Viestimitali ja Kaisa Mäkäräisen viimeinen sauma

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lauantaina Suomen mitaliodotukset kohdistuvat naisten 4 x 5 kilometrin viestiin sekä Kaisa Mäkäräiseen ampumahiihdon yhteislähtökilpailussa.

Oletettavasti melkoisen spekuloinnin jälkeen päävalmentaja Reijo Jylhä nimesi naisten 4  x 5 kilometrin viestijoukkueeseen järjestyksessä Aino-Kaisa Saarisen, Kerttu Niskasen, Riitta-Liisa Roposen ja Krista Pärmäkosken. Kokemus vei siis voiton nuoresta Johanna Matintalosta. Moni olisi halunnut nähdä hänet joukkueessa, mutta nuoren naisen aika tulee vielä. Kieltämättä juuri viestissä kokemus on erittäin tärkeää, kun et hiihdä vain itsellesi vaan koko joukkueelle. Mutta jos katsoo kisojen tuloksia tähän saakka, tämä ei ole mitalijoukkue. Saarisen sprintti oli pettymys, Niskanen on ollut täysin alavireinen ja hieman kipeä, Roposen kymppi vapaalla meni täysin metsään. Vain Pärmäkoski on mitalivireessä.

Mutta viesti on aina viesti. Saarinen tuskin kokemuksellaan jää avausosuudella jalkoihin. Varsinkin, kun avausosuudella ei ole tavattu iskeä kauhean kovaa. Jylhä kertoi, että Niskanen halusi viestijoukkueeseen ja juuri perinteisen osuudelle, koska se on ollut hänelle varmempi. Valinnassa painoi myös Niskasen itseluottamus. Roposen valintaa päävalmentaja perusteli roikkumiskyvyllä. Hmm. Toivotaan parasta. Jos ja kun tällä osuudella mennään jo iso kovaa, on vaikeuksia tiedossa. Vapaan kympin väliaikalähtökilpailussa Roponen jäi kärkeen yli kaksi minuuttia.

Ruotsi ja Norja ovat kivikovia, Venäjä ja USA seuraavassa kategoriassa. Siinä junassa Suomen on pakko pysyä. Ja jos kolme osuutta pysyy, Pärmäkoski on vahvoilla ankkurina. Mutta niin usein kuin naisten viestiä onkin voitu pitää varmana mitalina, nyt sitä ei todellakaan voida.

Mäkäräisen viimeinen mahdollisuus

Ampumahiihdon naisten yhteislähtöön selvisi suomalaisista ainoastaan Kaisa Mäkäräinen. Vaikka normaalimatkallakin ammunta petti, en suostu yhäkään lähtemään sille linjalle, että Mäkäräisen pää ei kestä. Hän on ollut monesti juuri yhteislähdöissä vahva, niin on varmasti nytkin. Pahaa porukkaa on kuitenkin mitalisijan tiellä. Laura Dahlmeier ei sentään ottanut kolmatta olympiakultaansa normaalimatkalla, mutta pronssi tuli siitäkin. Anastasia Kuzminan hiihtovire on kaamea, hän oli 15 kilometrillä liki puolitoista minuuttia Mäkäräistä nopeampi. Toki yhteislähtö on ennen kaikkea hyvien ampujien laji, kun paukuttelemassa käydään neljästi. Ruotsin Hanna Öberg teki normaalimatkalla sensaation ottamalla nolla-ammunnalla olympiakultaa. Kärkinaisista myös Saksan Franziska Preuss ampui nollat. Mäkäräisen lisäksi Norjan Tirill Eckhoff ja Valko-Venäjän Daria Domratsheva ovat kovia hiihtäjiä, jotka voivat vaikka voittaa ammunnan osuessa nappiin. Taas on tulossa todella mielenkiintoinen kilpailu.

Naisten jääkiekossa Suomi kamppailee pääsystä mitalipeleihin; jos voitto Ruotsista tulee, on paikka välierissä saletissa. Vaikka kaikki toisin väittävätkin, ei Sotshin olympialaisten karvas tappio Ruotsille juuri tässä samassa vaiheessa voi olla kaihertamatta pelaajien mielissä. Silloin tuli nenään 2-4. Tosin, viime vuonna MM-puolivälierissä Suomi nuiji Ruotsin 4-0. Saa nähdä.

Alkaako mäkimiesten nousu?

Päivän päätteeksi mäkimiehet Antti Aalto, Janne Ahonen, Jarkko Määttä ja Andreas Alamommo hyppäävät suurmäen kilpailussa. Karsinnassa etenkin Aalto ja Alamommo hyppäsivät oikein hyvin. Ahonen on valitettavasti sairastellut, Määttä taas ei ole päässyt edes harjoituksissa mäen kanssa lainkaan sinuiksi. Pikkumäessä yksikään suomalainen ei päässyt lähellekään toista kierrosta, nyt ainakin karsinta lupaa parempaa.

Jos Aalto ja Alamommo pitävät tasonsa ja Ahonen tervehtyy pykälän, on jopa kolmen miehen pääsy toiselle kierrokselle mahdollista. Määtältä se vaatii täydellisen suorituksen. Ja myönnetään, onhan tämä kaamea tilanne, kun joudumme olemaan iloisia, jos suomalainen pääsee toiselle kierrokselle. Mutta se on nyt fakta, eikä sille mitään voi. 19-vuotias Alamommo ja 22-vuotias Aalto ovat nimiä, joissa tulevaisuus voi olla. Tässä lajissa kaikki on pienestä kiinni. Kun tekniikka ja itseluottamus loksahtavat kohdilleen ja tulee pari hyvää kilpailua, voi nopeakin nousu kohti maailman kärkeä tapahtua. Toivotaan niin. Ja toivotaan myös, että lauantaina alkaa se orastava nousu.

Lauantain aikataulu:

02.05 Curling: N, 5. kierros
03.00 Taitoluistelu: M, vapaaohjelma
03.00 Freestyle: N, slopestyle-karsinta
04.00 Alppihiihto: N, supersuurpujottelu
05.10 Jääkiekko: N, puolivälierä OAR (Vänäjä)-Sveitsi
05.10 Jääkiekko: M, Kanada – Tshekki
06.00 Freestyle: N, slopestyle-finaali
07.05 Curling: M, 6. kierros
09.40 Jääkiekko: N, puolivälierä Suomi-Ruotsi
09.40 Jääkiekko: M, E-Korea – Sveitsi
11.30 Hiihto: N, viesti, 4×5 km, SUOMI (Aino-Kaisa Saarisen, Kerttu Niskasen, Riitta-Liisa Roposen ja Krista Pärmäkoski)
13.00 Freestyle: M, hypyt, karsinta
13.05 Curling: N, 6. kierros
13.15 Ampumahiihto: N, yhteislähtö, Kaisa Mäkäräinen
13.20 Skeleton: N, finaali
14.10 Jääkiekko: M, OAR (Venäjä) – USA
14.10 Jääkiekko: M, Slovenia – Slovakia
14.11 Short track: N, 1 500 m
14.26 Short track: M, 1 000 m
14.30 Mäkihyppy: M, suurmäki (Antti Aalto, Janne Ahonen, Jarkko Määttä, Andreas Alamommo)

X