#kokoomus ja #koulutus ne yhteen soppii?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kokoomus ja koulutus ne yhteen soppii.

Kokoomus ja koulutus ne yhteen soppii.

Kahdessa peräkkäisessä hallituksessa koulutuksesta leikanneen kokoomuksen riveistä kehuskellaan saavutuksilla.

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus twiittasi tiistaina iloisesti linkin Kalevan uutiseen, jonka mukaan Oulun yliopistossa aloitetaan rakennusalan diplomi-insinöörien koulutus. Kunnia asiasta annettiin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok). Twiittiin liitettiin aihetunnisteet #kokoomus ja #koulutus.

Totta kai. Onhan koulutus yksi kokoomuksen kärkiteemoista tulevissa kuntavaaleissa.
Seuraavana päivänä Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus ei twiittaillut linkkejä paikallisiin koulutusuutisiin, vaikka ne olisivat kuvanneet huomattavasti totuudenmukaisemmin puolueen suhdetta koulutukseen ja erityisesti puolueen valintojen konkreettisia vaikutuksia.

Kaleva kertoi, että Oulun yliopisto aloittaa yt-neuvottelut. Tavoitteena on vähentää 70 henkilötyövuotta. Toimenpiteet voivat koskea jopa sataa henkilöä. Tähän on päädytty, koska yliopiston rahoitus vähenee. Se taas johtuu siitä, että hallitus on leikannut yliopistojen rahoitusta.

Siis se hallitus, jossa kokoomus on valtiovarainministeripuolue ja opetus- ja kulttuuriministerin salkkua pitelee kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen.

Kyseessä eivät ole ensimmäiset koulutusleikkauksista johtuvat yt-neuvottelut eikä Oulussa sijaitse suinkaan ainoa yliopisto, jossa niitä on käyty. Eikä sovi unohtaa, että kokoomus oli suorastaan pääministeripuolue edellisessä hallituksessa, joka niin ikään leikkasi koulutuksesta – ja nyt siis on leikattu lisää ikään kuin se edellinen kierros ei olisi ollut vielä kokoomuksen mielestä tarpeeksi. Nykyisistä eduskuntapuolueista kokoomus on ainut, joka on hallitusvastuussa osallistunut ja ollut ajamassa molempiin tämän vuosikymmenen koulutusleikkauskokonaisuuksiin.

Kokonaiskuva aiheesta #kokoomus ja #koulutus kiteytyy kilometritehtaaksi, jonne tuupataan päättymättömänä jonona väkeä niistä paikoista, joissa maan korkeimman osaamisen tulevaisuutta pitäisi rakentaa.

Tulevaisuuteen katsotaan myös varhaiskasvatuksessa, päiväkodeissa, joissa elämän tielle opastetaan pienimpiä ihmisiämme. Koulutuksen kanssa saman ironian hengessä myös varhaiskasvatus on kokoomuksen kärkiteemoja kuntavaaleissa – siitä huolimatta, että puolue istuu hallituksessa, joka ensitöikseen lakkautti subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja räjäytti varhaiskasvatuksen ryhmäkoot niin, että niitä elämän tielle opastajia per lapsi on nyt vähemmän.

Tätä on saanut kokoomus aikaiseksi, kun se on päässyt päsmäröimään hallitusvallassa. Näytöt on annettu ja tahtotila tehty harvinaisen selväksi. Kuntavaaleissa se leuhottaa haluavansa päsmäröidä samojen asioiden parissa vielä lisää. #kokoomus ja #koulutus ne yhteen soppii, tuntuu sanoitus kuuluvan. Nähtäväksi jää, minkälaisen sävelen kansa väsää, kun ne huhtikuussa pannaan äänestyskoppiin.

Sitä odotellessa voimme vielä tarkkailla, josko perussuomalaiset rupeaisivat ratsastamaan kohti vaaleja vaatien ulkomaalaisten ihmisoikeuksien ja uskonnonvapauden kunnioittamista sekä rasististen pellejen potkimista luottamustoimista. Kuka tietää, jos vaikka keskusta ilmoittaa peräänkuuluttavansa avointa hallintoa, nepotismin kitkemistä ja lehdistönvapauden vaalimista.

Kokoomus julistaa kuntavaalisivuillaan haluavansa olla jatkossakin suurin kuntapuolue, koska he haluavat ”vaikuttaa siihen, millainen tulevaisuus Suomella ja suomalaisilla eli kuntalaisilla on”. Sen ja kokoomuslaisten koulutus-yt-uutisten kunniaksi päätämme tällä kertaa poikkeuksellisesti oululaislähtöisen Juliet Jonesin sydän -yhtyeen musiikkiin.

”Helppo elämä, rikas isä ja koira”, siinä lauletaan ja myöhemmin lisätään: ”on niin saatanan mukavaa, kun saa kimaltaa”.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Kaleva: Oulun yliopisto aloittaa yt-neuvottelut – vä­hen­nys­tar­ve enintään 70 hen­ki­lö­työ­vuot­ta (18.1.2017)

Kaleva: Oulun yliopistossa aletaan kouluttaa rakennusalan diplomi-insinöörejä (17.1.2017)

Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen Twitter-viesti (17.1.2017)

Talouselämä: Yliopistojen työntekijät vaativat lakkoa – ”Tiedämme opiskelijoidemme kärsivän…” (12.11.2015)

Helsingin yliopisto: Helsingin yliopisto irtisanoo 570, kokonaisvähennys 980 (27.1.2016)

Yle: Tampereen teknillinen yliopisto irtisanoo 40 työntekijää (16.5.2016)

Helsingin Sanomat: Näin koulutuksen leikkaukset, aivovuoto ja vastakkainasettelu etenivät (14.1.2016)

Kokoomus: Kuntavaalit 2017

Yle: Suomi putoaa innovaatiotilastoissa, muut Pohjoismaat panostavat tutkimukseen ja kehitykseen (18.1.2017)

Yle: Helsingin yliopisto: Leikkausten myötä murenee huippututkimuksen rahoitus (14.8.2015)

Yle: IMF Suomen taloustilanteesta: Tutkimus- ja kehitysmenojen säästöistä luopuminen edistäisi innovaatioita (4.10.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X