Prinssi Carl Philip kuninkaan saappaissa tällä viikolla - mitä kuuluu Carl Philipin ja Sofian perhe-elämään?

Ruotsin prinssi Carl Philip toimii tällä viikolla poikkeuksellisesti Ruotsin valtionpäänä. Seuran kuninkaallisblogi Kuninkaallista elämää raportoi samalla Carl Philipin ja prinsessa Sofian perheen kuulumisista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruotsin prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia edustavat kuningashuonetta aktiivisesti

Ruotsin prinssi Carl Philip toimii tällä viikolla poikkeuksellisesti Ruotsin valtionpäänä. Seuran kuninkaallisblogi Kuninkaallista elämää raportoi samalla Carl Philipin ja prinsessa Sofian perheen kuulumisista.
Teksti:
Mikaela Larsson

Ruotsissa on meneillään varsin poikkeuksellinen tilanne, sillä prinssi Carl Philip on astunut tilapäisesti isänsä kuningas Kaarle Kustaan saappaisiin valtionpäänä. Carl Philip hoitaa virkaa 29.10.-7.11. välisenä aikana.

Syy poikkeustilanteeseen löytyy syyslomaviikosta. Kuningaspari on lomamatkalla kuningatar Silvian toisessa kotimaassa Brasiliassa.

Tavallisesti kuningasta ensisijaisesti tuuraava kruununprinsessa Victoria on niin ikään ulkomailla perheensä kanssa, joten sijaisen rooli lankesi Carl Philipille. Prinssin tuskin tarvitsee tehdä kovin kummoisia päätöksiä “valtakautensa” aikana, mutta ehkä viikko on kuitenkin hauskaa vaihtelua normaaliin arkeen.

Kun Carl Philipistä nyt kerran puhutaan, niin katsotaan samalla prinssiperheen viimeaikaisia kuulumisia.

Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia pyörittävät kolmen lapsen perhearkea

Prinssi Carl Philip, 43, ja tämän vaimo prinsessa Sofia, 37, elävät monien ikäistensä tavoin kiireistä lapsiperheen arkea.

Vuonna 2015 avioituneella parilla on kolme poikaa: 6-vuotias prinssi Alexander, 5-vuotias prinssi Gabriel sekä 1-vuotias prinssi Julian. Heinäkuussa perhe julkaisi Instagramissa kesäisen yhteiskuvan koko viisihenkisestä kokoonpanostaan.

View this post on Instagram

A post shared by Prinsparet (@prinsparet)

Carl Philip ja Sofia lapsineen ovat asuneet vuodesta 2017 asti Tukholman Djurgårdenissa sijaitsevassa Villa Solbackenissa, jonka Carl Philip peri kummisedältään prinssi Bertililtä. 1930-luvulla rakennettu funkkishuvila oli aiemmin Bertilin ja tämän vaimon prinsessa Lilianin koti.

Djurgårdenin puistoalue on rauhallista ja luonnonläheistä aluetta, ja siten ihanteellinen paikka lapsiperheelle. Samalla se on kuitenkin vain noin 15 minuutin ajomatkan päässä Tukholman keskustasta. 

Kuluneen syksyn aikana perheen arkeen on tullut hieman muutoksia, sillä esikoispoika Alexander aloitti elokuussa esikoulun Djurgårdsskolanin koulussa.

Kyseessä on yksi Tukholman vanhimmista kouluista, ja se tarjoaa eskarin lisäksi peruskoulun 1-3 luokkien opetusta. Oppilaita on alle 100.

Prinsessa Sofia kommentoi hiljattain Alexanderin pärjänneen loistavasti koulunaloituksen kanssa ja viihtyvän hyvin koulussaan. Alla kuvassa pikkuprinssin 6-vuotispotretti viime keväältä.

View this post on Instagram

A post shared by Prinsparet (@prinsparet)

Carl Philipin ja Sofian rooli kuningashuoneessa

Perhe-elämän lisäksi prinssi Carl Philipillä ja prinsessa Sofialla on monta rautaa tulessa työrintamalla.

Kuningashuoneen päärooleissa loistavat luonnollisesti kuningaspari ja kruununprinsessapari, mutta myös Carl Philipillä ja Sofialla on aktiivinen edustusrooli.

Prinssipari tukee kuningasta virallisten edustustehtävien hoidossa, ja he osallistuvatkin säännöllisesti erilaisiin virallisiin tilaisuuksiin, kuten valtiovierailuille, Nobel-juhlallisuuksiin, kansallispäivän viettoon, valtiopäivien avajaisiin ja kuninkaanlinnan edustusillallisille.

View this post on Instagram

A post shared by Prinsparet (@prinsparet)

Lue myös: Ruotsin kuningasperheen naiset säihkyivät Suomen presidenttiparin rinnalla – tunnetko nämä kuninkaalliset tiarat?

Prinssi Carl Philip, joka on sotilasarvoltaan reservin majuri, on myös aktiivinen Ruotsin puolustusvoimiin liittyvissä edustustehtävissä.

Virallisen ohjelmansa lisäksi prinssipari on aktiivinen hyväntekeväisyyden parissa. Oman nimikkosäätiönsä kautta he työskentelevät lukihäiriötä koskevien kysymysten parissa sekä nettikiusaamista vastaan. Kumpikin aihe on parille henkilökohtainen.

Sofia puolestaan on aktiivinen kunniapuheenjohtaja Sophiahemmet-yhdistyksessä, joka on tunnettu maineikkaasta sairaanhoitajakoulutuksestaan. Esimerkiksi koronapandemian alkaessa keväällä 2020 prinsessa Sofia alkoi työskennellä Sophiehemmetin sairaalassa vapaaehtoisena apulaisena.

Prinsessa on myös kunniapuheenjohtaja Project Playground -säätiössä, jonka toinen perustaja hän on. Vuonna 2010 perustettu säätiö tukee vähäosaisia lapsia ja nuoria Ruotsissa ja Etelä-Afrikassa.

Prinssi Carl Philipin pitää kiireisenä myös designyritys Bernadotte & Kylberg, jonka prinssi perusti ystävänsä Oscar Kylbergin kanssa vuonna 2012.

Kaksikko on suunnitellut mm. sisustustuotteita, huonekaluja ja tekstiilejä. Viime talvena he loivat yhden Kiirunan kuuluisaan jäähotellin sviiteistä.

View this post on Instagram

A post shared by ICEHOTEL Sweden (@icehotelsweden)

Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia jakavat Instagramissa säännöllisesti kuulumisiaan sekä edsutustehtävistä että perhe-elämästä, joten kiinnostuneiden kannattaa laittaa heidän oma tilinsä seurantaan!

X