Italiassa Salòn kylän laitamilla vanhaan luostariin perustettu hotelli tarjoaa täydellisen lomakohteen rentoutujalle sekä lomaliikkujalle

Vehreissä alppijärvimaisemissa Salòn kylässä rentoutuu niin leppoisaa lomaa etsivä kuin ulkoilun ja kulttuurin ystävä. Ruokaelämyksiä arvostava herkuttelee torilla, tiloilla ja kokkikurssilla. Pienen vanhan luostarin tiluksilla nauttii elämästä niin itsenäisesti kuin kaverin kanssa matkaillessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Gardajärven sanotaan olevan Italian järvistä liikunnallisin kohde. Aluetta ympäröivät vuoret tuovat järvelle ihanteellisen ilmaston ja tuulet, joista veneilijät, purjelautailijat, riippuliitäjät ja surffarit innostuvat.

Vehreissä alppijärvimaisemissa Salòn kylässä rentoutuu niin leppoisaa lomaa etsivä kuin ulkoilun ja kulttuurin ystävä. Ruokaelämyksiä arvostava herkuttelee torilla, tiloilla ja kokkikurssilla. Pienen vanhan luostarin tiluksilla nauttii elämästä niin itsenäisesti kuin kaverin kanssa matkaillessa.
Teksti: Miia Raninen

Nouseva aamuaurinko on värjännyt taivaan laventelin ja aprikoosin sävyillä. Vuorilla luonto heräilee vielä järveltä nousevan kevyen usvaverhon takaa. Oliivilehdot ja hedelmätarhat ovat kuin tummaa vihreää kumpuilevaa samettia edessäni.

Maisema huoneeni ikkunasta on aamuisin niin taianomainen, että tämä pieni meditaatiohetki avoimen ikkunan edessä luontoa ihmetellen saa minut heräämään tässä vanhassa luostarissa jo kukonlaulun aikaan.

Huokaisen syvään rentoutuneena, laitan villasukat jalkaan ja hipsin alakertaan italialaisen kahvin tuoksun johdattamana. Taidanpa mennä vielä mukaan rentouttavaan joogaan ennen maisematerassilla tarjottavaa aamiaista.

Italiassa on kuuluisa sanonta ja onnellisen elämän asenne, joka kuuluu ”Dolce far niente”. Vapaasti käännettynä se tarkoittaa suloista joutilaisuutta. Sitä, että ihminen osaa nauttia elämän pienistä kauniista hetkistä, ilman paineita ja stressiä. Ja tosiaan tekemättä mitään sen erityisempää.

Gardajärven rannalla on 1500-luvulta peräisin oleva pieni kapusiiniluostari. Sen tiloihin entisöidyn Villa Arcadion tiluksilla on hyvä harjoitella tätä henkistä ja fyysistä hyvinvointia tukevaa taitoa.

Italialaisten mukaan kaunis maisema, levollinen ympäristö, rauhassa nautittu hyvä kahvi, herkullinen pasta ja hymyilevät kasvot auttavat pääsemään lähemmäksi rentoutumisen hyvää tekevää vaikutusta.

Italiassa jo vuosikymmeniä asuneen Jaana Nakarin pienessä Villa Arcadio -hotellissa lomailijan on helppo keskittyä vain nauttimaan elämästä.

Vanha luostari sijaitsee kahden kilometrin päässä Salón kaupungista omassa rauhassaan. Luostarin rinnemaille Jaana ja hänen miehensä Francesco ovat kasvattaneet vehreän hedelmätarhan oliivilehtoineen ja hyötypuutarhoineen. Hotellin 18 huoneessa majoittuville tarjotaan aamusta iltamyöhään italialaista ruokaa, joka nautitaan vuoristomaisemissa hotellin terassilla.

Uima-allasalue, kirjastohuone, venyttelypaikkoja sisältävä kuntorata, joogahuoneena toimiva pergola ja hierojan palvelut suomalaista saunaa ja kokkikurssi-iltoja unohtamatta, saavat vieraan viihtymään, oli sitten matkalla yksin, kaksin tai oman harrastusporukan kesken.

Uima-altaalla nautitaan lempeästä lämmöstä lokakuun loppuun asti. © Roberto Ricca

Uima-altaalla nautitaan lempeästä lämmöstä lokakuun loppuun asti. © Roberto Ricca

Leppoisat markkinat

Salòn kylän lauantaisin järjestettävillä markkinoilla on leppoisa tunnelma. Hyväntuulista väkeä riittää, mutta ei tungosta eikä meteliä. Täältä paikalliset nonnat valikoivat viikonlopun herkkuihinsa yltäkylläisistä kasviskärryistä ja värikkäistä hedelmäkoreista paikallisia yrttejä, vihanneksia, sieniä, hedelmiä, marjoja ja sitruksia sesongin mukaan.

