Vietä pitkä viikonloppu Roomassa – Nappaa matkatärpit ja koe kuuluisimmat nähtävyydet!

Rooman parhaat nähtävyydet ehtii kokea komeasti pitkän viikonlopun aikana. Lyhyt reissu vaatii kuitenkin nerokasta suunnittelua ja siksi Seura kokosi parhaat tärpit kolmen päivän lomalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muinainen taisteluareena Colosseum sekä Forum Romanumin rauniot ovat Rooman tunnetuimpia nähtävyyksiä, joiden luona kannattaa varautua jonottamaan sisäänpääsyä.

Rooman parhaat nähtävyydet ehtii kokea komeasti pitkän viikonlopun aikana. Lyhyt reissu vaatii kuitenkin nerokasta suunnittelua ja siksi Seura kokosi parhaat tärpit kolmen päivän lomalle.
(Päivitetty: )
Teksti: Anneli Juutilainen

Viikonloppu Roomassa. Ehtiikö muutamassa päivässä nähdä mitään?

Aluksi lista ikuisen kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä ja kolmen päivän loma-aikataulu hengästyttää – se tuntuu lähes mahdottomalta yhtälöltä. Miten viikonlopun aikana ehtii koluamaan kaikki nähtävyydet?

Mutta perillä Roomassa ajatus kirkastuu: täällä kaikki on lähellä ja tärkeimmät monumentit sijaitsevat kävelyetäisyyden päässä toisistaan.

Viikonloppu Roomassa – panosta hotellin sijaintiin

Lyhyellä Rooman lomalla kannattaa kiinnittää erityishuomiota hotellin sijaintiin. Mitä syvemmälle kaupungin ytimeen majoittuu, sitä lähempänä on tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Toki Roomassa pääsee paikasta toiseen taksilla, metrolla, bussillakin, mutta julkinen liikenne lakkoilee usein ja liput täytyy ostaa etukäteen kioskista tai automaatista – ei siis koskaan itse kulkuvälineestä.

Takseissa puolestaan pitää olla tarkkana siitä, että sopii kuljettavan matkan hinnan etukäteen. Taksilla suhailu ei Roomassa kuitenkaan ole kovin edullista.

Hyvät kävelykengät jalkaan siis ja menoksi! Mukaan on hyvä napata myös oma vesipullo. Rooman keskustassa ja monien nähtävyyksien kupeessa on vesiautomaatteja, joiden vesi on juomakelpoista, hyvää ja ilmaista.

 

 

Rooman pikkukauppa

Rooman ytimessä sijaitsevissa italialaisissa pikkukaupoissa myydään herkullisia lihoja ja juustoja. Anneli Juutilainen

Lue myös: Tutustu Roomaan kävellen! Toimittajan askelmittariin kertyi 100 kilometriä seitsemässä päivässä, Anna.fi

Peittele Vatikaanissa

Jos vierailet Vatikaanissa, ajoita visiitti mihin tahansa muuhun päivään kuin sunnuntaihin. Pyhäpäivänä maailman pienin valtio on erityisen täynnä väkeä, sillä silloin Paavi pitää puheen Pietarinarkiolla puoliltapäivin.

Vaikka Vatikaani on pinta-alaltaan vain 0,44 neliökilometriä, siellä käymiseen täytyy varata reippaasti aikaa. Vatikaaniin on hyvä suunnata heti aamusta, sillä jono Pietarinkirkkoon muodostuu nopeasti aamun tunteina. Pietarinkirkkoon ei tarvitse maksaa sisäänpääsyä, mutta jonot muodostuvat turvatarkastukseen: kaikki kulkevat metallinpaljastimen läpi ja laukut läpivalaistaan.

Vatikaanin symboli Pietarinkirkko

Vatikaanin symboli Pietarinkirkko on barokkityylisiltä sisätiloiltaan vielä mahtipontisempi ja upeampi kuin ulkoapäin. Tommi Tuomi / SKOY / Kuvaryhmä

Vatikaanin museot sen sijaan ovat maksullisia, ja museon sisällä olevassa Sikstuksen kappelissa kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa Michelangelon Aatamin luominen ja Viimeinen tuomio -freskoja.

Vatikaanissa pukeutumiseen täytyy kiinnittää huomiota, sillä lyhyissä shortseissa, minihameessa tai olkapäät paljastavassa yläosassa ei ole kirkkoon tai kappeleihin asiaa – vartijat käännyttävät turhan vähäpukeisen turistin tylysti ovelta, vaikka jonossa olisi seissyt tuntitolkulla. Tarjolla ei ole lainahuiveja, joten huivi tulee pakata mukaan jo etukäteen, jos haluaa pukeutua kepeästi.

