Kuninkaallinen vierailu on uuvuttava puristus – tästä syystä en haluaisi olla siniverinen

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel emännöivät kuluneella viikolla Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin kolmipäiväistä vierailua, jonka tavoitteena oli vahvistaa maiden välistä yhteistyötä.
Kahden Tukholma-päivän jälkeen kuninkaallinen seurue suuntasi kotikaupunkiini Göteborgiin, ja kuninkaallisbloggaajana luonnollisesti seurasin päivän kulkua yleisön joukosta.
Löysin päivän aikana uudenlaista kunnioitusta kuninkaallisten työlle, joka ei ole ihan niin helppoa ja hauskaa, kuin luulisi. Erityisesti päivä sai minut jälleen kerran kiittämään onneani, etten ole itse syntynyt siniveriseksi.
Kuninkaallinen vierailu on tiukasti aikataulutettu paketti
Kruununprinsessaparin ja kruununprinssi Haakonin viimeinen kiertuepäivä alkoi aikaisin: seurue matkusti Tukholmasta Göteborgiin junalla, ja ensimmäinen valokuvaustilaisuus median kanssa oli Tukholman rautatieasemalla heti klo 6 jälkeen aamulla. Kruununprinsessa Mette-Marit ei osallistunut päivään.
Göteborgissa odotti pienimuotoinen tervetulotoivotus, minkä jälkeen oli varsinaisen ohjelman vuoro. Päivään kuului viisi erilaista vierailua ja tapaamista tiiviissä aikataulussa. Viimeinen edustustilaisuus loppui klo 17, joten päivä oli pitkä.
Päivän ainoa pidempi ohjelmanumero ja samalla tauko yleisön edessä olemisesta oli lounas maaherran virka-asunnolla, mikä sekin oli kuitenkin yksi työtehtävä muiden joukossa.
Kaiken pitää sujua kuin rasvattu, sillä seuraava tapaaminen odottaa aina jo nurkan takana. Viivästykset saavat helposti koko loppupäivän laahaamaan aikataulusta.
Edustustyön haasteet
Kuninkaallinen vierailu on epäilemättä uuvuttava puristus, vaikka kruunupäät eivät siitä ääneen valitakaan. Kiertuepäivä tarkoittaa uusien nimien, kasvojen, paikkojen ja teemojen loputonta tulvaa. Kuninkaallisten täytyy kyetä tekemään hyvä vaikutus moniin ihmisiin nopeassa tahdissa pitkin päivää.
Media on läsnä lähes koko ajan, joten salamavalot räpsyvät taukoamatta, eivätkä pienetkään eleet jää kameroilta huomaamatta.
Kiertueille ei myöskään lähdetä ihan kylmiltään. Kuninkaalliset pitävät puheita ja osallistuvat usein erilaisiin keskusteluihin ja seminaareihin, joten päivän aihealueisiin on syytä tutustua etukäteen.
Lisäksi pitäisi vielä muistaa huomioida paikalle saapunut tavisyleisö, missä kruununprinsessa Victoria on erityisen ansioitunut. Tällä kertaa allekirjoittaneella kävi mieletön tuuri, sillä pääsin kättelemään kruununprinsessaa ja vaihtamaan muutaman sanan tämän kanssa.
Minä muistan sen hetken luultavasti loppuelämäni, mutta kruununprinsessalle olin yksi tervehdittävä kasvo väkijoukossa.
On kuitenkin aikamoinen saavutus, että niin monia ihmisiä jatkuvasti työkseen tapaava ihminen onnistuu silti vaikuttamaan niin vilpittömän kiinnostuneelta ja ystävälliseltä.
Edustustyö on luonteeltaan varmasti hyvin kuluttavaa, eikä asemaansa syntyvillä kuninkaallisilla oikeastaan ole edes vaihtoehtoja asian kanssa. Toki ammattiin kasvaa, minkä lisäksi aseman työsuhde-edut ovat mittavat.
Kuninkaallista vierailua seuratessani olin kuitenkin oikein tyytyväinen omaan tavallisuuteeni. Pyöritykseen varmasti väsyisi nopeasti – vaikka saisi vastineeksi asua palatsissa.
Mikä on virallinen vierailu?
Ruotsin kruununprinsessaparin ja Norjan kruununprinssiparin yhteinen kiertue oli tasoltaan virallinen vierailu, joka on valtiovierailua pienimuotoisempi diplomation muoto. Valtiovierailuja voi tehdä vain valtionpää, mutta virallisia vierailuja tekevät monarkioissa usein myös kruununperilliset.
Virallisen vierailun ohjelma muistuttaa valtiovierailua, mutta on vähemmän seremoniallinen. Painopiste on usein elinkeinoelämässä ja maiden välisessä yhteistyössä eri teemojen parissa. Kuninkaallisten mukana matkusti ministereistä ja elinkeinoelämän edustajista muodostuva delegaatio.
Kuninkaallinen vierailu ylläpitää maiden välisiä suhteita ja edistää yhteistyötä auttamalla eri toimijoita löytämään toisensa.