Lomaile Espanjassa! Koe Salamancan kultainen lumo Unescon maailmanperintökohteessa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Auringon laskiessa Salamanca on lumoavimmillaan. Myös aamuvirkut palkitaan kultaisten säteiden ilottelulla.
Auringon laskiessa Salamanca on lumoavimmillaan. Myös aamuvirkut palkitaan kultaisten säteiden ilottelulla. © Kirsti Sergejeff / Otavamedia
Hyppää Madridin lentoasemalla bussiin ja olet parin tunnin päästä Salamancassa. Kaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteista, jonka julkisivuihin kivenhakkaajat ovat aikojen saatossa tallentaneet tarinoita.

Ensimmäisenä Salamancassa huomaan valon. Aurinko saa kaupungin hohtamaan kullankeltaisena. Siinä on jotain erityistä ja lumoavaa.

Koristeelliset julkisivut saavat katseen kohoamaan.

Koristeelliset julkisivut saavat katseen kohoamaan. © Kirsti Sergejeff / Otavamedia

Salamanca on saanut kullankeltaisesta sävystään lempinimen La Dorada, Kultainen.

Värimaailman salaisuus piilee julkisivujen valoa leikkaavissa, lukemattomissa yksityiskohdissa sekä hiekkakivessä, joka on peräisin neljän kilometrin päässä sijaitsevasta Villamayorin kylästä.

Taitavat kivenveistäjät ovat aikojen saatossa tallentaneet tarinoita julkisivuihin. Kiveen hakatut tarinat elävät, mutta veistäjät ovat suurimmaksi osaksi jääneet anonyymeiksi.

Vireä ilmapiiri yllättää

Yllätyn kaupungin vireästä ilmapiiristä. Keskiaikaisten rakennusten kupeessa, kapeilla kujilla kulkee joukoittain nuoria kännyköitään tutkien.

Kainalossa kulkevat kirjat paljastavat heidät opiskelijoiksi. Salamanca on yliopistokaupunki ja sen pulssi sykkii opiskelijoiden tahdissa.

Vaikka Salamanca on käveltävän kokoinen, noin 160 000 asukkaan kaupunki, kokonaisuuden hahmottaa helpoiten kiertoajelulla.

Puolisen tuntia kestävä kierros junalla alkaa Plaza de Anaya -aukiolta.

Kyytiin kiivetessä kannattaa pyytää paperinen seloste. Se on tarpeen, vaikka oma kielitaito olisi kohdallaan. Kyyti on kolisevaa ja ainakin kohdalleni osunut englanninkielinen opastus kangertelevaa.

San Sebastianin kirkossa suudellaan Marian kättä ahkeraan. Apulainen desinfioi käden jokaisen suutelevan jälkeen.

San Sebastianin kirkossa suudellaan Marian kättä ahkeraan. Apulainen desinfioi käden jokaisen suutelevan jälkeen. © Kirsti Sergejeff / Otavamedia

Yksi Euroopan vanhimmista yliopistoista

Katedraalit ja yliopistorakennukset hallitsevat Salamancan ydinkeskustaa. Katedraaleista vanhempi on romaaninen Catedral Vieja ja uudempi goottilaistyylinen Catedral Nueva. 800-vuotias yliopisto on yksi Euroopan vanhimmista ja Espanjan vanhin.

Nykyään moni haluaa lomallaan jotain tekemistä. Miten olisi aivovoimistelu espanjan kielen parissa tässä historiallisessa ympäristössä?

Salamancassa puhutaan helposti ymmärrettävää espanjaa.

Yliopisto ja monet kielikoulut järjestävät espanjan opetusta. Sopivia kielikursseja löytyy niin alkeita haluaville kuin edistyneemmillekin. Yli viisikymppisille suunnatut kurssit oheisohjelmineen ilahduttavat varttuneita.

Sammakkoaiheinen matkamuisto lähtee monen mukaan Salamancasta.

Sammakkoaiheinen matkamuisto lähtee monen mukaan Salamancasta.
© Kirsti Sergejeff / Otavamedia

Toisena lomapäivänäni liityn matkailijoukkoon, joka tuijottaa yliopiston ovenpieltä. Runsaskuvioisessa julkisivussa lymyää sammakko, jonka kerrotaan symboloineen syntiä ja saaneen sittemmin muita merkityksiä.