Spaghetti alle vongole eli simpukkapasta

Spaghetti alle vongole eli simpukkapasta löytyy monien ravintoloiden listoilta. Anneli Juutilainen

Italialainen pasta

Italialaiset ovat ylpeitä ruokakulttuuristaan ja pastoistaan. Muutamissa turistien suosimissa ravintoloissa järjestetään jopa kokkikursseja. Anneli Juutilainen

Viikonloppu Roomassa tarjoaa kiehtovaa historiaa

Antiikin raakojen gladiaattorinäytösten areenalle Colosseumille ja Forum Romanumin raunioille on myös syytä suunnata heti aamusta, sillä keskipäivällä auringonpaahde voi olla uuvuttava ja jonot järkyttävät.

Yhdistelmäliput on hyvä ostaa Forum Romanumin kupeessa olevasta kioskista, sillä suurimmat jonot syntyvät suoraan Colosseumille. Toki osaa Forum Romanumin muinaisista jäännöksistä pääsee ihastelemaan myös ulkopuolelta menemättä lainkaan alueen sisälle. Silti enemmän saa irti, kun tallustelee itse alueella, joka oli antiikin Rooman uskonnollinen ja hallinnollinen keskus jo vuonna 600 ennen ajanlaskun alkua.

Erityisesti todella hyvin säilyneiden Antoniuksen ja Faustinan temppelin sekä Romuluksen temppelin juurella tuntee itsensä hyvin pieneksi. Tuntuu hämmentävältä, että jälkimmäisen rautaovi on säilynyt alkuperäisenä ja sen lukko toimii edelleen.

Ponte Sant’ Angelon sillan patsas

Tiber-joen ylittävän antiikinaikaisen Ponte Sant’ Angelon sillalla on patsaita, jotka esittävät apostoleja ja enkeleitä. istockphoto

Pantheonin temppeli

Pantheonin temppelin katossa oleva ikkuna on halkaisijaltaan jopa 9 metriä. istockphoto

Jos tämän jälkeen virtaa vielä riittää, matkaa Colosseumilta Pantheonin temppelille on kaksi kilometriä. Rooman parhaiten säilyneen antiikinaikaisen temppelin katossa oleva, halkaisijaltaan 9 metrin ikkuna, on ainutlaatuinen. Pantheoniin on haudattu muun muassa maailmankuulu taiteilija Raffaello.

Pantheonin-käyntiin on helppo yhdistää piipahdus Piazza Navonalle, sillä etäisyyttä on vain 300 metriä. Aukiolla on kolme suihkulähdettä, joista suurin on Gianlorenzo Berninin suunnittelema Fontana dei Quattro Fiumi.

Viikonloppu Roomassa: Fontada di Trevi

Fontada di Trevi on Rooman suurin ja tunnetuin suihkulähde. Nicola Salvin ja Giuseppe Panninin suunnittelema lähde valmistui vuonna 1762. istockphoto

Älä istu portailla

Rooman keskustan pohjoisosassa näkemisen arvoinen on Piazza del Popolo. Vaikka paikka on uskomattoman kaunis, sillä on vuodatettu paljon verta: 1700- ja 1800 -luvuilla siellä mestattiin ihmisiä.

Aukiolta kävelymatkaa Espanjalaisille portaille Via del Babuino -katua pitkin on 700 metriä. Rooma on hiljattain kieltänyt portailla istumisen ja paikalla parveilee vartijoita, jotka viheltävät pilliin, jos joku yrittää laskea niille takalistonsa. Säännöllä halutaan estää turistien sikailu: ylenpalttinen hengailu, eväiden syöminen ja roskaaminen vuonna 1726 valmistuneilla, 135 portaalla.

Via del Corso

Via del Corso on himosohoppailijan paratiisi. Sieltä löytyy erilaisia kauppoja aina luksusmerkeistä alusvaateputiikkeihin. istockphoto

Viikonloppu Roomassa: Espanjalaiset portaat

Espanjalaisille portaille ei pidä istua, koska siitä rapsahtaa 250 euroa sakkoja– ja jopa 400 euroa, jos portaita likaa tai vahingoittaa. Anneli Juutilainen

Espanjalaisten portaiden jälkeen pääsee helposti sivukadun kautta viereiselle Via del Corso -shoppailukadulle, josta löytyy valtavasti erilaisia liikkeitä ja putiikkeja.

Espanjalaisilta portailta on myös vain 700 metrin kävelymatka kaupungin kuuluisimmalle ja suurimmalle, vuonna 1762 valmistuneelle Fontana di Trevi suihkulähteelle. Parhaita aikoja ihastella suihkulähdettä ovat varhaiset aamut ja myöhäiset illat – tai jopa yö. Lähde on valaistu pimeään aikaan, joten ajatus yökävelystä sen luokse ei ole lainkaan pöhkö.

Vanhan uskomuksen mukaan Roomaan ei ole takaisin tulemista, jollei heitä kolikkoa Fontana di Trevin lähteeseen olkansa yli. Samalla voi esittää toiveen, jonka pitäisi toteutua. Ainakin roomalaiset uskovat, että useimpien toive on päästä tänne vielä joskus uudelleen.

Lähteet: toimittajan omat kokemukset ja Tripsteri Rooma matkaopas, Anu Rinkinen, readme.fi 2018

X