Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill palaavat Ruotsiin - tällainen arki prinsessaperhettä odottaa Tukholmassa

Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill lapsineen muuttavat kesällä takaisin Ruotsiin. Mikä sai parin päät kääntymään asuinpaikan suhteen, ja millainen arki pitkään ulkomailla asunutta perhettä odottaa Tukholmassa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinsessa Madeleine palaa asumaan kotimaahansa yli 13 ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen.

Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill lapsineen muuttavat kesällä takaisin Ruotsiin. Mikä sai parin päät kääntymään asuinpaikan suhteen, ja millainen arki pitkään ulkomailla asunutta perhettä odottaa Tukholmassa?
Teksti:
Mikaela Larsson

Ruotsin hovi tiedotti keskiviikkona, että prinsessa Madeleine perheineen muuttaa elokuussa takaisin Tukholmaan. Viime vuodet Floridassa asunut prinsessaperhe on hovin mukaan päättänyt asettua Madeleinen kotimaahan toistaiseksi.

Madeleinen puoliso Chris O’Neill jatkanee töitään liikemaailmassa. Parin vanhemmat lapset prinsessa Leonore, 9, ja prinssi Nicolas, 7, ovat alakouluikäisiä, ja kuopus prinsessa Adrienne, 5, menee esikouluun.

Kyseessä on suuri muutos, sillä prinsessa Madeleine on asunut ulkomailla jo 13 vuotta. Hän muutti New Yorkiin keväällä 2010 pettämiskohuun päättyneen kihlauksensa jälkeen. Siellä hän tapasi tulevan aviomiehensä Chrisin.

Vuonna 2013 naimisiin mennyt pariskunta muutti New Yorkista myöhemmin hetkellisesti Ruotsiin, mistä matka jatkui muutamaksi vuodeksi Lontooseen. Floridassa he ovat asuneet vuodesta 2018.

Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill juhlivat tulevana kesänä 10-vuotishääpäiväänsä. © Anders Wiklund/Kungl. Hovstaterna

Miksi prinsessa Madeleine palaa Ruotsiin juuri nyt?

Prinsessaperheen asuinpaikka on herättänyt vuosien varrella runsaasti keskustelua, sillä Ruotsin kruununperimyslait edellyttävät kuninkaallisilta lapsilta ruotsalaista kasvatusta. Sen on tulkittu tarkoittavan ruotsalaista peruskoulutusta.

Edellisen muuton yhteydessä hovi kertoi perheen hyödyntävän tilaisuutta palata Yhdysvaltoihin, kun lapset olivat vielä alle kouluikäisiä. Perheen ei ajateltukaan jäävän pysyvästi Floridaan, mutta erityisesti yksityisyyttään arvostavan Chrisin sopeutuminen Ruotsin pieniin piireihin on ollut kysymysmerkki.

Lue myös: Prinsessa Märtha Louise luopuu edustustehtävistä, mutta riittääkö sekään vaimentamaan kritiikkiä?

Hovin mukaan Madeleine ja Chris pitävät kuitenkin tärkeänä, että heidän lapsensa saavat ruotsalaisen kasvatuksen, joten ilmeisesti aika oli nyt kypsä paluumuutolle.

Ja mitä muita vaihtoehtoja heillä oikeastaan olisi? Madeleinen lapsilla ei tule olemaan virallista roolia kuningashuoneessa, mutta olisi symbolisesti iso juttu, jos kuninkaallisilla arvonimillä varustetut hallitsijan lapsenlapset menettäisivät kruununperimysoikeutensa “ulkomaalaisuutensa” vuoksi.

Ruotsalaismediat arvelevat muuton syyksi myös perheen koti-ikävän. Sekä Madeleinen että Chrisin vanhemmat ovat jo iäkkäitä, ja sukulaiset ja ystävät asuvat enimmäkseen Euroopassa.

View this post on Instagram

A post shared by Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden)

Millainen arki prinsessaperhettä odottaa Tukholmassa?

Prinsessa Madeleinen perhe asettuu Tukholmassa kuninkaallisille hovitalleille, jossa heillä on ollut jo pitkään asunto Ruotsin-vierailuja varten. Hovitallit sijaitsevat Östermalmin hienostoalueella noin 1 km kävelymatkan päässä kuninkaanlinnasta.

Asunto käsittää seitsemän huonetta. Pihapiirissä riittää ihmeteltävää lapsille, sillä talleilla pidetään hevosten lisäksi hovin käyttämiä kuninkaallisia vaunuja ja autoja.

Hevosharrastuksen parissa kasvanut Madeleine jakaa epäilemättä mielellään lajin myös lastensa kanssa.

View this post on Instagram

A post shared by visningsdagarna (@visningsdagarna)

Madeleinen ja Chrisin lasten tulevista kouluista ei ole vielä tietoa, mutta Tukholmassa riittää valinnanvaraa. Sekä kruununprinsessa Victorian että prinssi Carl Philipin lapset käyvät Djurgårdenin alueella sijaitsevia kouluja – ehkäpä lapset saavat serkuistaan seuraa syksyllä.

Chrisin odotetaan jatkavan bisneksiään, mutta entä Madeleine itse? Prinsessaa nähdään jatkossa varmasti enemmän julkisuudessa, mutta olisiko hänen paikkansa kuitenkin jossain muualla kuin kokopäiväisessä edustustyössä?

Lasten asioista kiinnostunut Madeleine on työskennellyt jo vuosia kuningatar Silvian perustaman Childhood-säätiön parissa. Kuningashuoneen jäsenenä hän ei voi tehdä mitä tahansa työtä, mutta äidin perustaman säätiön työn jatkaminen olisi prinsessalle luonteva ja kunniakas urapolku. Säätiön päämaja sijaitsee kätevästi Tukholmassa, joten löytyisikö sieltä Madeleinelle sopiva rooli?

X