REHELLISYYS

Jaa artikkeliTilaa Seura

Raitistumisessa se on tärkeintä. Olla itselleen rehellinen. Juoppo voi olla läheisilleen rehellinen saadakseen tilanteen rauhoittumaan, kun asiat ovat siinä pisteessä, missä ikäviä seuraamuksia on tulossa. Tähän pätkä suomi-juoppo sanakirjasta:

– Juu, tarvin varmaan apua/ Toihan tässä apua tarvii
– On kyllä tullu juotua liikaa/ Entä sitten? En ymmärrä.
– Ymmärrän että pelkäät/ Mitä sää pelkäät, en mää oo väkivaltainen?
jne..

Minun ajatuksiani juovana alkoholistina. Seinät kaatuili mutta väistelin taitavasti. Puhuin sitä mitä vaimo halusi kuulla. Ei kannata väittää vastaan, tilanne rauhoittuu nopeammin.

Läheisten kannattaa muistaa että juoppo valehtelee, vaikka tietää jäävänsä siitä kiinni tunnin kuluttua. Alkoholistin tulevaisuus on lyhyt ja siellä häämöttää ryyppy. Se on tärkeämpää kuin totuuden puhuminen.

Kaikilta se ei onnistu koskaan. Rehellisyys itselle. Se tappaa, tai ihminen liukuu avun tavoittamattomiin. Viina tekee tylsäksi ja muuttaa persoonallisuutta alkoholismin pahetessa.
Koti on mennyt, vaimo lähtenyt, töitä ei ole ollut enää aikoihin. Missä vika? Hullu ämmä, paska duuni ja muuta sellaista. Katkeraa. Ja oikein hyvä syy ryypätä. Auttaisiko rehellisyys enää tässä vaiheessa? Missä vaiheessa on vielä mahdollista olla rehellinen? Mietitään sitä ensi kerralla.

AATOS JA DOLORES

Aatoksella oli hiki. Kuohuviinit ja konjakit oli pakattu huolellisesti keskelle pakettiauton tavaratilaa. Niiden ympärillä oli olut- ja siiderikartongit. Syntymäpäivillä ei vieraiden tarvitsisi olla kuivin suin. Dolores oli luvannut että Aatoskin saisi nostaa maljan ja kakun kanssa konjakin tai kaksi. Aatosta sieppasi jo valmiiksi.

Laivalla Dolores halusi peräkannelle katsomaan Tallinnan silhuetin häviämistä horisonttiin, Aatos paleli kun D otti tabletillaan kuvia vanavedestä. Kohta se varmaan päivittäisi kuvia facebookkiin ja kehuisi Tallinnan kauneutta.

Aatoksen oli vaikea ymmärtää mitä nautintoa ihmiselle toi valokuvien ottaminen ja niiden jakaminen? Muitakin matkustajia oli kerääntynyt ilakoimaan peräkannelle.

Aatoksen edellinen paluumatka Virosta oli ollut morkkiksen riivaama, mutta sekin helpotti kun sai kohennettua oloa laivan baarissa.
Sellaista vapaudentunnetta ei voittanut mikään kun sai juoda jos janotti, kenenkään siitä huomauttelematta. Seuraavaa porsasjahtia pitäisi alkaa suunnitella.
jatkuu..

X