Salaiset listat paljastivat, kuka ei ole seuraava pääministeri

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kansanedustaja Antti Lindtman (sd). Kuva: Eduskunta.

Kansanedustaja Antti Lindtman (sd). Kuva: Eduskunta.Lindtman on kampitettu, mutta kenelle siitä on eniten hyötyä?

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on toimittanut eduskunnan puhemiehistölle listoja siitä, ketkä demariedustajat on syytä päästää ääneen kyselytunneilla. Eduskuntaryhmässä asiaan suhtauduttiin jopa raivokkaasti. Demarikansanedustajat purkivat pöyristystään nimettöminä niin Hesarille kuin Iltasanomillekin.

Lindtman oli vielä eilen asiasta vaitonainen, mutta tänään hän on myöntänyt menettelynsä Iltalehdelle. Eduskunnan puhemiehistöstä on myös vahvistettu Iltalehdelle, että listoja on toimitettu. Puhemies Maria Lohela (ps) kertoi lehdelle, että hänen toimintaansa demariohjeistukset eivät ole kuitenkaan vaikuttaneet.

Tapahtunut on luonnollisesti skandaali SDP:n sisällä ja eritoten puolueen eduskuntaryhmässä, jonka luottamus johtajaansa on vähintäänkin koetuksella. Lindtman oli yrittänyt siirtää asian puimista tuonnemmaksi, mutta ryhmä oli jyrännyt hänen ylitseen. Lista-asiaa käsiteltiin, ja monien demariarvojen vastaisena pitämästä käytännöstä päätettiin luopua yksin tein.

Yleisemmin merkittävämmäksi tämän asian tekee se, että Lindtman on ollut yksi niistä nimistä, joita on ounasteltu SDP:n istuvan puheenjohtajan Antti Rinteen haastajiksi alkuvuodesta häämöttävään puoluekokoukseen. Tämä kohu tuskin demarileirissä helmikuun puoluekokoukseen mennessä unohtuu. Ei ole kovin todennäköistä, että juuri kuntavaalien alla puolueen johtoon nostettaisiin mies, joka on omavaltaisella toiminnallaan onnistunut suututtamaan joukon keskeisiä demarivaikuttajia.

Antti Lindtmanin kuningastiellä on tältä osin tultu umpikujaan.

Demarit porskuttavat gallupien mukaan kannatuskärjessä rinta rinnan keskustan kanssa. Paljon ehtii tapahtua ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja, mutta varsin todennäköisesti SDP kamppailee tuolloin pääministeripuolueen paikasta. Puhujalistojen paljastuminen merkinnee sitä, että ainakaan Antti Lindtmanista ei tuolloin pääministeriä tule.

Suuresta puolueesta löytyy vaihtoehtoja. Monen valtapyrkimyksille on eduksi, että suosittu Lindtman on nyt saatu kampitettua. Toisaalta muille puolueille on eduksi, että SDP:n sisälle saadaan aiheutettua hajaannusta.

Lopulta Lindtman kampitti toiminnallaan itse itsensä. Tästä huolimatta tapahtunut herättää muutaman kysymyksen.

Ainakin eduskunnan puhemiehistö on tiennyt listoista jo puolitoista vuotta. Luultavasti tietoa on ollut muillakin. Miksi asia päätyi demariryhmän tietoon juuri nyt?

Olisi myös kiintoisaa tietää, ketkä kansanedustajat riensivät pöllyyttäämään medialle nimettöminä demarileirin riitoja. Ja jostakin se tieto Lindtmanin listoista myös päätyi SDP:n eduskuntaryhmälle. Mistä ja kenen toimesta, se vasta olisikin mielenkiintoista tietää.

Se paljastus nimittäin saattoi hyvinkin ratkaista sen, kuka ei ainakaan ole Suomen seuraava pääministeri.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Helsingin Sanomat: Sdp:n eduskuntaryhmässä kuohuu – ryhmä raivostui puheenjohtaja Lindtmanin toimintatavoista (27.10.2016)

Iltasanomat: Skandaali Sdp:ssä – Lindtman laatinut puhemiehistölle salaisia listoja ”sopivista puhujista” (27.10.2016)

Iltalehti: Antti Lindtman pyytää anteeksi SDP:n listaskandaalia: ”Otan siitä vastuun” (28.10.2016)

Iltalehti: Eduskunnan puhemies Lohela: Kaikki listat ovat menneet suoraan roskiin – ”En ole lukenut, enkä aio lukea” (28.10.2016)

Helsingin Sanomat: Antti Rinne uhkaa joutua vaihtoon Sdp:n johdosta (19.7.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X