Kunto ei nouse, väsyttää ja hengästyttää - Onko oireiden syynä raudanpuuteanemia?

Raudanpuute aiheuttaa anemiaa. Se selviää usein sattumalta verikokeiden yhteydessä. Rautavarastojaan voi tarvittaessa tankata oikeanlaisella ruoalla ja rautalisällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rautatabletit ovat apu anemiaan. Niitä ei kuitenkaan pidä syödä turhaan.

Raudanpuute aiheuttaa anemiaa. Se selviää usein sattumalta verikokeiden yhteydessä. Rautavarastojaan voi tarvittaessa tankata oikeanlaisella ruoalla ja rautalisällä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Anemia johtuu useimmiten raudanpuutteesta. Rautavarastojaan voi tarvittaessa tankata oikeanlaisella ruoalla ja rautalisällä. Lue veritautien erikoislääkärin vastaukset 10 kysymykseen anemiasta.

1. Milloin ihmisellä on anemia?

Anemia on sairauden oire tai tila, jossa veren hemoglobiinipitoisuus on normaalia pienempi. Siitä puhutaan yleisesti matalana hemoglobiinina. Elimistömme solut tarvitsevat rautaa, mutta erityisesti sitä tarvitaan veren punasoluissa olevan hemoglobiinin valmistamiseen. Hemoglobiinin tehtävänä on kuljettaa happea keuhkoista kudoksiin.

Tavallisin syy anemiaan on raudanpuute, mutta myös B12-vitamiinin ja foolihapon vähyys voivat olla syynä, sillä kumpiakin tarvitaan punasolujen ja hemoglobiinin muodostumiseen. Anemiaan on myös muita syitä.

Raudanpuuteanemia selviää verikokeella, jolla selvitetään hemoglobiiniarvo, veren punasolujen koko ja elimistön rautavarastojen tila.

Hemoglobiinin tulisi olla naisilla vähintään 117 g/l ja miehillä 134 g/l. Veren punasolujen kokoa kuvaan MCV-arvon tulisi sijoittua välille 82–98 fl. Rautavarastoja kuvaavan ferritiini-arvon tulisi olla naisilla välillä 10–150 ja miehillä 28–370 µg/l.

2. Koska kannattaa epäillä anemiaa?

Jos anemia kehittyy hitaasti, niin sen aiheut-tamaan väsymykseen, sydämen sykkeen nousuun ja hengästymiseen tottuu. Korvat voivat humista ja päätä särkeä. Kynsien haurastuminen sekä nielu- ja kielikipu viittaavat anemiaan. Kalpeus on yksi oire, mutta se näkyy vasta, kun hemoglobiini on noin 80 g/l. Koska lievä anemia ei tunnu, se löytyy usein sattumalta muun syyn vuoksi otettujen verikokeiden yhteydessä.

Lue myös: Lisää energiaa nelikymppiselle! Tunnista omat voimavarasi – Näillä vinkeillä saat virkeyttä arkeen

3. Miksi naiset ovat riskiryhmää?

Joitain vuosikymmeniä sitten yleisin syy raudanpuuteanemiaan oli yksipuolinen ruokavalio eli elimistöön tuli liian vähän rautaa. Nykyään syynä on useimmiten se, että elimistöstä poistuu pitkien aikojen kuluessa veren mukana liikaa rautaa. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla näin voi tapahtua runsaiden kuukautisten vuoksi. Runsaiden kuukautisten hoito yhdessä gynekologin kanssa on anemian hoitoa.

Ravintoaineiden imeytymiseen vaikuttaviin sairauksiin, kuten keliakiaan, voi liittyä anemia.

4. Onko anemia iäkkäiden vaiva?

Iäkkäillä on usein erilaisia sairauksia, jotka voivat aiheuttaa anemiaa. Heillä voi olla myös pientä tihkuvuotoa mahasuolikanavassa, mikä aiheuttaa raudanpuutetta.

Esimerkiksi suun kautta nautittu kortisoni voi ärsyttää mahan limakalvoja ja aiheuttaa tihkuverenvuotoa. Tihkuverenvuodon vaaraa lisäävät myös veren hyytymistä estävät lääkkeet, kuten varfariini ja aspiriini.

5. Voiko anemia tulla hyväkuntoiselle kuntoilijalle?

Elimistöstä poistuu hikoilun mukana hiven rautaa. Jotta siitä tulisi ongelma, pitäisi liikkua todella rankasti. Hölkkä tai jumppa muutaman kerran viikossa ei tätä tee. Treeniin liittyvä raudanpuute koskettaa lähinnä kovaa treenaavia nuoria naisia, joilla on runsaat kuukautiset.

