Miten paluu rinteeseen onnistuu pitkän tauon jälkeen? Lue hiihdonopettajien vinkit

Jos paluu laskettelurinteeseen on mielessä, ei kannata sännätä heti mustaan rinteeseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Levin etelärinteet sopivat aloittelijoille ja myös maisemat palkitsevat.

Jos paluu laskettelurinteeseen on mielessä, ei kannata sännätä heti mustaan rinteeseen.
Teksti:
Elina Kirssi

Suksibuumi iski tänä talvena suomalaisiin. Hiihtokausi alkaa olla etelässä paketoitu, mutta Lapin laskettelukeskukset ovat vielä auki. Lapissa kausi jatkuu vielä ainakin huhtikuun ajan – parhaimmillaan jopa toukokuun alkuun. Kysyimme Levin hiihdonopettajilta, miten paluu rinteeseen onnistuu ilman mokia.

Hiihdonopettaja Kim Wikberg korostaa, että virheiden sijaan puhutaan kehityskohteista.

”Jos joku kaatuu tai horjahtaa, se on paikka, jota on mahdollista kehittää. Jos esimerkiksi sukset jalassa hypätessään horjahtaa taakse, paino on mennyt taakse. Kehitämme asentoa niin, että paino menee eteen.”

Hän neuvoo vähemmän lasketelleita tai mäkeen vuosikausien tauon jälkeen palaavia kertaamaan rinnesäännöt. Ennen hissiin nousua on hyvä tietää, kenen kuuluu väistää ja kuinka toimia, jos näkee jonkun kaatuvan.

”Omat kyvyt pitää osata suhteuttaa rinteiden tasoihin ja edetä pikkuhiljaa haastavimpiin rinteisiin, kun taidot ja varmuus karttuvat.”

Myös Levin hiihtokoulun vastaava, hiihdonopettaja Minna Nevalainen on samoilla linjoilla. Hän muistuttaa, että laskettelussa ei ole ikärajoja: vanhakin voi lähteä opettelemaan laskettelua. Kim Wikbergin vanhin oppilas on ollut yli 80-vuotias.

”Sillä on enemmän merkitystä, millainen harrastustausta ja fyysinen kunto on. Monet vanhemmat ihmiset pelkäävät kaatumista, mutta turvallista ja oikeaoppista kaatumista voidaan harjoitella ja näin välttää suuremmat onnettomuudet. Vanhempien ihmisten kanssa fvoidaan keskittyä kovavauhtisen laskettelun sijaan esimerkiksi turvalliseen tekniikkaan ja rennompaan laskuergonomiaan”, Minna Nevalainen kertoo.

Jos pitkän tauon jälkeen paluu rinteeseen hirvittää, kannattaa palautella perusasiat rauhassa mieleen ja aloittaa vaikka aurauksella. © JERRY YLKÄNEN

Perusasennon hiominen helpottaa paljon

Moni mäkeen palaava saattaa huomata, että sukset ja laudat ovat muuttuneet omista aktiiviajoista. Aloittelijoitakin helpottaa, että nykypäivän sukset kääntyvät helposti.

”Enää ei tarvita voimakkaita painonsiirtoja, vaan sukset lähtevät kääntymään pienillä liikkeillä. Se nopeuttaa myös oppimista.”

Kun perusasiat ovat kunnossa, laskuun lähdetään hiomaan parempaa tekniikkaa. Monilla laskuasento saattaa olla takapainotteinen tai toispuoleinen tai toisen puolen käännökset sujuvat helpommin.

”Jo peruslaskuasennon korjaaminen voi avata uuden maailman. Sillä voidaan helpottaa monia asioita. Laskemisessa on kuitenkin monenlaisia tyylejä, ja kun harrastaminen on kivaa, se on tärkeintä”, Minna Nevalainen muistuttaa.

Hiihdonopettaja Kim Wikbergin vanhin oppilas on ollut yli 80-vuotias. Ikä ei ole este lasketteluharjoittelun aloittamiselle. © JERRY YLKÄNEN

Lue myös: Aikuinen, rohkeasti rinteeseen! Tärkein vinkki aloittelijalle on tämä: Ohjattu opettelu ei ole häpeä vaan viisautta

X