Kuningatar Silvia täyttää 80 vuotta - katso kuningatarvuosien kohokohdat!

Ruotsin kuningasperheen suuri juhlavuosi päättyy kuningatar Silvian 80-vuotispäivään. Kuninkaallista elämää on koonnut yhteen Silvian kuningatarvuosien kohokohtia!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iki-ihana kuningatar Silvia valitsi vuoden 2022 potretteihin Ruotsin upean kameetiaran, jota hän käytti myös hääpäivänään vuonna 1976.

Ruotsin kuningasperheen suuri juhlavuosi päättyy kuningatar Silvian 80-vuotispäivään. Kuninkaallista elämää on koonnut yhteen Silvian kuningatarvuosien kohokohtia!
Teksti:
Mikaela Larsson

Ruotsin kuningatar Silvia täyttää 80 vuotta 23.12.2023. Miten Silviaa on juhlittu Ruotsissa, ja miltä näyttävät hänen kuningatarvuosiensa kohokohdat?

Kuningatar Silvia täyttää 80 vuotta – näin Ruotsissa juhlitaan

Kuningatar Silvian syntymäpäivä tuppaa jäämään joulun jalkoihin, ja tänä vuonna Ruotsissa on muutenkin keskitytty vahvasti kuningas Kaarle Kustaan valtakauden 50-vuotisjuhlaan, jota juhlittiin pitkän kaavan mukaan syyskuussa.

Silviaa ei ole kuitenkaan unohdettu, vaikka juhlallisuudet ovat olleet pienimuotoisemmat. Marras-joulukuun aikana virallista ohjelmaa on nähty ripotellen; mm. konsertteja sekä virallisia vastaanottoja kuninkaanlinnassa.

Silvian 80-vuotispotretti. © Clément Morin / Kungl. Hovstaterna

Merkkipäivän yhteydessä on korostunut erityisesti kuningattaren yhteiskunnallinen työ perustamiensa organisaatioiden parissa. Juhlaohjelmaan sisältyi myös Care about the children -säätiön seminaari sekä Childhood-järjestön johtokunnan kokous.

Päivänsankari itse on toivonut, että mahdolliset muistamiset osoitettaisiin sodasta kärsiviä ukrainalaislapsia tukevalle kampanjalle.

Varsinaisena syntymäpäivänä kuningasperhe juhlii Silviaa yksityisesti kotona Drottningholmissa. Koko perhe on koolla, sillä prinsessa Madeleinekin perheineen on matkustanut Ruotsiin jouluksi.

Lue myös: Kaarle Kustaan valtakausi – näin Ruotsin kuningashuone on muuttunut 50 vuodessa

Silvian kuningatarvuosien kohokohdat

1976: Useamman vuoden seurustelun jälkeen saksalais-brasilialainen Silvia Sommerlath nai Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan 19.6.1976.

1977: Silviasta tulee äiti ensimmäistä kertaa, kun kuningasparin esikoinen Victoria syntyy 14.7.1977.

Kuningaspari kruununprinsessa Victorian kastejuhlassa. © Clas-Göran Carlsson / Kungl. Hovstaterna

1979: Odotettu kruununprinssi Carl Philip syntyy 13.5.1979. Poika menettää kruununperijän aseman Victorialle lakimuutoksen myötä jo seuraavana vuonna.

1982: Prinsessa Madeleine syntyy 10.6.1982.

1990-luku: Kuningatar Silvia luo pohjan omalle perinnölleen yhteiskunnallisena vaikuttajana perustamalla useita järjestöjä: nuoriin keskittyvän Mentorin vuonna 1994, muistisairauden parissa työskentelevän Silviahemmetin kaksi vuotta myöhemmin ja tunnetuimman hankkeensa Childhoodin vuonna 1999.

Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia lastensa kanssa vuonna 2001. © Kungl. Hovstaterna

2001: Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia juhlivat hopeahääpäiväänsä renessanssi-teemaisilla naamiaisjuhlilla Gripsholmin linnassa 19.6.2001.

2010: Silvia säteilee morsiamen äidin roolissa, kun kruununprinsessa Victoria menee naimisiin Daniel Westlingin kanssa 19.6.2010. Kaarle Kustaa ja Silvia juhlivat samalla 34-vuotishääpäiväänsä. Victoria astelee alttarille samassa sukutiarassa kuin äitinsä aikanaan.

Lue myös: Ruotsin kuninkaallinen hääpäivä on 19.6. – tunnetko kaikki samana päivänä avioituneet kuninkaalliset parit?

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel hääpäivänään vanhempiensa kanssa. © Holger Motzkau 2010 / Wikimedia Commons

2011: Silviasta tulee Ruotsin historian pitkäaikaisin kuningatarpuoliso. Ennätystä piti aiemmin hallussaan kuningas Oskar II:n puoliso kuningatar Sofia, joka palveli “virassa” 35 vuotta. Silvialla on mittarissa tällä hetkellä 47 vuotta.

2012: Silviasta tulee ensimmäistä kertaa isoäiti, kun Victorian ja Danielin esikoinen prinsessa Estelle syntyy 23.2.2012. Nykyisin lapsenlapsia on yhteensä kahdeksan; Estellen jälkeen ikäjärjestyksessä prinsessa Leonore, prinssi Nicolas, prinssi Oscar, prinssi Gabriel, prinsessa Adrienne ja prinssi Julian.

Kuningatar Silvia täyttää 80 vuotta. Ympärillä on nyt suuri perhe: kolme lasta puolisoineen ja kahdeksan lastenlasta.
Kuningasparin ympärillä on suuri perhe: kolme lasta puolisoineen sekä iso joukko lapsenlapsia. © Clément Morin / Kungl. Hovstaterna

2019: Silvian Childhood-säätiö juhlii 20-vuotispäiväänsä. Muu kuningasperhe osallistuu säätiön juhlallisuuksiin.

2023: Kuningas Kaarle Kustaan juhlavuosi on vuoden isoin kuninkaallinen tapahtuma, mutta Silviakin saa osansa huomiosta: hänen synnyinkaupunkinsa Heidelberg tekee kuningattaresta kunniakansalaisensa, ja skotlantilainen Stirlingin yliopisto myöntää hänelle kunniatohtorin arvonimen tunnustuksena Silviahemmetin parissa tehdystä työstä.

Paljon onnea kuningatar Silvialle 80-vuotispäivän johdosta!

X