Herttuatar Sarah yllätti brittihovin joulunvietossa - toivottavasti Charles ei joudu katumaan päätöstään

Anteeksiannon tuulet puhalsivat brittihovissa, kun herttuatar Sarah nähtiin kuningasperheen kanssa joulukirkossa 32 vuoden tauon jälkeen. Onko oven avaaminen “Fergielle” kuitenkin virhe, kysyy Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Herttuatar Sarah on pysytellyt julkisuudessa kuninkaallisen elämänsä jälkeen.

Anteeksiannon tuulet puhalsivat brittihovissa, kun herttuatar Sarah nähtiin kuningasperheen kanssa joulukirkossa 32 vuoden tauon jälkeen. Onko oven avaaminen “Fergielle” kuitenkin virhe, kysyy Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Moni hieraisi silmiään joulupäivänä, kun kuvat brittikuninkaallisten kirkkoreissusta Sandringhamissa levisivät maailmalle. Mukana oli yllättäen prinssi Andrew’n ex-vaimo herttuatar Sarah, 64.

Yllätysesiintyminen sai jakaantuneen vastaanoton. Kuningas Charlesia sekä kiiteltiin että kritisoitiin päätöksestä kutsua monessa liemessä keitetty ex-käly mukaan. 

Julkinen synninpäästö oli yllättävä veto, mutta vahinko se ei ollut. En kuitenkaan voi olla miettimättä, oliko oven avaaminen holtittomalle Sarahille ihan loppuun asti ajateltu valinta.

Herttuatar Sarah nähtiin Sandringhamin joulussa viimeksi 32 vuotta sitten

Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin toinen poika Yorkin herttua prinssi Andrew ja herttuatar Sarah (o.s. Ferguson) olivat naimisissa vuosina 1986-1996. Ex-parilla on yhteiset lapset prinsessat Beatrice, 35, ja Eugenie, 33, jotka ovat kumpikin jo perheellisiä.

Sarah nähtiin Sandringhamin joulussa viimeksi vuonna 1991. Seuraavana vuonna Yorkit ilmoittivat asumuserosta, joka johti lopulta avioeroon. Eron myötä Sarahin titteli muuttui muotoon Sarah, Yorkin herttuatar.

Sittemmin Sarah on pysynyt julkisuudessa ja tehnyt värikkään uran mm. tv- ja elokuvatuotannoissa, kirjailijana, mainoskasvona, podcast-juontajana ja hyväntekeväisyyden parissa. Hänen sosiaalisen median tileillään on yli 900 tuhatta seuraajaa.

Lue myös: Kuninkaalliset avioerot olivat ennen häpeällisiä skandaaleja – Nyt erot ja uusperheet hoveissa ovat yleistyneet nopeasti

Herttuatar Sarah skandaalien keskellä

Ero hovista 90-luvulla ei sujunut täysin sopuisasti ja skandaaleitta, mutta esimerkiksi kuninkaalliseen historiaan jääneet “varvaskuvat” vuodelta 1992 tuntuvat suorastaan huvittavilta moniin Sarahin myöhempiin toilailuihin nähden.

Herttuatar ei jäänyt eron myötä täysin puille paljaille, mutta hänen talousongelmistaan ja miljoonaveloistaan on uutisoitu vuosien varrella useasti. 2010-luvun taitteessa Sarah sai velkoihinsa apua Jeffrey Epsteinilta ex-miehensä välityksellä.

Ystävyys seksuaalirikoksista tuomitun Epsteinin kanssa koitui Andrew’n kuninkaallisen uran lopuksi vuonna 2019. Prinssin surullisenkuuluisan kohuhaastattelun jälkeen Sarah tuki julkisesti ex-miestään ja kuittasi vakavat syytökset “hölynpölyksi”.

Lue myös: Prinssi Andrew osti itsensä pois syytetyn penkiltä – Mitä prinssille pitäisi nyt tehdä? Skandaali ei ole vielä ohi

Sarah on ollut myös ongelmissa Turkin valtion kanssa paikallisessa orpokodissa luvatta kuvatun videomateriaalin vuoksi, ja vuonna 2010 hän myi liikemieheksi naamioituneelle toimittajalle pääsyä Andrew’n puheille 500 000 punnan hintaan. Andrew työskenteli tuolloin merkittävässä asemassa Britannian ulkomaankaupan parissa.

Hovissa on epäilemättä kiristelty hampaita myös Sarahin elämäkertojen ja mediaesiintymisten paljastuksille. Prinssi Philip ei sietänyt ex-miniää silmissään vuosikymmeniin.

Paluu kuninkaallisiin piireihin

Sarah ja Andrew eivät kumpikaan ole avioituneet uudelleen, vaan välit ovat pysyneet jopa niin läheisinä, että he ovat asuneet yhdessä Windsorissa jo vuosikausia.