Jos kovakuntoisella ihmisellä on raudanpuute, se pitää aina tutkia. Sykettään seuraava kuntoilija saattaa havahtua anemiaan muita herkemmin, sillä sykkeen nousu vähemmällä ponnistelulla on yksi oireista. Aneemisen kunto ei harjoittelusta huolimatta nouse, sillä lihakset eivät saa anemian vuoksi riittävästi happea toimiakseen rasituksessa.

6. Kuinka usein hemoglobiini pitäisi mittauttaa?

Jos on hyvinvoiva työikäinen eikä käytä veriarvoihin vaikuttavia lääkkeitä, niin ei tarvitse rutiinimittauksia.

Hemoglobiini on osa perusverenkuvaa, joka otetaan usein muiden verikokeiden yhteydessä esimerkiksi tiettyjen sairauksien seurannassa. Mutta jos väsyttää, hengästyttää tai on epämääräisiä vatsa- tai muita kipuja, hemoglobiinin tulisi olla ensimmäisiä otettavia verikokeita. Iäkkään hemoglobiini on hyvä tarkistaa parin vuoden välein.

Verikokeiden viitearvot on määritelty siten, että niiden sisään mahtuu 95 prosenttia terveistä ihmisistä. Osalla ihmisistä hemoglobiini voi olla luonnostaan hivenen viitearvojen alapuolella, ja silti heillä ei ole varsinaista anemiaa. Tällöin arvoja verrataan tämän ihmisen aiempiin arvoihin.

7. Miten kasvissyöjä huolehtii riittävästä raudasta?

Naiset tarvitsevat päivittäin 15 ja miehet 9 milligrammaa rautaa. Raskauden aikana raudan tarve naisilla kasvaa. Eniten rautaa saa lihasta ja sisäelimistä. Rautaa on myös maidossa ja täysjyvätuotteissa sekä palkokasveissa ja vihreissä yrteissä.

Tutkimusten mukaan kasvissyöjät saavat ravinnostaan riittävästi rautaa. Tosin kasvikunnan rauta imeytyy eläinkunnan rautaa huonommin. Elimistömme onkin viisas. Jos se ei saa ulkopuolelta riittävästi rautaa, se tehostaa sen imeytymistä.

Runsaat kuukautiset ja eläinkunnan tuotteiden karttaminen on yhtälö, joka vaatii yleensä rautalisää.

8. Miksi rautalisää ei saa syödä varmuuden vuoksi?

Hedelmällisessä iässä oleva nainen, joka ei syö eläinkunnan tuotteita, voi syödä parin kuukauden rautakuurin vaikkapa kerran vuodessa.

Muiden ei kannata ottaa rautaa, ellei sen puutetta ole todettu verikokeella. Elimistömme ei osaa poistaa sinne tulevaa ylimääräistä rautaa, vaan purkista nautittu rauta voi kertyä sisäelimiin, tyypillisesti maksaan. Ruoasta saadulla raudalla ei tätä vaaraa ole.

9. Entä jos saa rautavalmisteista vatsavaivoja?

Rautavalmisteet suositellaan otettaviksi tyhjään mahaan, sillä sellaisina ne imeytyvät parhaiten. Jos niistä tulee silloinkin vatsavaivoja, ne kannattaa ottaa ruoan kanssa. Nestemäiset, kasvipohjaiset rautavalmisteet ovat usein vatsaystävällisempiä. Rautavalmiste kannattaa ottaa käyttöön asteittain: ottaa ensin puolta pienempi annos ja kasvattaa annosta pikkuhiljaa.

Sopivan valmisteen hakemiseen kannattaa nähdä vaivaa, sillä todettuun anemiaan syöty rautakuuri kestää jopa puoli vuotta. Anemia korjaantuu nopeammin, mutta rautavarastojen täyttyminen vie aikansa. Niiden on täytyttävä tai anemia uusii.

10. Voiko raudan imeytymiseen vaikuttaa itse?

Tee, kahvi, pinaatti, raparperi ja maitotuotteet haittaavat raudan imeytymistä. Siksi niiden ja rautavalmisteen nauttimisen välillä kannattaa pitää parin tunnin tauko.

C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä. Tabletin kyytipoikana voi ottaa appelsiinimehua. Lihatuotteiden raudan imeytymisestä tulee huolehdittua, kun syö niiden kanssa kasviksia.

Asiantuntijana veritautien erikoislääkäri, Jonna Salonen, Kymenlaakson keskussairaala.

Artikkelia on muokattu 18.9.2023 klo 12:26

Lue myös Anna.fi: Oletko aina väsynyt? Kokeile näitä muutoksia ruokavalioosi

X