Löytääkö vaalikone pääministerivaaliin linjaeroja?

Joillakin kriteereillä kokoomuksen puoluekokousedustajien on ratkaistava, kuka on Suomen seuraava pääministeri.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Joillakin kriteereillä kokoomuksen puoluekokousedustajien on ratkaistava, kuka on Suomen seuraava pääministeri.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ari Korvola

”Tällä hetkellä kokoomus valitsee henkilöä. Tämä ei ole linjavaali”, arvioi Alexander Stubb kampanjansa avauksessa 27.5. MTV3:n mukaan.

Tähän uskoisi mielellään. Näin pääsisi analyysin vaivasta ja voisi keskittyä pohtimaan kokoomuksen tulevan puoluejohtajan ulkonäköä, olemusta ja imagoa ja veikata samalla, kuka Suomea johtaa ensi kesään.

Repivissäkin linjataisteluissa on ehdokkailla tutkimusten mukaan  taipumus silotella erilaisuuksia ja korostaa puolueyhtenäisyyttä mieluummin kuin puhua avoimesti ja suoraan erottavista asioista. Siis oliko Stubbin lausunto kuitenkaan totta?

Viimeksi kaikki kolme ehdokasta Jan Vapaavuori, Paula Risikko ja Stubb ovat olleet samalla viivalla vuoden 2011 eduskuntavaalien eri vaalikoneissa. Valitsin Helsingin Sanomien vaalikoneen, joka luotaa ehdokkaiden käsityksiä 31 kysymyksellä.

Kyllä vain, he ovat täsmälleen samaa mieltä monesta asiasta.  Kokoomus on konservatiivipuolue, säilyttäjä, joten sieltä kumpuaa yhteistä pohjaa: Lapsilisät kaikille –linja on hyvä, asuntolainojen korkovähennykset säilytetään, nykyinen asevelvollisuus on toimiva, pakkoruotsi (ja –suomi) säilytetään, samoin suvivirsi kevätjuhlissa ja maahanmuuttopolitiikka nykyisellään sopii kaikille. Tasan samaa mieltä kolmikko on Kreikan saamasta tuesta (2011 vaaleihin mennessä oli tehty vasta ensimmäinen tukipaketti), siitä että vanhuksille olisi saatava lakisääteinen hoivatakuu ja  että Fortumin olisi saatava lupa uudelle ydinvoimalaille.

Linjat alkoivat kuitenkin erota jo yleisessä yhteiskuntapolitiikassa.

Tuloerot: Vapaavuori antaisi niiden edelleen kasvaa hillitysti, Risikon ja Stubbin mielestä tuloeroja olisi kavennettava  lievästi.

Eläkepolitiikka: Vapaavuori ja Risikko pitäisivät eläkeiän nykyisellään, Stubb nostaisi vuodella. Herrat pitäisivät taitetun indeksin (siis sen, että eläkkeet seuraavat 80 –prosenttisesti hintoja ja 20-prosenttisesti palkkoja) ennallaan kun taas Risikko parantaisi eläketasoa siirtämällä seurantapainoa palkkapuolelle.

Valtiontalous: Varsin mielenkiintoinen on kolmikon näkemys mahdollisista valtiontalouden säästökohteista. Kun vain yhdestä pääluokasta voisi leikata, Stubb nimeää sellaiseksi maataloustuet ja – hieman sensaatiomaisesti – Vapaavuoren valinta on kuin onkin elinkeinotuet. Risikko luistaa kysymysten vastausvaihtoehdoista ja vastaa hallinnosta. Mitä veroa ehdokkaat voisivat pakon edessä korottaa: Vapaavuori nostaisi alvia, Stubb pääomaveroa ja Risikko haittaveroja. Verovähennysviidakkoa ehdokkaat karsisivat matkakuluvähennyksistä (Vapaavuori), verovapaista ay-jäsenmaksuista (Stubb) ja Risikko jättää tyhjän kohdan. Vapaavuori  kaupunkilaislinjallaan poikkeaa muista – hän laittaisi metsät ja pellot kiinteistöverolle.

Kolmessa vuodessa voi tapahtua paljon. Vapaavuori kannatti keväällä 2011 pörssiveroa, jos maailmanlaajuisesti sellaisesta sovitaan, Stubb ja Risikko vastaavat ei missään tapauksessa.

Ulkopolitiikassa Stubb olisi hakenut Nato-jäsenyyttä jo heti vaalien jälkeen, Risikko ja Vapaavuori toki kyllä, mutta ”ei alkavalla vaalikaudella”. Toisin kuin molemmat herrat Risikko rajoittaisi venäläisten maanomistusta Suomessa eikä lisäisi kehitysyhteistyövaroja. Jos Suomi olisi facebookissa ja pitäisi valita kolme sydänystävää, kaikki valitsisivat Ruotsin ja Viron. Vapaavuoren kolmas olisi USA, Risikon Norja ja Stubbin Venäjä.

Risikko ei kannata homoparien perheen ulkopuolista adoptio-oikeutta eikä halua tehostaa saimaannorpan nykyistä suojelua. Risikko erottautuu helsinkiläis-espoolaisesta akselista (tietysti) myös kuntapolitiikan kysymyksissä: Kun Stubb ja Vapaavuori pitävät sopivana kuntamääränä Suomeen alle 170, Risikko hyväksyisi maksimissaan 60 kuntaa enemmän.

Ns. minihallitusneuvotteluja silmällä pitäen kannattaa huomata myös seuraava: Kun kolmikkoa pyydettiin nimeämään kolme puoluetta, joiden pitäisi olla seuraavassa hallituksessa, Stubb ja Risikko olivat porvarilinjalla (Stubb kok, rkp, vihreät; Risikko kok, keskusta, rkp). Vapaavuori oli kolme vuotta sitten kelpuuttamassa mukaan kokoomuksen lisäksi myös vihreät ja demarit.

Alexander Stubbin ”henkilövaali – ei linjavaali” –lausunto oli joka tapauksessa näiden vaalikonevastausten perusteella täyttä potaskaa. 31 kysymyksessä vain yhteentoista kolmikko vastasi tasan samalla tavalla, siis 2/3 –osassa kolmikon vastaukset poikkesivat toisistaan.

Eri asia sitten on, onko erilaisista vastauksista löydettävissä jokaiselle selkeä linja. Maakuntahenkinen arvokonservatiivi Risikko oli tuplasti useammin eri mieltä kuin usein samanmieliset liberaalit ja markkinahenkiset Vapaavuori ja  Stubb.

www.vaalikone.fi/eduskuntavaalit2011

X