Näkökulma: Saataisiinpa Tuto Hockey Liigaan mahdollisimman pian

TuTo Liigaan, toivoo Seuran mies. Viimeksi vuosina 1994-96 Liigassa pelannut TuTo oli silloin mukava osa korkeinta sarjatasoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

TuTon Daniel Takkunen (vas.), Jesse Vuorela ja Miika Tiihonen juhlivat Vuorelan tekemää maalia Mestiksen ottelussa Jokereita vastaan lokakuussa 2023. Jos TuTon ja Jokereiden toiveet toteutuvat, joukkueet voisivat pari vuoden päästä kohdata Mestiksen sijaan Liigassa.

TuTo Liigaan, toivoo Seuran mies. Viimeksi vuosina 1994-96 Liigassa pelannut TuTo oli silloin mukava osa korkeinta sarjatasoa.
Teksti:
Jukka Vuorio

Näkisin mielelläni TUTO Hockey Oy:n, lyhyemmin tässä kirjoituksessa TuTon, lähitulevaisuudessa jääkiekon SM-liigassa, sillä se olisi piristävää, viihdyttävää ja kiinnostavaa vaihtelua paitsi turkulaisille, myös kaikille muillekin Liigaa seuraaville.

Mutta Liiga on päättämässä toisin.

Liiga on kertonut, että sarja aukeaa jälleen keväästä 2025 alkaen. Tämän jälkeen TuTo oli ilmoittanut julkisesti, että seura hakee paikkaa Liigasta. Myös Jokerit ja Kiekko-Espoo edistävät omilla tahoillaan tulevaisuutta, jossa seurat olisivat Liigassa.

Liiga on tiettävästi vaatinut sarjaan haluavia seuroja toimittamaan tiedot muun muassa talousarviostaan ja suunnitelmastaan siitä, kuinka seuraa aikoo taloudellisesti vetää läpi nousua seuraavat kolme kautta.

Sen sijaan vastavuoroisesti TuTolle Liiga ei MTV3:n uutisen mukaan kertonut, mistä liigaosakkeen 3,6 miljoonan euron arvo muodostuu, eikä sitä, mitä maksetulle osakkeelle tapahtuu, jos noussut seura putoaa jälleen karsintojen kautta Mestikseen.

Juuri nyt TuTo ei Liigan silmissä vaikuta olevan toivottu tulija.

Maanantaina 27. marraskuuta Liiga tiedotti, että TuTo ei ole sarjaan nousemassa. No, tiistaina 28. marraskuuta TuTo sitten tiedotti, ettei asia olekaan niin selvä, vaan heillä on vielä 12. joulukuuta aikaa vastata Liigan pyytämiin lisäselvityksiin.

Minä toivon, että nämä lisäselvitykset riittävät, vaikka en toki tällä hetkellä siihen uskokaan.

Kun MTV3 sitten kertoi, että TuTon hakemusta ei olekaan lopullisesti kuopattu, oli Liigan lisenssikomitean puheenjohtaja vielä erikseen soittanut Maikkarin toimittajalle ja sanonut, että kyllä TuTon hakemus on lopullisesti peitelty, eikä Turussa ole toivoa.

Toisaalta, kun Liigan tiedotteen lukee loppuun saakka, sen aivan lopussa lukee ”Lopulliset päätökset lisenssien myöntämisestä tai hylkäämisestä on tehtävä 31.3.2024 mennessä”, mikä tarkoittaisi, ettei TuTon tai muidenkaan Liigaan mielivien peli ole pelattu vielä pitkään aikaan.

TuTon, TUTOn tai Tuton, mitä kirjoitusasua nyt käytetäänkään, merkittäviin omistajiin kuuluvat Heikki Salmela ja Heikki Vaiste. Salmelalla on useita yrityksiä, joista tunnetuin on Suomen suurin pikaruokaravintolaketju Hesburger. Vaiste puolestaan on suuren luokan kiinteistösijoittaja. Kummallakin on kyllä niin sanotusti pinkkaa TuTon taakse, jos sopiva ja inspiroiva hetki investoida seuraan koittaa. Lisäksi TuTolla on tietysti muitakin omistajia, tukijoita ja yhteistyökumppaneita.

Jos TuTo saataisiin Liigaan, uskon sen taloudellisten toimintaedellytysten olevan vähintään sillä tasolla, kuin nyt Liigassa pelaavien useampien seurojen, joilla tarkoitan esimerkiksi Lappeenrantaa ja Mikkeliä.

Kultaiset ysärimuistot

Tampereella on kaksi jääkiekon huippuseuraa, kyllä melkein samankokoiseen Turkuun mahtuisi kaksi, jos ei nyt huippuseuraa, niin ainakin kaksi keskinkertaista seuraa. Turku jää Tampereesta monilla mittareilla, ja nyt vielä tämäkin, ei kahta liigaseuraa, vaikka hyvin voisi olla.

