Levi tarjoaa puitteet aktiivilomaan ja hemmotteluun – Lapin luonnossa on taikaa, joka saa hengityksen hidastumaan ja mielen kirkastumaan

Kun haluat irrottautua kiireestä, yöpyä revontulitaivaan alla ja hurmaantua hiljaisuudesta, lähde Lappiin. Levi-tunturin juurelle rakennettu kylä tarjoaa hyvät puitteet talviseen lepolomaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paras paikka ihailla revontulia lämpimässä on lasinen iglu.

Kun haluat irrottautua kiireestä, yöpyä revontulitaivaan alla ja hurmaantua hiljaisuudesta, lähde Lappiin. Levi-tunturin juurelle rakennettu kylä tarjoaa hyvät puitteet talviseen lepolomaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Eveliina Lauhio

Levi tuo monelle mieleen vauhdin hurman laskettelurinteessä ja riehakkaan after-skiin. Levi on myös paljon muuta kuin monotansseja.

Levi tarjoaa hyvinvointipalveluja ja Lapin luonnon taikaa

531 metriä merenpinnan yläpuolella kohoavan Levi-tunturin juurelle rakentunut alppikylä on kasvanut virkistyskeitaaksi, jossa on monenlaisia hyvinvointipalveluita.

Olitpa sitten innostunut hiihtämisestä, lumikenkäkävelystä, avantouinnista, vaeltamisesta, joogasta tai ryhmäliikunnasta, Leviltä löydät haluamasi. Urheilun päälle on nautinnollista pulahtaa kylpylän altaaseen tai rentoutua lappilaisessa yrttiöljyhieronnassa.

Tunturi tarjoaa levolliset yöunet ja hyviä ravintoloita.

Paras keino poistaa stressiä Levillä on ilmaista: tunturijonon tuijottaminen sinihämyisessä illassa käy meditaatiosta. Lapin luonnossa on taikaa, joka saa hengityksen hidastumaan ja mielen kirkastumaan.

Rentoudu saunan lämmössä

Saunan lämpöön tai kylpylään on hyvä päättää hiihtopäivä. © LEVI

Mielen maisema löytyy tunturista

Lapin hulluudesta puhutaan silloin, kun Lappiin kaipaa ja saapuu lomallaan kerta toisensa perään. Lappi ja sen lumo kannattaa kokea ainakin kerran elämässään. Moni jää siihen koukkuun ja löytää tunturista mielensä maiseman.

Parasta Levillä on luonto. Monista Lapin vuodenajoista talvi on jylhin. Puut painuvat kumaraan tykkylumen painosta, hanki kimaltelee puhtaan valkeana ja taivas on kuin vesiväreillä maalattu.

Levin laskettelurinne

Levillä on 43 pituudeltaan ja vaativuudeltaan vaihtelevaa laskettelurinnettä. © LEVI

Kaunis sinihämyisyys

Kaunis sinihämyisyys jatkuu sydäntalvella pari kuukautta. © DANIEL ERNST / VISIT FINLAND

Varsinainen kaamosaika, jolloin aurinko ei nouse lainkaan, kestää Levillä reilun kaksi viikkoa. Kaunis sinihämyisyys jatkuu sydäntalvella pari kuukautta, sillä aurinkoa on tarjolla päivisin vain hetken.

Hiljaisuus puhuttelee

Rauha ja hiljaisuus ovat maailmalla kasvavia matkailutrendejä. Tunturi on otollinen paikka hiljentymiseen, rauhoittumiseen ja itsensä tutkiskeluun. Jos haluat yöpyä kaukana keinotekoisista valoista ja nauttia täydellisestä äänettömyydestä, kannattaa Leviltä vuokrata hirsimökki, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä keskustasta. Oma rauha on siellä taattu.

Paikalliset sanovat, että maisemia tuijottamalla ajatukset alkavat soljua loivasti kumpuillen, tuntureiden muotoja mukaillen. Kannattaa kokeilla.

Ihanat tunturimaisemat

Moni palaa Leville uudestaan löydettyään tunturista mielensä maiseman. © LEVI

Levillä suksi luistaa

Leviä ei suotta pidetä talviurheilun paratiisina. Tunturin läheisyydessä on 230 kilometriä hiihtolatuja, 20 kilometriä talvikävelyreittejä, 43 laskettelurinnettä ja 28 hiihtohissiä.

Levin rinteitä laskevat niin lapsiperheet kuin alppihiihtäjätkin, sillä rinteistä on vara valita omalle taitotasolle sopivat. Jos pakkanen on pureva, miellyttävin hissikyyti on Levin Etelärinnettä ylös kulkeva tuolihissi. Lämmitetyn penkin päällä matka tunturin huipulle taittuu viidessä minuutissa.

Lasketpa missä päin Levi-tunturia tahansa, päädyt näppärästi rinneravintoloiden viereen. Levin huipulla sijaitseva näköalaravintola Tuikku on tunnettu after ski -paikka. Maisemat ovat upeat etenkin auringon laskiessa. Tuikkuun pääsee myös autolla.

