Sukupäivällisiä, videotervehdyksiä ja joulukalenteri - tällaisia ovat kuninkaalliset jouluperinteet Pohjoismaissa

Joulu on kiireistä aikaa myös kuningashuoneissa. Kuninkaallista elämää selvitti, millaisia ovat Pohjoismaiden hovien jouluperinteet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruotsin kuninkaalliset jouluperinteet ovat jo tuttuja prinsessa Estellelle ja prinssi Oscarille.

Joulu on kiireistä aikaa myös kuningashuoneissa. Kuninkaallista elämää selvitti, millaisia ovat Pohjoismaiden hovien jouluperinteet.
Teksti:
Mikaela Larsson

Jouluperinteet näyttelevät suurta roolia myös kuninkaallisten joulunvietossa. Vaikka puitteet palatseissa ovat tavallista ylellisemmät, niin pohjimmiltaan joulu koostuu samoista elementeistä kuin kaikilla muillakin.

Ruotsi

Ruotsin hovissa joulun tietää olevan jo nurkan takana, kun maatalousyliopiston opiskelijat saapuvat toimittamaan Tukholman kuninkaanlinnaan joulukuusia. Tapa alkoi jo 1960-luvulla. Viime vuonna kuusia oli vastaanottamassa prinsessa Madeleine perheineen.

View this post on Instagram

A post shared by Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden)

Toinen varma joulunmerkki on kruununprinsessa Victorian perheen joulutervehdys. Perinteen asemaan nousseissa videoissa perhe on nähty jouluaskareiden parissa esimerkiksi leipomassa ja askartelemassa koristeita.

Varsinainen juhlatunnelma alkaa aatonaattona, joka on kuningatar Silvian syntymäpäivä. Joulua kuningaspari isännöi perinteisesti kotonaan Drottningholmin linnassa. Yksityiskohdista ei tiedetä julkisuudessa paljoakaan, mutta kuningasparilla kerrotaan olevan aina iso kuusi ja jouluseimi. Joulupäivänä tv:ssä esitetään kuningas Kaarle Kustaan joulupuhe.

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Carl Philip perheineen tiettävästi jakavat joulunpyhiä myös prinssi Danielin ja prinsessa Sofian muualla Ruotsissa asuvien sukulaisten kesken.

Lue myös: Tunnetko nämä kuninkaalliset tittelit? Seuran kuninkaallisblogi selventää arvonimien maailmaa

Tanska

Tanskan hovi on tullut viime vuosina tunnetuksi digitaalisista joulukalentereistaan, joissa on seikkailtu pitkin palatseja, Tanskaa ja kuningashuoneen historiaa.

Jo seitsemättä kertaa julkaistava kalenteri seuraa tänä vuonna hovin jouluvalmisteluja. Mukaan on päässyt hovin työntekijöiden lisäksi myös kuninkaallisia ja heidän nelijalkaisia perheenjäseniään. Alla kuvassa prinssi Joachimin ja prinsessa Marien koira Cerise.

View this post on Instagram

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus)

Myös Tanskan hovi on ilahduttanut kansaa viime vuosina jouluisilla kuva- ja videotervehdyksillä.

Jouluksi perhe matkaa perinteisesti Marselisborgin linnaan, missä ohjelmaan kuuluu jouluruokailun lisäksi mm. joulukirkko Århusin katedraalissa.

Tänä vuonna kuningatar Margareeta viettää joulun Marselisborgissa sisarensa prinsessa Benedikten ja ystävien kanssa. Kruununprinssiperhe suuntaa Australiaan tapaamaan kruununprinsessa Maryn perhettä, ja prinssi Joachim vie katraansa ulkomaille lomareissulla.

Kuningatar palaa Kööpenhaminaan ennen vuodenvaihdetta pitämään jokavuotisen uudenvuodenaaton iltana suorana lähetettävän puheensa.

Kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary lapsineen joulutunnelmissa vuonna 2020. © Kongehuset

Norja

Norjan kuningasperheen jouluperinteet sisältävät muun muassa vuosittaiset joulukuvaukset, jossa perheestä otetaan yhteiskuvia. Viime vuosina kuvissa ovat esiintyneet kuningas Harald ja kuningatar Sonja, kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit sekä heidän lapsensa prinsessa Ingrid Alexandra ja prinssi Sverre Magnus.

Kuningaspari viettää joulun yleensä Oslon liepeillä sijaitsevassa Kongsseteren-hirsihuvilassa. Vuonna 1910 valmistunut huvila oli norjalaisten lahja viisi vuotta aiemmin maan kuninkaaksi valitulle Haakon VII:lle ja kuningatar Maudille, eli kuningas Haraldin isovanhemmille.

View this post on Instagram

A post shared by Det Norske Kongehuset (@detnorskekongehus)

 

Yhdessäolon ja jouluherkkujen lisäksi ohjelmassa on joulupäivän kirkko läheisessä Holmenkollenin kappelissa. Tanskan kuningatar Margareetan tavoin kuningas Harald puhuu kansalaisille vasta uutenavuotena.

X