Eihän siitä nyt aivan loputtoman kauan ole, kun Turussa nimenomaan oli kaksi liigaseuraa. Toinen, TPS, oli huippu ja toinen, TuTo, häntäpään tiimi.

Muistoissani SM-liigan katsojana on vielä hyvin aika, jolloin TuTo pelasi Liigaa vuosina 1994-96 ja esiintyi kotiotteluissaan välillä Typhoonissa, mutta useimmiten Kupittaan jäähallissa. Se oli hyvää aikaa. Turun paikallisottelut olivat usein viihdyttäviä ja tapahtumarikkaita. Hyvää katsojaystävällistä hokia siis.

TuTon kokoonpano vilisi hyvin kokeneita ammattilaispelaajia. Oli muun muassa Jukka Tammi, Teppo Numminen, Pasi Huura, Veli-Pekka Hård ja Sebastian Sulku. Oli Ted Donato, Jouko Myrrä, Jukka Seppo, Risto Kurkinen, Jari Hirsimäki, Esa Tommila, Tommi Pullola ja Pekka Virta. Nimiä, jotka kaikki ysärillä liigakiekkoa seuranneet muistavat kyllä hyvin.

TuTolla on siis ollut imua ennenkin, miksi ei olisi jatkossakin? Jos pelaaja haluaa tehdä jääkiekkoilijan työtään vaikkapa Mikkelissä, Kouvolassa, Lappeenrannassa tai Vaasassa, niin miksei sitten totta kai myös Turussa?

Vaikka TuTo vuosina 94-96 kiistatta kuului sarjan häntäpäähän, ei se silti mikään täysi heittopussi ollut. Kyllä näiden vuosien aikana moni joutui yllätetyksi housut nilkoissa, sillä kokenut kaarti kyllä pystyi ratkomaan pelejä edukseen etenkin ylivoimalla, jos vastustaja ei muistanut tulla täydellä latauksella peliin. TuTo oli kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen joukkue.

Kuluvan kauden TuTo

Juuri nyt TuTo pelaa Mestistä päävalmentajanaan Jonne Virtanen. Hänellä on selkeä visio, miten haluaa TuTon pelaavan. Vielä aivan alkukaudesta hän ei saanut pelaajiaan täysin tätä visiota noudattamaan, mutta pikkuhiljaa kauden edetessä TuTo on saanut yhä useammin merkintöjä voittosarakkeeseen. Ja sehän on viime kädessä ainoa asia, joka tällä tasolla merkitsee, voittosarake siis.

En osaa sanoa, olisiko Virtanen nykyisellään riittävä liigakoutsi pelikirjaltaan. Ehkä sen näyttäisi lopulta vain peli. Mutta persoonana hän todellakin olisi riittävä. Juuri hänenkaltaisiaan ammattikoutseja jääkiekko tarvitsee, jotta laji ja Liiga pidetään relevanttina suurille katsojamassoille tulevaisuudessakin.

Virtanen on viihdyttävä persoona, ja sitä me katsojat jääkiekolta haluamme. Me haluamme kahta asiaa: Omalta joukkueeltamme voittoja ja yleisemmin jääkiekolta viihdyttävyyttä.

Enkä tarkoita sitä, että Virtanen hermonsa menetettyään heittelee jäälle tavaraa. Ei sellaista tarvita, vaikka aivan varmasti videoklippi siitä tapauksesta keräsi enemmän katsojia kuin yksikään Mestiksen maalikooste, eli oli yleisön mielestä kiinnostava ja viihdyttävä. Mutta tarkoitan Virtasen tapaa olla jääkiekkomedian kameroiden ja mikrofonien edessä. Yhtä aikaa jykevä ja sympaattinen hahmo, joka osaa puhua suoraan katsojille.

TuTon tämän kauden pelaajanippu on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Kaikkiaan tämän kauden joukkueella on Eliteprospects.com-sivuston mukaan yli 1600 ottelua liigaottelukokemusta. On esimerkiksi parhaalla kaudella Suomen maajoukkuettakin edustanut Turo Asplund, on rutinoitunut liigapelaaja Simon Suoranta, on Tepsissä pitkään uraa tehnyt Oskari Siiki ja pakistossa Ilveksessä uransa aloittanut, mutta nykyään jo vahvasti tutolaistunut luottosarjajyrä Mikke Levo.

Kaiken kaikkiaan porukka tuo mieleen hyvällä tavalla kultaisen ysärin porukat.

Minun puolestani TuTo, Kiekko-Espoo ja Jokerit ovat kaikki tervetulleita Liigaan, mutta totta kai niin kuin asiaan kuuluu, urheilullisesti karsintojen kautta.

Lue myös: Kolumni: Liigakarsinnat takaisin ja sarjajärjestelmä uusiksi

X