilassa toteutuisi oikeus toisten vankien toimesta.

”Perhana näitä ehdollisia…antasivat edes viikon linnaa niin luulen että siinä ajassa jo jotain hassua ehtisi tapahtua.”

”Pitäs panna vankilan yleiselle osastolle, eiköhän oikeus löytys???”

Perustelut loukkaavat

Myös rikosoikeuden professori Terttu Utriainen pitää ehdollista vankeutta liian kevyenä seuraamuksena.

– En sulata näitä ehdollisia vankeusrangaistuksia. Minun mielestäni pitäisi päästä konkreettisiin rangaistuksiin, Utriainen sanoi Iltalehdelle.

Utriainen kritisoi tuomioistuinten tapaa perustella tuomioitaan uhreja loukkaavana. Hänen mukaansa perustelutapa johtaa vähättelevään kirjoitustapaan. Utriaisen mukaan Tapanilan tapauksessa olisi ennemmin pitänyt perustella, miksi tapaus on raiskaus eikä keskittyä siihen, miksi se ei ole törkeä raiskaus.

Myös monet keskustelijat tarttuivat Utriaisen tapaan tuomion muotoiluihin.

”uskomattominta oli ettei teko olllut nöyryyttävä uhrille”

””…ettei ollut törkeä tai erityisen nöyryyttävällä tavalla tehty”. Ärsyttää niin tuollaiset uhria alentavat oikeuden määritelmät. Toiseen ihmiseen väkivalloin ja luvatta koskeminen on aina törkeää ja siitä pitää saada kunnon rangaistus!!!!”

”Raiskaus on aina nöyryyttävä teko. Ehdollinen rangaistus on lähinnä vitsi, miksi rikoksesta ei rangaista oikeasti ? Tatuointi otsaan, raiskaaja, ja maasta karkoitus muille kuin syntyperäisille suomalaisille.”

Lieventämisperuste ei mene jakeluun

Tapanilan raiskaajien saama julkisuus vaikutti tuomioihin alentavasti. Tälle ei somekeskusteluissa juuri ymmärrystä herunut.

”Ihan käsittämätön päätös. Miten julkisuus voi vaikuttaa rangaistukseen? Ei sen pitäisi vaikuttaa. Tuolla logiikallahan Aarnio pitäisi jo vapauttaa, kun hänen asiansa on ollut julkisuudessa erittäin paljon.”

”Tuon logiikan mukaan Auer pitää saada valtiolta miljoonakorvaus ja heti vapaaksi, siinä Ulvilan jutusta sentään nin paljon kerrottu ja kirjoitettu.”

”Aivan käsittämätöntä. Entä uhri? Ja hänen kärsimykset? Ei ole oikein, että julkisuus vaikuttaa päätökseen. Lainsäätäjille terveisiä. Törkeä ja nöyryyttävä päätös. Suomi ei ole oikeusvaltio!”

”Onko Suomen laissa kohta joka kertoo julkisuuden olevan lieventävä seikka. Jos ei, koska tästä on tullut käytäntö ja mikä oli ennakkotapaus…”

”voin kai siis jatkossa ajaa törkeää ylinopeutta, kirjoittaa siitä laajasti somessa ja selvitä rikesakolla?”

Maahanmuuttopolitiikkaa ja rasismia

Helsingin kaupunginvaltuuston perussuomalainen varavaltuutettu Olli Sademies arveli, että tekijöiden etninen alkuperä on vaikuttanut tuomioiden keveyteen. Lisäksi hän on sitä mieltä, että teolla oli rasistinen motiivi.

– Mitä ilmeisimmin ”positiivinen syrjintä” on siirtynyt myös oikeuslaitokseen ja niinpä tuota suomalaistyttöä syrjittiin ihan oikeuden päätöksessä, hän kirjoitti Facebookissa.

– Onko tuo raiskaus kirjattu rasistisena rikoksena? Sitä se ilman muuta on, Sademies julisti.