Vuosi 2018 oli Sarahille eräänlainen paluu kuninkaallisiin piireihin. Keväällä hänet nähtiin prinssi Harryn häissä, ja syksyllä hän säteili kuninkaallisten rinnalla Eugenie-tyttären häissä.

Herttuattaren tiedetään olleen eron jälkeen lämpimissä väleissä myös kuningatar Elisabetin kanssa. Hän huolehtii Elisabetilta jääneistä koirista, ja kuninkaallisista ex-puolisoista vain Sarah kutsuttiin kuningattaren hautajaisiin.

Nyt brittilehdissä on väitetty, että Elisabet olisi myös luvannut Sarahille sitten aikanaan hautajaisseremonian Pyhän Yrjön kappelissa Windsorin linnassa ja hautapaikan kuninkaalliselta hautausmaalta. Väitteitä ei ole vahvistettu.

Sarahin kutsu Sandringhamiin on sinänsä luontevaa kehitystä: monet joulut ilman lapsiaan viettänyt herttuatar on kuitenkin pitkältä ajalta tuttu sukulainen, joka kaikesta päätellen elää jonkinlaisessa avoliitossa Andrew’n kanssa. Lisäksi tänä vuonna hän on käynyt läpi rintasyöpäleikkauksen.

Mikä on Sarahin asema kuningasperheessä?

Herttuatar Sarahiin suhtaudutaan siis armollisemmin nykyään, mutta hänen ilmestymisensä kirkkoon yllätti silti, sillä aiemmin häneen on pidetty kuitenkin tietty etäisyys.

Sarah vaikuttaa lämpimältä ihmiseltä. Hän on ollut ongelmallinen, mutta lojaali: hän ei ole koskaan puhunut kuninkaallisesta perheestä samaan sävyyn kuin Sussexin herttuapari viime vuosina.

Toki hänen uransa on rakentunut pitkälti kuninkaallisen kytköksen päälle. Monien silmissä hän on edelleen ainakin melkein kuninkaallinen, ja Sarah itse ei mitenkään piilottele tätä osaa elämästään.

Yorkin pariskunta ei kuitenkaan ole ollut hyvässä huudossa Britanniassa. Andrew’n ja Sarahin julkikuva yhdistyy moniin skandaaleihin ja toilailuihin. Nyt, vain reilu viikko joulukirkon jälkeen prinssin Epstein-kytköksistä on saatu uusia tietoja.

Pariskunta on näyttänyt julkisuudessa usein tahdittomalta. Andrew’ta kuvailtiin jo ennen Epstein-skandaalia etuoikeutetusta asemastaan nauttivaksi mieheksi, ja Sarahin ex-miestään ylitsepursuavasti ylistävät kommentit milloin missäkin haastattelussa ovat kuulostaneet jopa naurettavilta.

Kun prinsessa Beatrice meni naimisiin pienimuotoisesti koronapandemian ja Epstein-kohun keskellä vuonna 2020, hovi ei edes julkaissut perhepotretteja hääparista morsiamen vanhempien kanssa, vaan ainoastaan kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin seurassa.

Joulukirkko on epävirallinen perhetilaisuus, johon koko suku osallistuu titteleihin ja edustusrooleihin katsomatta. Kyseessä on kuitenkin merkittävä julkinen näyttäytyminen, jonka yhteydessä kuninkaalliset tapaavat kansalaisia.

Sarah olisi tarvittaessa voinut saapua ja poistua kirkon sivuovesta huomaamattomasti erikseen, joten hänen (sekä tietenkin Andrew’n) liittyminen muun perheen seuraan yleisön eteen oli merkittävä tuenosoitus.

Kaikki me teemme joskus virheitä, mutta erityisesti kuninkaallisilla suhteilla rahastaminen on vakava synti, kun kyse ei ole vain perhesuhteista, vaan myös valtionpäätä edustavasta julkisesta instituutiosta.

Tällaisten yhteisesiintymisten jälkeen hovin on vaikea irtisanoutua Sarahista jatkossa, jos hän ajautuu ongelmiin. Mutta ehkä hovissa on järkeilty, että hänet on parempi pitää sisäpiirissä ja samalla kontrollissa?

Toivon Sarahin ottaneen virheistään opiksi, jotta kuningas Charlesin ja yleisön ei tarvitse tulevaisuudessa enää pettyä hänen arvostelukykyynsä.

Sitten kun perhe vielä ymmärtäisi, että prinssi Andrew’n paikka ei ole enää muun perheen rinnalla julkisuudessa.

Lue myös: Pelastaisivatko prinsessat Beatrice ja Eugenie brittihovin työvoimapulasta? Seuran kuninkaallisblogi arvioi tilannetta

X