(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Paavo Väyrynen. Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Soppakanuuna / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0.

Kun tavoitellun kannattajakunnan silmissä julistukset gallupväärennöksistä ovat yhtä taivaallista mannaa kuin tavutettu versio Siionin viisaiden pöytäkirjoista, ei todellisuuden tarvitse antaa häiritä hyvää uhriutumista.

Mustana hevosena presidenttikisaan ravanneen Paavo Väyrysen kampanja lähti odotetusti laukalle. Vanhoja virsiä on veisattu vuosikymmenien kokemuksella. 70-luvulta lähtien poliittisen eliitin ytimessä viihtynyttä sorsitaan,  mediapeliä pelataan ja gallupitkin ovat alituiseen pielessä.

Esimerkiksi eilen vanha isäntä Väyrynen vaikersi Ylen julkaisemien kannatustietojen vääryydellisyydestä. Taloustutkimuksen tekemän mielipidemittauksen mukaan Väyrysen kannatukseksi arvioitiin kuusi prosenttia. Tämän ehdokas sanoi heijastelevan edellisten presidentinvaalien alla julkaistuja kannatustietoja.

– Luvut ovat pahasti pielessä, kuten vastaavassa gallupissa kuusi vuotta sitten. Silloinkin Sauli Niinistö oli ykkösenä. Pekka Haavistolla oli 12 prosentin ja minulla 10 prosentin kannatus. Samaan aikaan haastattelujen kanssa toimitetussa ennakkoäänestyksessä Haavisto sai noin 14 prosenttia äänistä. Minun kannatukseni oli yli 18 prosenttia eli gallupissa oli 8 prosenttiyksikön virhe, Väyrynen kirjoitti Facebook-päivityksessään.

Näin väittäessään Väyrynen muuntelee totuutta mieleisekseen. Gallupeissa ei mitata kannatusta ennakkoäänestäjien parissa, vaan kaikkien. Ennakkoäänestäjät ovat oma porukkansa, ei otos kaikista äänestäjistä. Sen Väyrynen kyllä tietää, mutta miksipä jättää uhriutumatta, kun siihen niin hyvä tilaisuus tarjoutuu.

Tyypillinen ennakkoäänestäjä on maalla asuva vanhus

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä avasi ennakkoäänestäjien joukkoa Uudelle Suomelle tiistaina. Jokisipilän mukaan tyypillisiä ennakkoäänestäjiä ovat  kaupunkikeskustojen ulkopuolella asuvat yli 65-vuotiaat.

– Jos miettii, keitä maalla asuvat eläkeläiset äänestävät, niitä ehdokkaita se suosii, Jokisipilä kertoi Uudelle Suomelle.

Viime kevään kuntavaalien alla vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta kertoi oman, hyvin vastaavan näkemyksensä Väyrysen vanhan poliittisen kodin keskustan pää-äänenkannattajalle Suomenmaalle.

– Ne, jot­ka asu­vat kau­ka­na ää­nes­tys­pai­kois­ta, ovat puo­lu­e­kan­nal­taan va­kiin­tu­nei­ta, tun­te­vat eh­dok­kaat hy­vin sekä ovat ikään­ty­nei­tä, Borg vastasi kysymykseen siitä, ketkä ovat tyypillisiä ennakkoäänestäjiä.

Väyrynen esittää kuitenkin asiat tavalla, joka antaa ymmärtää ennakkoäänestäjien olevan täsmälleen koko äänestäjäjoukkoon verrattava kokoelma ihmisiä. Näin esittäessään Väyrynen täysin tietoisesti sepittää palturia.

Ei mikään copypastemaisteri

Paavo Väyrynen nimittäin tietää tasan tarkkaan, kuinka nämä asiat menevät. Hän on pyörinyt erilaisissa vaaleissa vuosikymmenien ajan. Hän tuntee politiikan ja kaikki sen temput läpikotaisin. Jos tässä maassa joku on vaalien kokemusasiantuntija, niin se on Paavo Väyrynen.

Joku copypastemaisteri voisi vielä tolloa esittämällä vääntää kaiken hyvin uskottavasti pohjattoman typeryytensä piikkiin, mutta valtiotieteiden tohtorilta ja kahdeksan hallituksen ministeriltä moinen ei enää läpi mene. Harhaanjohtaminen on tietoista – ja melkoisen säälittävääkin.

Vaan ehkä ei ole tarkoituskaan mennä läpi. Ehkä tällä kertaa Väyrysen kiikarissa eivät ole ne äänestäjät, jotka edes haluavat ymmärtää asioita, vaan ne, jotka haluavat kuulla ennen kaikkea salaliitoista ja valehtelevasta valtamediasta.

Sille sakille julistukset gallupväärennöksistä ovat yhtä taivaallista mannaa kuin tavutettu versio Siionin viisaiden pöytäkirjoista. Niin alas ei koulutusta ole vielä ehditty tässä maassa kuitenkaan ajaa, että sen porukan äänillä presidentiksi tultaisiin.

Väyrysen kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Soppakanuuna / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

Aikamoista propagandaa ja salaiittoa tämä artikkeli. Tässä juuri yhdistellään siionin pöytäkirjoja ja värysen gallup kritiikkiä. Juuri näin salalliito artikkeleita kirjoitellaa yhdistelemällä asoita toisiinsa hyvin kaukaa toisistaan. Tässä itse syylistytään siihen mistä Väyrystä syytetään 🙂

Yhden ihmisen mielipide ei ole salaliitto. Jälkimmäiseen tarvitaan useampia, jotka yhdessä levittävät muunneltua totuutta. Salaliittoväitteitä ei yleensä ole mahdollista todistaa vääriksi, jota Väyrynenkin käyttää hyväkseen. Väyrynen ei kuitenkaan itse pysty kertomaan sitä, mihin perustuen hänen oma käsityksensä omasta kannatuksestaan on tarkempi kuin eri gallupit. Ulospäin näyttää pelkältä populismilta.

Väyrysen kansanpuolueessa on kuitenkin melkoisia sanaliittolaisia. Yksikin ”asiantuntijajäsen” ei usko edes kasvihuoneilmiöön. Siis itse ilmiöön(!) joka on luonnontiet. fakta ja nyt en tarkoita vain ilmastonmuutosta.

Tässä Tuula K on toinen Väyrysen kansallispuolueen ns. asiantuntijajäsen ja myöntää uskonsa hallitustamme koskevaan salaliittoteoriaan(sa):

”Jussi K: Tilanneanalyysisi on siis, että hallitus on tietoisesti käyttänyt Syyrian sotaa hyväksi, jotta se pystyi päästämään maahan marokkolaisia terroristeja? Ja tänne tulleissa pakolaisissa ei siis ole väkivallan uhreja vaan sekin on valhe? Jos löydät kaikelle tälle todisteita niin lupaan tehdä kaikkeni, että ne saadaan julkaistua ja levitettyä tehokkaasti.
Tuula K: Ensimmäinen väittämäsi väittämäni on tosi, toinen ei.”

Lähde:
http://tuulakomsi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241505-varoitus-empatiakykyiset-ihmiset-alkaa-lukeko-rasisminvastaisia-ryhmia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X