Oletko vielä vailla uudenvuodenlupausta? Valitse yksi näistä – suoraan hyvinvointivalmentajan omasta elämästä

Kirjoittaja laati listan testatusti hyvinvointia parantavista uudenvuodenlupauksista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aamuinen vedenjuonti on kirjoittajan hyväksi kokema tapa.

Kirjoittaja laati listan testatusti hyvinvointia parantavista uudenvuodenlupauksista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauli Reinikainen

Tänään on paitsi syntymäpäiväni, myös lupausten päivä.

Olen joskus kutsunut uudenvuodenpäivää myös itsepetoksen päiväksi, juurikin siitä syystä että tänään, uudenvuodenpäivänä, moni tekee lupauksen, joka ei pidä.

Olen periaatteen mies. Lupaukset pidetään, tai sitten niitä ei tehdä ollenkaan.

En ole tehnyt uudenvuodenlupauksia yli 20 vuoteen. Pitkälti siksi, että olen onnistunut ottamaan elämässäni käyttöön tapoja ja rutiineja, jotka toistuvat viikosta toiseen ilman, että niiden toteutumista tarvitsee enää todistella itselleen tai muille tekemällä esimerkiksi uudenvuoden lupauksia.

Sinunkin elämässäsi on varmasti hyviä tapoja, joiden kohdalla ei enää tarvitse liiemmin ottaa stressiä niiden toteuttamisesta. Silloin kyseisistä tottumuksista on tullut elämäntapoja.

Hyvinvoinnin parantamisen kohdalla ensisijaisena tavoitteena tulee olla pysyvien elämäntapojen juurruttaminen omaan arkeen. Valitettavasti useimmiten käy niin, että siihen ei riitä yksittäinen, nopeasti ja hieman väkisin keksitty uudenvuoden lupaus.

Päätin kuitenkin auttaa sinua, joka olet vielä miettimässä itsellesi hyvää uudenvuodenlupausta. Kokosin listan asioista, jotka ovat juurtuneet osaksi omaa arkeani ja joista on tullut näin ollen elämäntapoja. Voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että suurin osa näistä on parantanut omaa hyvinvointiani.

Hyvinvoinnin parantamisen kohdalla ensisijaisena tavoitteena tulee olla pysyvien elämäntapojen juurruttaminen omaan arkeen.

Tavat eivät ole ”paremmuusjärjestyksessä”, vaikka ne on numeroitu. Voit siis valita minkä tahansa, tai vaikka useammankin. Muista kuitenkin, että on helpompaa juurruttaa omaan elämään yksi uusi tapa kerrallaan.

Lupaus 1: Kävelen 8000 askelta päivässä.

Kirjoitin äskettäin tutkimuksesta, jonka mukaan kävelyn terveysvaikutukset saavutetaan 8 000 askeleella päivässä. Otin viime syksynä käyttöön aamukävelyt, joiden aikana pyrin kävelemään vähintään 6000 askelta. Näin ollen lopulle päivälle jää verrattain helppo tavoite, jotta saavutan 8 000 askeleen rajapyyki. Kävelen aamulla, koska se on itselleni helpoin ajankohta tehdä kävelystä tapa. Voi aivan hyvin olla, että sinulle, hyvä lukija, paras ajankohta on jokin muu ajankohta vuorokaudesta.

Lupaus 2: Aloitan joka aamun 2-3 lasillisella vettä.

Veden juonnilla ei ole merkittävää roolia esimerkiksi aineenvaihdunnan nopeuttamisessa, mutta toisaalta yön jälkeen on hyvä nesteyttää elimistöä. Olen havainnut, että aamupala sulaa paremmin, jos juon tyhjään vatsaan vettä.

Lupaus 3: Lämmittelen aina ennen kuntosalitreeniä.

Olen vasta viimeisten 10 vuoden aikana oppinut käytännön tasolla, millainen merkitys huolellisella lämmittelyllä on kuntosaliharjoittelulle. Treeni yleensä sujuu paremmin ja mikä tärkeintä, loukkaantumisriski pienenee. Siksi kannustan jokaista lämmittelemään noin 10 minuutin ajan esimerkiksi kuntopyörällä tai reippaasti kävellen juoksumatolla. Tämän jälkeen kannattaa vielä jatkaa kropan totuttelua tulevaan harjoitukseen 2-3 lämmittelysarjalla ennen ensimmäistä varsinaista ”työsarjaa” eli sarjaa normaaleilla sarjapainoilla.

Lupaus 4: Vaihdan margariinit oliiviöljyyn

Takaan, että tämä lupaus parantaa hyvinvointiasi, mahdollisesti myös veriarvojasi. Näin kävi muun muassa vanhemmilleni, jotka tekivät tästä pysyvän elämäntavan useita vuosia sitten. Omassa keittiössäni ei ole ollut voita tai margariinia yli kymmeneen vuoteen. Otan rasvat oliiviöljystä, pähkinöistä ja siemenistä.

Lupaus 5: Vähennän turhien lisäravinteiden käyttöä

Tämä on uusin oma tapani, josta on hyvää vauhtia tulossa elämäntapa. En käytä enää lisäproteiinia ja kreatiinin käytönkin olen lopettanut. Lisäproteiinin tarvetta on harvalla, joka syö monipuolisesti ja sisällyttää jokaiseen ateriaan jonkin proteiinin lähteen. Samalla säästyy rahaa.

Lupaus 6: En lisää sokeria mihinkään

Tämä tapa on kestänyt minulla pian 20 vuoden ajan. Keittiöstäni ei löydy valkoista sokeria ja miksi löytyisikään, koska en tarvitse sitä mihinkään. En suoraan sanottuna edes keksi, mihin sokeria pitäisi lisätä. Jos laitat sokeria kahviin, vähennä määrä puoleen ja kahden kuukauden päästä edelleen puoleen. Puolen vuoden sisällä huomaat, että et tarvitse enää sokeria kahvissa.

X