Sademies muistetaan erityisesti muutaman viikon takaisesta vaatimuksestaan, että Suomeen muuttavat afrikkalaiset miehet pitäisi tehdä lisääntymiskyvyttömiksi.

Tekijöiden etninen alkuperä puhututti myös monia muita. Useat arvelivat Sademiehen tapaan, että tuomio olisi ollut toisenlainen, jos tekoon syyllistyneet olisivat kuuluneet kantaväestöön. Monet yleistivät Tapanilan raiskauksen koskemaan myös muuta maahanmuuttokeskustelua.

”On tämä kyllä niin järkyttävää touhua!!!! Suomalainen olis saanu ehdotonta!! Kiukuttaa!!!!!!”

”Mielenkiinnosta haluaisin tietää mikä tuomio olisi ollut jos kantaväestö olisi raiskannut samalla tavalla maahanmuuttajan.”

”Ja taas lähtee naurun saattelemana viestiä et tulkaa kaikki tänne,täällä saa rahaa niin paljo ko kehtaa pyytää ja ihan vapaasti saa keppostella,kukaan ei tee mitään..”

”Tuollaisen päätöksen jälkeen ei tarvi ihmetellä miksi kansa on on ulukomaan elävie vastaan. Pitää tekijät palauttaa l’htöpisteeseen.”

”luin jonkin jutun, netissä tosin, missä maahanmuuttajat sano et suomessa saa tehdä mitä vaan, kun suomalaiset ei hermostu, tai siis eivät nouse kapinaan, ja siinä oli viel et mamut valtaa viel maan, ja suomi saa kärsiä…. nykyisiä juttuja kun tapahtuu ja katselee/kuuntelee, niin voip olla mahdollistakin. pommit ja just raaat rikokset naisia kohtaan, ei ne kaikki mamut oo pahoja, kyl omistakin löytyy näit huonoja, mut jokin on pielessä jokatapauksssa, tää on vaan mun mielipide”

”Ei oikeuslaitos uskalla rangaista, voi vielä tulla rasisti syytös kaikille! Ai että pistää vihaks! Tätäkö tää maassa maan tavalla ny sitte täällä on?!?!”

”Ei voi rankaista koska muuten rasisti. On raiskauksista ennenkin annettu naurettavia rangaistuksia, mutta tämä oli kyllä kaikkien aikojen pohjanoteeraus.”

”Välitön karkottaminen koko laumalle. Miksi meidän tulisi elättää rikollisia täällä??”

”Eihän tämä ny vittu voi olla enään mahollista? Kauanko näitten saatanan elukoiden pään silittelyä meiän suomalaisten pitää oikein katella ja suvaita? Ja kokoajan näitä Suomen tulevaisuuden toivoja otetaan lisää tänne loisimaan, samaan aikaan ku vähävaraisilta perheiltä ja vanhuksilta leikataan jo valmiiksi pienistä tuista koko ajan enemmän. Joskus jos satun tälläisen tapahtuessa paikan päälle, voin luvata että en vastaa teoistani…”

”Millanen asianajaja menee puolustamaan tuota sakkia? Suomeksi sanottuna, tällä hetkellä….vitutukselle ei ole rajoja…ja floppa vai mikä se nettikyttäri on…on huolissaan siitä, jos joku kirjottaa nettiin sanan neekeri tai jotain. Mitä helvettiä suomessa on menossa?!”

”Viranomaiset kasvattavat rasismia paapomalla ulkomaalaisia tekijöitä ja antamalla ihmisiin kohdistuneista rikoksista aivan mitättömiä tuomioita.”

Vaihtoehtoisia rangaistustapoja

Kuten tavallista, pahimmin raivostuneiden mielestä vankeuskaan ei olisi ollut riittävä rangaistus. Monien mielissä kaihersi haave väkivallasta.

Ehkä koko keskustelun pahin ylilyönti tapahtui erään julkisuudestakin tutun viihdetaiteilijan toimesta.

– Tarttukaa jo aseeseen hyvät ihmiset! Nyt on aika nähdä verta asfaltilla. Kohteena ei tule olla pelkästään nämä rikolliset, vaan myös tämän oikeudenkäynnin tuomarit. No mercy, hän kirjoitti.