Kirjavina hehkuvien raidallisten markiisien alla on myynnissä myös jättikokoisia juustokimpaleita ja meheviä salamitankoja, joista torimyyjät leikkaavat sopivia paloja myös maistiaisiksi.

Muotikujalla on myynnissä vaatteita, kenkiä ja sisustustekstiilejä italialaiseen tyyliin. Valikoimaa on naisille, miehille ja lapsille. Parilla kympillä saa tyylikkään kauluspaidan herralle, korikäsilaukun naiselle, kauniin kukallisen juhlamekon pikkutytölle tai lämpimän huivin tuliaisiksi mummolle. Kauppa käy italialaisittain iloisesti myös elekielellä, jos yhteistä kieltä ei löydy.

Markkinat ovat mainio kaupunkiretkikohde lauantain aamupäivään, sillä kauppiaat ovat aukiolla aamu kahdeksasta kello yhteen asti päivällä. Aamiaisen jälkeen reippailu torille virkistää mukavasti. Kun kojut on kierrelty ristiin rastiin ja tuliaisaarteet hankittu, alkavat ravintolavaunujen tuoksut jo tuoda veden kielelle. Kun lounasaikaan leudossa kesätuulessa nenään kantautuu välillä grillatun kanan ja maalaismakkaroiden tuoksu tai vastaantulijan kädessä on värikäs jäätelötötterö ja kupillinen raikkaita hedelmiä, aistit tekevät oikean valinnan torilounaaksi ravintolakojusta.

Salón markki­noilla pääsee ihastelemaan aitoa italialaista elämänmenoa.

Salón markki­noilla pääsee ihastelemaan aitoa italialaista elämänmenoa. © Miia Raninen

Luksusta ja historiaa

Jos muun loman pyhittää rentoutumiseen ja ulkoiluun, kannattaa markkinoiden jälkeen kylällä ollessa piipahtaa ainakin espressolla Salòn ihastuttavalla rantabulevardilla.

Kadun takaa alkava kaupungin historiallinen osa on kapea kaistale San Bartalomeo vuoren ja turkoosina hehkuvan Gardajärven välissä. Keskustan kujat kätkevät sisuksiinsa sekä luksusputiikkeja että historiallisia nähtävyyksiä loppupäivän seikkailuksi.

Retken päätös on oiva hetki aperitiiville. Alkoholittomia juomia suosivan kannattaa maistaa paikallista kuplivaa chinotto-sitrusjuomaa, viineistä innostuvan maakunnan kuuluisan Franciacorta-alueen laadukasta kuohuviiniä.

Kävelyretki takaisin hotellille alppijärvimaisemissa auringon laskiessa on kuin olisi mukana ikimuistoisessa taideteoksessa.

Salón ulkoilumahdollisuuksista on koottu kattava tietopaketti Brescian maakunnan nettisivustolle ­visitbrescia.it © MicheleMondini.com

Salón ulkoilumahdollisuuksista on koottu kattava tietopaketti Brescian maakunnan nettisivustolle ­visitbrescia.it © MicheleMondini.com

Patikoi ja pyöräile

Rentoutumisen ja italialaisesta ruokakulttuurista nautiskelun lisäksi Salòn alue on ihanteellinen lomakohde myös aktiivilomaa kaipaavalle. Kaupunkia reunustavan 568 metriä korkean Monte San Bartalomeo -vuoren takamaastot tarjoavat vehreän leikkikentän extreme-lajien harrastajille tai rauhallisesta luonnossa liikkumisesta innostuneille.

 

Vuorella on useita eripituisia vaellusreittejä patikointiin ja polkuja maastopyöräilyyn.

Hotellin järjestämillä retkillä voi päästä ulkoilun ohessa tutustumaan paikalliseen ruokakulttuuriin. Patikkaretken kohteena saattaa olla vuorilla sijaitseva maatila tai pyöräretkellä piipahdetaan vierailulla oliivi- ja viinitilalla.

Maastopyörän voi vuokrata myös omatoimiseen retkeilyyn ja lähteä kipuamaan Monte San Bartalomea -vuorelle.

Osaavan luonto-oppaan kanssa voi lähteä myös yksin toiveensa mukaiselle patikka- tai pyöräretkelle.

Gardajärven sanotaan olevan Italian järvistä liikunnallisin kohde. Aluetta ympäröivät vuoret tuovat järvelle ihanteellisen ilmaston ja tuulet, joista veneilijät, purjelautailijat, riippuliitäjät ja surffarit innostuvat.

Vesiurheilun ja veneilyn lisäksi Salòn lähellä on nykyään mainiot puitteet myös golfin harrastajille. Viikon lomalla ehtii pelata eri kentällä vaikka joka päivä, sillä lähistöllä on seitsemän eri golfkenttää.

Puutarhan pergolan avattavat lasiseinät luovat turvallisen paikan joogatunneille.

Puutarhan pergolan avattavat lasiseinät luovat turvallisen paikan joogatunneille. © Villa Arcadio

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X