Opiskelijat hakeavat onnea opintoihinsa bongaamalla sammakon ennen tenttiä. Matkailijat etsivät sammakkoa, lupaahan sen löytäminen täyttää toiveen.

Simpukka johdattaa vaeltajia kohti Santiago de Compostelaa.

Simpukka johdattaa vaeltajia kohti Santiago de Compostelaa. © iStock

Santiago de Compostelaan vaeltavat vierailevat kaupungissa

Simpukkatalon edustalla vietetään aikaa ja katsellaan ohikulkijoita

Simpukkatalon edustalla vietetään aikaa ja katsellaan ohikulkijoita © Kirsi Sergejeff / Otavamedia

Salamancassa etsitään myös simpukkaa, Santiagon teiden symbolia. Sen avulla Santiago de Compostelaan matkalla olevat vaeltajat löytävät perille.

Kuvion näkee joko katuun tai seiniin upotettuna, kun kävelee ikivanhalta roomalaiselta sillalta, El Puente Romanolta, kohti katedraaleja. Simpukkakoristeita löytyy myös Casa de las Conchas -simpukkatalosta, jonka seiniin on upotettu yli kolmesataa simpukkaa. Talossa majailee kaupungin kirjasto ja pienehkö taidenäyttely.

Salamancan luolassa, La Cueva de Salamancassa mielikuvitus laukkaa. Vanhoista luolista kerrotaan monenlaista. Joidenkin tarinoiden mukaan itse piru on aikoinaan jakanut siellä oppejaan.

Nykyiset tarinat liittyvät opiskelijoiden toisilleen tekemiin jäyniin.

Vaikka ympäristö karmisi, kannattaa kuitenkin kiivetä luolaston yhteydessä olevaan Torre del Marqués de Villena -torniin. Sieltä on hienot näkymät kaupungin eri suuntiin.

Tapasbaareista ilta alkaa

Kaupungin historiallisessa keskustassa ravintolat levittäytyvät kävelykaduille.

Päivän lounastarjouksista kertovat kadulle asetetut Menu del dia -mainokset. Jo 15 eurolla syö hyvän lounaan, usein hintaan kuuluu myös lasillinen viiniä tai muuta ruokajuomaa.

Iltaisin tarjoilijat kiillottavat aterimia ja tarkistelevat laseja ennen iltakahdeksaa, joka on turisteille tavanomainen, mutta espanjalaisille aikainen, illallisajankohta.

Ilta alkaa yleensä tapasbaareista, joista valutaan hiljalleen ravintoloihin.

Salamancan lumo ei hellitä.

Kolmantena päivänä alan jo tähyillä tositarkoituksella talojen seinissä olevia asuntojen vuokrausilmoituksia. Tänne voisi jäädä pidemmäksikin aikaa.

Ilmoitusten määrästä päätellen vuokrattavia asuntoja on runsaasti.

Tapas-välipaloilla taittuu pikkunälkä.

Tapas-välipaloilla taittuu pikkunälkä. © Kirsti Sergejeff / Otavamedia

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 9/2018.

Näin matkustat ja viihdyt lomalla Salamancassa

Ota lento Madridiin. Kentältä suora bussiyhteys Salamancaan. Juna- ja bussiyhteys löytyy myös Madridin keskustasta.

Tee baarivaellus paikallisten tapaan: siirry illan aikana baarista toiseen ja nauti tapaksia, pieniä suolapaloja. Joissain paikoissa asiakas valitsee viinin ja baarimestari siihen sopivan tapaksen.

Possunkorvat saattavat yllättää suomalaisen. Van Dyck -kadulta löytyy paljon baareja.

Löydät La Latina -kadulla on useita ravintoloita. Katu on saanut nimensä aikansa kummajaisesta, yliopiston ensimmäisestä naisopiskelijasta, latinaa taitaneesta Beatriz Galindosta, joka mieheksi pukeutuneena hivuttautui yliopistolle opintoja suorittamaan.

X