Tähän uhkaukseen ja sen mahdollisiin seurauksiin tarttui myös Sakari Timonen Uuninpankkopoika-blogissaan.

Jotkut keskustelijat kuvailivat hyvinkin yksityiskohtaisesti, minkälaisia toimia heidän mielestään tekijöihin pitäisi kohdistaa, mitä tunkea mihinkin aukkoon. Kärkevimmät olisivat rangaisseet tekijöiden lisäksi näiden perheitä.

”Oikea tuomio minustakin olisi ollut ehdotonta vankeutta täysi-ikäiselle, & karkoitus koko poppoolle perheineen. Ei näistä mitään yhteiskuntakelpoisia koskaan tule.”

”Taas näitä! EI tapahdu tuomioille mitään ennen kuin sattuu omalle kohdalle! Kenenkään reikiin ei sormua työnnellä ja se jo on loukkaus!!!! Tekijöiden persuksiin vaan kaikkien nähden kunnon rautakanki!!; grrrrr.suututtaa!!!!”

”Rautakanki perseeseen ja tuomarin kans.”

”Helvetti. Pitäis vähintään kiduttaa henkihieveriin.”

”Ehdollinen OK, mutta vain silloin jos rikoksentekovälineet tuomitaan menetetyksi valtiolle.”

”Näinpä. Tekijöille JOKAISELLE pakko kastraatio.”

”joo munat valtiolle vaan !!!!!!!!!”

”kastronointi ols pienin rangaistus.”

*************

Kursivoidut lainausmerkeissä olevat kommentit on kerätty eri Facebook-keskusteluista. Niiden esittäjät eivät ole julkisuuden henkilöitä, ja sen vuoksi heidän nimiään ei tässä julkaista, vaikka ne tiedossa ovatkin. Kommentit eivät ole esitysjärjestyksessä, vaan ne on järjestelty teemoittain. Osaa kommenteista on siistitty julkaisukelpoisiksi.

Minulla ei ole asiaan enää paljoa lisättävää. Raivo on jälleen kerran niin käsittämätöntä, että voisi olla parempi, jos muutkin edes miettisivät hetken ennen kommentoimista.

Rikokset olivat kuvottavia, mutta ei sen pitäisi tarkoittaa sitä, että kaikkien on taannuttava elukoiksi.

Päivitys 25.6.2015 klo 16.50
Helsingin Uutiset kertoo, että kokoomuskansanedustaja Timo Heinonen on jättänyt oikeusministerille kirjallisen kysymys raiskausrikosten tuomioista. Heinonen vaatii, että lakia muutetaan niin, että raiskaus johtaisi aina ehdottomaan vankeuteen.

Aiheesta internetissä:

Iltalehti: Kolmelle vuosi ehdollista Tapanilan joukkoraiskauksesta (23.6.2015)

Juho Eerolan Facebook-päivitys (23.6.2015)

Merja Kyllösen Facebook-päivitys (23.6.2015)

Timo Heinosen Facebook-päivitys (23.6.2015)

Iltalehti: Rikosoikeuden professori jyrähti: ”Uhria loukkaavaa” (23.6.2015)

Olli Sademiehen Facebook-päivitys (23.6.2015)

Helsingin Sanomat: Helsingin perussuomalaisten varavaltuutettu: Suomeen muuttavat afrikkalaismiehet pakkosteriloitava (26.5.2015)

Uuninpankkopoika Saku Timonen: Verenhimoa (24.6.2015)

Yle: Oikeusministeri haluaa selvittää vastaavatko rangaistukset yleistä oikeustajua (24.6.2015)

Helsingin Uutiset: Kansanedustaja: Raiskauksesta aina ehdotonta vankeutta – oletko samaa mieltä? (25.5.2015) 

Seura: Tapanilan joukkoraiskaus osoitti taas: Raiskaustuomiot Suomessa Euroopan lievimpiä – tämän todistaa myös tutkimus

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

X