Näin Raimo Helminen kommentoi vanhoja pelikavereitaan – suitsutusta saavat Jalo, Salmelainen ja Neuvonen

Suomen maajoukkueen ja Ilveksen legenda Raimo Helminen kehuu Tony Salmelaisen pomppua mahtavaksi ja Risto Jaloa Ilveksen tärkeäksi kulmakiveksi. Peter Larssonin kanssa tehokaksikko kommunikoi aikoinaan ruotsiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Raimo Helminen New York Rangersin pelissä keväällä 1986.

Suomen maajoukkueen ja Ilveksen legenda Raimo Helminen kehuu Tony Salmelaisen pomppua mahtavaksi ja Risto Jaloa Ilveksen tärkeäksi kulmakiveksi. Peter Larssonin kanssa tehokaksikko kommunikoi aikoinaan ruotsiksi.
Teksti:
Jukka Vuorio

Raimo Helminen on ollut ajankohtainen jääkiekkohenkilö tai kenties jopa jääkiekkoilmiö 1980-luvun alkupuolelta tähän päivään saakka.

Jääkiekon Liigan uusin kausi starttasi tiistaina 12.9. ja päivää myöhemmin ilmestyi Liigan ja Leijonien legendan Raimo Helmisen elämäkerta, Tapani Salon kirjoittama Raipe – Koikkarin kaukalosta leijonaikoniksi.

Raipe muistelee niin ikään 13.9. ilmestyneen Seuran haastattelussa aikuisuransa ensimmäisiä pelivuosiaan vuosina 1984-85, jolloin tuli U20-maailmanmestaruuskisojen pistepörssin voitto, Suomen mestaruus ja sopimus New York Rangersiin.

Koska Helmisen erikoisen pitkälle peliuralle mahtuu suuri joukko tärkeitä pelikavereita, Seuran mies pyysi Raipea muistelemaan – tai vähäpuheisen Raipen ollessa kyseessä edes kommentoimaan jotain – vanhoja tärkeimpiä joukkuetovereitaan.

Kymmenen miehen listalla kaikki nimet saivat Raipen hymyilemään, toiset vienosti ja toiset leveästi.

Kaikki nimet mainitaan myös Raipen tuoreessa kirjassa, josta löytyy lisästooreja joka virtuoosista.

Peter Larsson

Raipe: ”Huippu ketjukaverina. Tunsin hänet jo Ruotsin-vuosiltani, ja tiesin hyväksi pelaajaksi. Hän tuli Suomeen pelaamaan Jyppiin, ja kun voitimme heidät playoffeissa, sanoin hänelle loppukättelyssä, että tule Ilvekseen. Siitä se lähti. Pystyimme keskustelemaan ruotsiksi, mikä varmaan omalla tavallaan helpotti pelaamistamme.”

Vesa Viitakoski

Raipe: ”Kaukalon ulkopuolella perhetuttu. Kentällä yhtä lailla hieno ketjukaveri kuin Larssonkin.”

Risto Jalo

Raipe: ”Ilves on aina mulle jonkinlainen koti, olin sitten töissä siellä tai en. Ja aina kun Ripa on ollut Ilveksessä pelaajana tai sitten toimistolla, hänellä on ollut tärkeä, iso rooli. Voi sanoa, että hän on ollut Ilvestä pelastamassakin. Olen tuntenut Ripan ihan pikkunassikasta asti. Olemme pelanneet ensimmäisen virallisen jääkiekko-ottelumme samassa pelissä ja tietenkin samassa joukkueessa, eli Koivistonkylän Kooveessä. Olen silloin ollut seitsemän- tai kahdeksanvuotias, ja Ripa varmaan kahdeksan- tai yhdeksänvuotias. Syntymäkotini oli Koivistonkylän kentän laidalla, ja kaukalossahan me kumpikin vietimme lapsuutemme. Jääkiekko oli Tampereella hirmuisen suosittu laji ja kaukalot aina täynnä väkeä. Käyn edelleen samalla kentällä ulkojäillä, mutta nykyään aika harvoin, ehkä kerran talvessa.”

Allan Measures

Raipe: ”Allu oli tehokas. Hän osasi sellaisen rannevedon, joita nykyään näkee, mutta 90-luvulla oli vielä harvinainen. Ei hän pelaajana ollut hirveän näyttävä, mutta hän oli tehokas.”

Mika ”Veikko” Nieminen

Raipe: ”Terävä. Kaikin puolin. Veikon setä oli muuten mun ja Ripan ihan ensimmäinen valmentaja.”

Jyrki Lumme

Raipe: ”Koikkarin jätkä ja hyvä kaveri.”

Robert Burakovsky

Raipe: ”Hyvä skånelainen. Hauska kaveri. Ymmärrän Skånen seudun murretta vielä hyvin, siellähän mä ruotsin kielen opin. Tiesin hänen tullessaan Ilvekseen, että nyt saatiin maalintekijä.”

Juha Hautamaa

Raipe: ”Hade on mua nuorempi kaveri, mutta tutustuimme hyvin, kun teimme yhteisiä matkoja Kokkolaan hieroja Leo Saarion luo. Olemme kummatkin kärsineet selkävaivoista.”

Tony Salmelainen

Raipe: ”Tony on vähän niin kuin ihmemies. Sellainen fysiikka tai pomppu, ettei ole tullut toista samanlaista vastaan. Jotta pystyisi samanlaisia tuloksia tekemään pomppulajeissa, täytyy urheilijoita etsiä sitten jääkiekon ulkopuolelta. Oltiin Nääshallissa treeneissä ja laitettiin pitkiä aitavälejä, että kuka pystyy tästä hyppäämään. Aivan poikkeuksellisesti Tony veti kaksi aitaa siinä missä muut yhden. Ja olihan kaukalossa nopeakin, ihan huikea. Varmaan se kulkee jollain lailla heillä suvussakin, sillä tarina kertoo, että Tonyn isä Tommi ”Buffalo” Salmelainenkin oli fysiikaltaan mahtava.”

Jari Neuvonen

Raipe: ”Best man tai bestman. Oli häissäni bestmanina, mutta on muutenkin best man. Eilen viimeksi juteltiin.”

Lue myös: Kolumni: Olen muuttanut mielipiteeni – Jääkiekkotappelut joutavat historian romukoppaan

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen tekstit tästä linkistä

X