Riojan alue Pohjois-Espanjassa tarjoaa lomailijalle viiniä ja huippuarkkitehtuuria – Guggenheim-museo sai koko maakunnan kukoistamaan

Riojan alueella Pohjois-Espanjassa voi maistella hyviä viinejä ja ihailla maailman huippuarkkitehtien luomuksia. Turistilaumoja ei ole ja hintatasokin on edullinen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Pekka Numminen

Riojan alueella Pohjois-Espanjassa voi maistella hyviä viinejä ja ihailla maailman huippuarkkitehtien luomuksia. Turistilaumoja ei ole ja hintatasokin on edullinen.
(Päivitetty: )
Teksti: Susanna Särkkä 

Rioja yllättää huippuarkkitehtuurillaan. Miten yksi maailman kuuluisimmista arkkitehdeista saatiin suunnittelemaan mahtirakennus Pohjois-Espanjan maaseudulle Riojan 300 ihmisen tuppukylään?

”Juotimme hänet humalaan.”

Näin kertoo viinitalo Marques de Riscalin markkinointijohtaja Celia Estebas.

Kun kanadalais-amerikkalaisen Frank Gehryn suunnittelema Guggenheim-museo vihittiin käyttöön Bilbaossa­ vuonna 1997, se sai koko ­ympäröivän maakunnan nousemaan kukoistukseen.

Perinteikkään Marques de Riscal -viinitilan omistaja­suku päätti tehdä saman tempun omalle kylälleen Elciegolle Riojassa. Gehryä maani­teltiin useita vuosia piirtämään ­yritykselle uusi päärakennus.

Gehry kieltäytyi. Suunnitteluprojekti pienessä maalaiskylässä oli liian vähäpätöinen huippuarkkitehdille. Lopulta hän suostui kuitenkin vierailemaan Elciegossa.

Gehry vietiin Marques de Riscalin viinikellariin, jossa on varastossa jokaista tilan tuottamaa vuosikertaa vuodesta 1860 alkaen. Gehrylle tarjottiin hänen syntymävuotensa 1929 viiniä.

”Kolmannen pullon kohdalla Gehry suostui”, kertoo Estebas.

Maine kasvoi

Keskeltä viinipeltoja nouseva ”pienois-Guggenheim” valmistui vuonna 2006 ja toi viinille maailmanlaajuista mainetta. Marques de Riscalin tuotteita myydään nykyään muun muassa Alkossa.

Muut viinitalot innostuivat Riscalin menestyksestä ja päättivät myös palkata huippuarkkitehteja. Muun muassa Santiago Calatrava ja Zaha Hadid ovat suunnitelleet mielikuvituksellisia luomuksia Riojan alueelle.

Wau-arkkitehtuurilla asiakkaita houkuttelee myös hotelli Viura pienessä keskiaikaisessa Villabuena de Álavan kylässä.

Viura näyttää siltä, että joku olisi kasannut huolimattomasti­ päällekkäin lasista, betonista ja ruosteisesta teräksestä tehtyjä laatikoita. Hotellin sisällä lattiat sentään ovat vaakatasossa.

Keskeltä viininpeltoja nouseva Marqués de Riscalin päärakennus on vaikuttava ilmestys. Nykyään rakennuksessa toimii hotelli. © Pekka Numminen

Keskeltä viininpeltoja nouseva Marqués de Riscalin päärakennus on vaikuttava ilmestys. Nykyään rakennuksessa toimii hotelli. © Pekka Numminen

La Rioja on kulinaristien kohde

Riojassa on kumpuilevia viinipeltoja, joiden taustalla nou­sevat jylhät vuoret. Mutta ­Rioja ei ole mikään Provencen tai Toscanan kaltainen elegantti turistialue, se on rehtiä maaseutua. Siellä viini on ­maataloustuote eikä sitä tarvitse maistella pikkurilli ojossa.

Riojassa järjestetään sekä arkkitehtuurikierroksia että viinikierroksia. Monien viinitilojen yhteydessä voi majoittua ja niissä on erinomaisia ­ravintoloita. Yksi tunnelmallisimmista ravintoloista on La Vieja Bodega kiviseinineen ja puuparrukattoineen.

Korkealla kukkulalla muurien ympäröimänä sijaitseva Laguardia on yksi Riojan kauneimmista kaupungeista. Kaupunki elää viinistä. Siellä on paljon viinikauppoja ja hyviä ravintoloita.

Kulinaristien uusi keidas on kuitenkin Riojan pääkaupunki Logroño. Kun isommat matkustajajoukot menevät rannikolle San Sebastianin turistikuppiloihin, vakavasti ruokaan suhtautuvat ympäri Eurooppaa suuntaavat Logroñoon.