Sivakoitsijoiden ilona Levillä on monia tunnelmallisia latukahviloita, joissa voi paistaa makkaraa ja nauttia nokipannukahvit hiihtolenkin päätteeksi.

Levillä on 230 kilometriä hiihtolatuja

Levillä on 230 kilometriä hiihtolatuja, joten kannattaa panna suksi luistamaan. © LEVI

Vietä hemmottelupäivä ja hot-joogaa

Jos sukset, laudat ja lumikengät eivät ole juttujasi, Levillä voi palautua arjen kiireistä myös liikkumalla sisätiloissa. Tarjolla on monenlaista ryhmäliikuntaa, kuten esimerkiksi hot-joogaa.

Levitunturi-hotellin kylpylässä on polskittu jo yli 30 vuotta. Kylpylän parasta antia ovat ulkoporealtaat, joista näkee hyvällä tuurilla revontulia.

Liikunta-alan yrittäjänä Levillä työskentelevälle Laura Peipolle on selvää, mitä hän tekisi omana hemmottelupäivänään Levillä.

”Aamulla menisin kuntosalille, ja sen jälkeen rinteeseen lumilautailemaan. Illaksi varaisin jalkahoidon ja kävisin hot-joogassa. Päivän päätteeksi uni tulee varmasti.”

Peippo paloi loppuun muutama vuosi sitten ravintola-alan töissä. Hän vaihtoi alaa, muutti Leville ja oppi hidastamaan tahtia. Työssään hän näkee, miten moni tulee Lappiin hakemaan nimenomaan kiireettömyyttä.

”Loma ei palauta, jos joka ilta riekkuu riennoissa pikkutunneille. Hyvinvointitrendi näkyy selvästi. Nykyään yhä useampi haluaa lomalta pitkiä yöunia, reipasta liikuntaa ja hyvää ruokaa.”

Levi: Levin kylpylässä on sisäkylmäallas

Jos avantoon pulahtaminen tuntuu liian hyiseltä, Levin kylpylässä on sisäkylmäallas, jossa ei tarvitse pipoa. © LEVI

Lämpimästi iglussa taivasalla

Haluatko nukahtaa tähtitaivaan alla? Vai herätä seuraamaan porojen aamutouhuja? Levillä on 25 000 vuodepaikkaa, joten majoituksessa riittää valinnanvaraa.

Moni hotelli on ottanut huoneiden suunnittelussa huomioon Lapin luonnon. Utsuvaaran rinteeseen pystytetyt lasiset iglut vievät yöpyjän tähtitaivaan alle. Iglussa voi nukkua taivasalla, mutta pysyä silti kuivassa ja lämpimässä nauttien hotellin mukavuuksista.

Lasi-iglussa yöpyminen kirkkaana pakkasyönä on unohtumaton elämys. Taivaalla värikkäinä loimuavat revontulet ovat pimeiden talvi-iltojen upein näytelmä. Revontulijahdissa ei tarvitse valvoa koko yötä, sillä kännykkään voi ladata mobiilisovelluksen, joka hälyttää revontulista tunnin tai kahden varoajalla.

Todellista eksotiikkaa kaipaavan kannattaa suunnata yöpymään seitsemän kilometriä Levin keskustasta sijaitsevaan Levi Ice Galleryyn. Hotelli on rakennettu lumesta ja jäästä. Huoneet on varustettu makuupussein, peitoin ja porontaljoin.

Hengitys höyryää, mutta oikeilla varusteilla sängyssä on lämmin. Lumihotellin yhteydessä on jääveistoksin koristeltu kappeli, joka on ulkomaalaisten vihkiparien suosiossa.

Levi: Hiihtohissit ja Levitunturi

Hiihtohissit vievät laskettelijoita ja lumilautailijoita Levi-tunturin huipulle. © EVELIINA LAUHIO

Levi – Poroa pitsaan

Leppoisaan lomailuun kuuluu hyvä ruoka. Levillä on monipuoliset vaihtoehdot, tekipä mielesi sitten haukata pikaisesti hampurilainen tai syödä illallista pitkän kaavan mukaan.

Porot ja Lappi

Porot kuuluvat katukuvaan Lapissa. © MAXIMILIAN MUENCH / VISIT FINLAND

Monen ravintolan listalla on perinteistä poronkäristystä, jota kannattaa kokeilla. Tarjolla on myös makuvaihtoehtoja muualta maailmasta.

Levin ytimessä sijaitsevasta Asia-ravintolasta saa erinomaista sushia höystettynä vaikkapa savuahvenella ja tietenkin porolla.

Levin parhaat pitsat saa italialais-lappilaisesta ravintolasta, Ristorante Rennasta. Poroa on pöydässä myös Rennassa.

Ravintolan nimikkopitsaan tulee täytteiksi poronpaistia, leipäjuustoa ja puolukkaa. Villiltä kuulostava makuyhdistelmä sopii erinomaisesti pitsan päälle.

Artikkeli on ensi kerran julkaistu Kotilääkärissä 11/18.

Lue myös: Täydellinen talviloma Ruotsissa – parhaat tärpit laskettelijoille, lautailijoille, hiihtäjille ja herkuttelijoille, Anna.fi

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X