Juoppo kuopassa, sormet reunalla

Jaa artikkeliTilaa Seura

Ei ihminen aina ole rehellinen edes itselleen, vaikka ei juoppo olisikaan. Alkoholistilla epärehellisyys nousee silti aivan toiselle tasolle. Tosiasian tunnustaminen jättää ikävän sivumaun drinkkiin, tai mikä pahinta, johtaa juomisen loppumiseen.

Jos totuus olisi suuri punainen pallo joka täyttää näkökentän, alkoholisti onnistuu katsomaan siitä ohi. Kohti katsominen satuttaa.

Rehellisyys ei ole helppo laji, mutta ainoa tie raittiuteen se on. Minulla punainen pallo täytti lopulta horisontin joka ilmansuuntaan. Pakoreittiä ei enää ollut. Saavutin oman pohjani joka on jokaisella ihmisellä. Toisilla se tulee aikaisemmin vastaan eikä koko kaupunki pala, pari korttelia vain. Osa sitten juo itsensä sen oman pohjan läpi, koko kaupunki palaa ja juoppo sytyttää viimeisenkin korttelin syyttäen muita huonosta tulenkäsittelystä. Sormet lipeää kuopan reunalta.

Voidakseen olla rehellinen, pitää olla nöyrä ja valmis kohtaamaan juomisen aiheuttamat seuraukset. Se on pelottavaa mutta ainoa tie raittiuteen. Alkoholiriippuvuuteen sairastunut kantaa vastuunsa juomisensa seurauksista, vaikka teki temppunsa sairaana ihmisenä. Nöyristellä ei silti tarvitse.

Olen tavannut alkoholisteja jotka ovat kiertäneet korkin kiinni osoittaakseen vahvuuttaan ja myöntämättä sairauttaan. Mitään muutosta ajattelussa ja käytöksessä ei ole tapahtunut. Viinaa vaan ei enää juoda, koska muut ovat niin vittumaisia ja pikkusieluisia ihmisiä. Se on sitä raivoraittiutta. Ikävää seuraa tällaiset.

Raitistumissopan resepti on yksinkertainen, kaikki eivät vaan koskaan lisää sinne sitä puuttuvaa palsternakkaa. Soppa jää valjuksi.

 

AATOS JA DOLORES

Dolores ajoi ulos laivasta. Edessäpäin tullimies viittilöi kaksin käsin ohjaamaan auton tarkastettavien kaistalle. Aatos kirosi, aikaa kuluisi aivan turhaan. D rauhoitteli ja sanoi tullin tekevän vain työtään.

Tullimiehen sininen suikka keikahteli kohti pakettiautoa, Aatosta se huvitti. Nyt ei saanut irvistellä liikoja, hän oli kuullut ikäviä tarinoita perusteellisesta tutkimuksesta joka kävi henkilöön. Aatos näki sivupeilistä kahden auton ohjaamisen heidän taakseen. Oli loukkaavaa olla tässä jonossa ensimmäisenä.

Tullimies pyysi kohteliaasti aukaisemaan pakettiauton oikeanpuoleisen sivuoven. D nousi autosta ja kiersi suikkapäisen miehen edellä Aatoksen puolelle autoa. Tullimies tuijotti Doloreksen pakaroita ja Aatoksen teki mieli huutaa saiko sellaisia vielä tuoda suomeen tullaamatta?

Äkkiä heidän takaansa kuului renkaan ulvahdus, Aatos vilkaisi sivupeiliin ja näki kolmantena jonossa olevan auton poistuvan jonosta vauhdilla. Hän näki hetken kuljettajan sekapäisen ilmeen sen ohjatessa autoaan kohti Doloresta ja tullimiestä. Aatos kuuli ilkeän tömähdyksen ja kirkaisun kun D lensi vasten Aatoksen puoleista sivuikkunaa, tullimiehen suikka putosi nopean väistöliikkeen seurauksena.

jatkuu..

X