Keskustan Laurel- ja San Juan -kaduilla on vieri vieressä tapas- tai pintxobaareja, kuten pikkuherkkuja täällä kutsutaan.

Lasillinen nuorta Riojan viiniä, yksi tai kaksi pintxoa ja seuraavaan baarin. Kapakoita tosin saa kiertää aika monta, jos haluaa vatsansa täyteen.

Rioja: Muurien ympäröimän Laguardian pikkukaupungin kapeilla kujilla on tunnelmallisia viinibaareja ja hyviä ravintoloita. © Pekka Numminen

Muurien ympäröimän Laguardian pikkukaupungin kapeilla kujilla on tunnelmallisia viinibaareja ja hyviä ravintoloita. © Pekka Numminen

Rioja tarjoaa Baskimaan halvat hinnat ja Michelinin tähtiannokset

Logroñossa on myös valtava määrä kansainvälisten ravintolaoppaiden ylistämiä perinteisiä ravintoloita.

Yksi kuuluisimmista on Michelin-tähditetty Ikaro, ­jonka hintataso saa suomalaisiin ravintolahintoihin ­tottuneen silmät ilonkyyneliin. 11 ruokalajin menu maksaa 60 euroa, siihen sopivan viinipaketin saa 30 eurolla. Lyhyempi­ menu, johon kuuluvat alkuruoka, kolme pääruokaa ja ­jälkiruoka, maksaa 40 euroa.

Ikaroa pitävät baskimaan kasvatti Iñaki Murua ja ­perulainen Carolina Sánchez­. He työskentelivät Espanjan huippuravintoloissa ennen kuin pistivät kauhansa yhteen Logroñossa. Ikaro palkittiin Michelin-tähdellä jo sen toisena toimintavuotena.

Sekä baskikeittiö että ­perulainen ruoka ovat tämän hetken maailmanlaajuisia ­ruokatrendejä ja Ikarossa niitä yhdistetään innovatiivisella ja modernilla otteella.

Hotelli Viura on saanut nimensä Riojan alueen tunnetuimmasta valkoviinirypäleestä. © Pekka Numminen

Hotelli Viura on saanut nimensä Riojan alueen tunnetuimmasta valkoviinirypäleestä. © Pekka Numminen

Marqués de Riscalin pääravintola on palkittu Michelin-tähdellä. Myös edullisemman bistron puolella annokset ovat näyttäviä. © Pekka Numminen

Marqués de Riscalin pääravintola on palkittu Michelin-tähdellä. Myös edullisemman bistron puolella annokset ovat näyttäviä. © Pekka Numminen

Yövy viinitiloilla

Yö nykyään hotelliksi muutetussa Marques de Riscalin­ viinitemppelissä maksaa noin 500 euroa. Asiakkaina on ­paljon amerikkalaisia ja aasialaisia, jotka suostuvat maksamaan yöpymisestään Gehry-lisää.

Samasta Elciegon kylästä saa majapaikkoja myös murto-osalla tästä hinnasta.

Olen palaamassa muutaman sadan metrin päässä Riscalista sijaitsevaan Valdelanan tilan majataloon, jossa on viinikaupan lisäksi kymmenkunta edullista huonetta.

Ulko-ovi on lukossa ja en heti löydä avainta kassistani. Talon eteen kaartaa urheiluautolla vanhempi herrasmies, jolla on yllään valkoinen puku ja hampaatkin loistavat valkoisina kuin filmitähdellä. Pitkä tukka on kammattu hiusöljyllä taakse päänmyötäisesti.

Herra avaa minulle ystävällisesti oven omalla avaimellaan. Kun kävelen viinikaupan läpi yläkertaan johtaville rappusille, huomaan että herran kasvot, loistavine hampaineen, on painettu viinipullojen etikettiin. Hän on Valdelanan ­viinisuvun nykyinen päämies, nimikkoviininsä tavoin ilmeisen hyvin kypsytetty.

Riojassa pääsee todellakin lähelle viinien alkuperää.

Amaia Gorostiaga maistattaa Valdelanan viinitilan tuotteita. © Pekka Numminen

Amaia Gorostiaga maistattaa Valdelanan viinitilan tuotteita. © Pekka Numminen

Maistele viinejä viinitiloilla

Monet Riojan viinitilat järjestävät turistikierroksia. Niille kannattaa varata paikka ennakkoon netissä tai soittamalla.

Riojan turistitoimiston sivuille on koottu tietoa viinikierroksista ja maistelukursseista sekä alueen muista matkailupalveluista ja harrastusmahdollisuuksista.

Monet matkatoimistot järjestävät myös opastettuja arkkitehtuurikierroksia. Kierroksia tehdään myös päiväretkenä Bilbaosta.

Lue myös: Amalfin rannikko lumoaa Italiassa – Supertähtien lomakohteessa voi lomailla myös tavallisen turistin budjetilla

X