Prinsessa Estellen eliittikoulussa paljastui suuri huijausskandaali - näin kuninkaallisten koulut puhuttavat kansaa

Ruotsin prinsessa Estellen koulussa paljastunut laajamittainen huijausskandaali puhuttaa ruotsalaisia. Tanska puolestaan järkyttyi viime vuonna prinssi Christianin koulun kiusaamiskulttuurista. Millainen merkitys kuninkaallisten kouluvalinnoilla on kansalle?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruotsin prinsessa Estellen ja Tanskan prinssi Christianin koulut ovat olleet ikävissä otsikoissa.

Ruotsin prinsessa Estellen koulussa paljastunut laajamittainen huijausskandaali puhuttaa ruotsalaisia. Tanska puolestaan järkyttyi viime vuonna prinssi Christianin koulun kiusaamiskulttuurista. Millainen merkitys kuninkaallisten kouluvalinnoilla on kansalle?
Teksti:
Mikaela Larsson

Kuninkaallisten koulut ovat puhuttaneet ruotsalaisia kevään aikana. Prinsessa Estellen, 11, ja prinssi Oscarin, 7, sekä muun tukholmalaiseliitin kouluna tunnettu Campus Manilla on saanut kyseenalaisen maineen.

Kuluneella viikolla Dagens Nyheter raportoi koulun lukiolaisten keskuudessa paljastuneesta laajamittaisesta huijauksesta. Lukiolaisista peräti viidenneksen epäillään huijanneen kiertämällä koetilanteissa käytettävän tietokoneohjelman estoja.

Juuri maaliskuussa uutisoitiin, että Campus Manillan lukiolaisten kurssiarvosanat eivät täsmää näiden tuloksiin kansallisissa kokeissa, vaan koulun epäillään antavan oppilaille näiden todellista osaamista korkeampia kurssiarvosanoja. Ruotsin koulutarkastajat raportoivat opiskelijoiden ja vanhempien painostavan koulua arvosanojen suhteen.

Prinsessa Estellen ja prinssi Oscarin koulu Campus Manilla sijaitsee Tukholman Djurgårdenissa. © Frank Schulenburg/Wikimedia Commons

Nyt ruotsalaiset odottavat, millaisia seurauksia huijaamisesta koituu eliitin jälkikasvulle – vai pääsevätkö nämä kuin koirat veräjästä.

Lue myös: Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill palaavat Ruotsiin – tällainen arki prinsessaperhettä odottaa Tukholmassa

Tanskan kouluskandaali järkytti myös hovissa – prinssi Christian vaihtoi koulua

Viime vuonna kuninkaallisten koulut puhuttivat Tanskassa. Prinssi Christianin, 17, käymän Herlufsholmin eliittikoulun kymmenet entiset oppilaat jakoivat dokumentissa kokemuksiaan koulussa vallinneesta väkivaltaisesta kiusaamiskulttuurista. Uhrien mukaan koulun johto ei ollut halukas puuttumaan ongelmiin tosissaan.

Paljastukset järkyttivät koko Tanskaa, sillä Herlufsholm tunnetaan korkeatasoisena opinahjona, jonka alumneja on merkittävissä asemissa yhteiskunnassa. Prinssi Christian ja samaa koulua aiemmin käynyt serkkunsa kreivi Nikolai eivät liity syytöksiin.

Christianin kerrottiin viihtyneen koulussa erinomaisesti, mutta skandaali oli niin suuri, että kruununprinssiparilla ei lopulta ollut muuta vaihtoehtoa kuin etsiä pojalleen uusi koulu.

Kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary yhdessä prinssi Christianin kanssa Herlufsholmenissa vuonna 2021. Christian ehti käydä koulua vain yhden lukuvuoden ennen skandaalia.

Näin kuninkaallisten koulut puhuttavat kansaa

Kuninkaallisten perheiden kouluvalinnat herättävät usein keskustelua, sillä koulutukseen liittyy monia arvovalintoja.

Käyvätkö kuninkaalliset julkista vai yksityistä koulua? Millaista pedagogiikkaa valittu koulu edustaa? Minkä hintainen lukukausimaksu koulussa on? Valintoja ohjaavat luonnollisesti vaatimus laadukkaasta opetuksesta ja monipuolisesta tarjonnasta, mutta myös sukuperinteet ja varmasti vanhempien oman tuttavapiirin kokemukset.

Maiden välillä on eroja. Pohjoismaissa julkisen koulun valitseminen näyttäytyy hyveellisenä. Viime vuosina on nähty esimerkkejä molemmista vaihtoehdoista. Jotkut kuninkaallisista lapsista ovat vaihtaneet koulua päiväkodin, peruskoulun ja lukion aikana useaan kertaan, ja osa opinahjoista on voinut ollut julkisia ja osa yksityisiä.

Koulutukseen liittyy monia arvovalintoja

Britanniassa taas yksityiskoulut ovat lähestulkoon koodattuja yläluokan perimään, ja kukaan ei odottanutkaan prinssi Williamin ja prinsessa Catherinen lähettävän lapsiaan julkisiin kouluihin.

Viime vuosina erityistä mainetta on saanut Walesissa sijaitseva toisen asteen UWC Atlantic College (alla kuvassa), johon on hakeutunut Espanjan, Belgian ja Alankomaiden kuninkaallisia nuoria. 

View this post on Instagram

A post shared by UWC Atlantic (@uwcatlantic)

Espanjan hovilla on takanaan vallan väärinkäyttöön liittyviä skandaaleja, joten maan kruununperijän ruhtinatar Leonorin koulusuunnitelmista tiedottaessaan hovi korosti, että ruhtinatar on käynyt läpi saman hakuprosessin kuin muutkin opiskelijat, ja että kuningaspari maksaa tyttärensä lukukausimaksut omista määrärahoistaan.

Moni kuninkaallinen suuntaa yliopistoon ulkomaille, mikä sekin voi olla haastavaa maaperää. Arvostelijat kysyvät, eivätkö oman maan yliopistot kelpaa tulevalle hallitsijalle.

Opinnot ulkomailla houkuttavat kuninkaallisia nuoria kuitenkin hyvästä syystä: ne tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden itsenäistymiseen sekä hengähdystaukoon valokeilasta. Isoissa kansainvälisissä ympyröissä edes tuleva hallitsija ei pistä silmään, toisin kuin kotimaan kouluissa, missä kaikki tunnistavat nuoret prinssi ja prinsessat välittömästi.

X