Apua, jalat turpoavat ja väsyvät! Mistä apua turvotuksen hoitoon ja ehkäisyyn?

Jalkojen turvotusta voi hoitaa kotikonstein. Jos vain toinen jalka turpoaa äkillisesti, on suunnattava heti lääkäriin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStockphoto

Jalkojen turvotusta voi hoitaa kotikonstein. Jos vain toinen jalka turpoaa äkillisesti, on suunnattava heti lääkäriin.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Jalkojen turvotus on yleinen ja ikävä vaiva. Lue vinkit, mistä apua jalkojen turvotukseen.

1. Jalkoja turvotus vaivaa. Auttavatko voiteet?

Ei voiteista ole apua, sillä ne tehoavat vain pinnallisesti. Turvotuksen syy on yleensä kuitenkin syvemmällä – syvien laskimoiden vajaatoiminnassa, eikä siihen voide tehoa.

Voiteissa on usein myös veren hyytymiseen vaikuttavia aineita, joiden olisi tarkoitus auttaa pinnallisessa laskimotukkotulehduksessa. Mutta ei voiteilla ole tulehdukseen juurikaan vaikutusta.

Erilaisista viilentävistä voiteista ja geeleistä voi toki saada helpotusta, jos jalat tuntuvat kipeiltä ja väsyneiltä.

2. Miten jalkojen turvotus hoidetaan kotikonstein?

Pitäisi välttää istumista. Jos joutuu istumaan pitkiä aikoja, tilannetta voi helpottaa nousemalla välillä liikkumaan. Kannattaa tehdä myös pohkeiden laskimopumppausta tehostavia liikkeitä, kuten varpaillenousua ja nilkkojen koukistamista ja ojentamista.

Jalkoja olisi myös hyvä lepuuttaa vaaka- tai kohoasennossa. Maan vetovoima auttaa nestettä siirtymään raajan ääriosista kohti sydäntä.

Pitkillä auto- ja lentomatkoilla pitäisi jaloitella aina kun se on mahdollista.

Pidemmän tähtäimen hoitokeinoja ovat laihduttaminen, jos on ylipainoa, ja liikunnan harrastaminen.

3. Miksi jalat turpoavat herkemmin kesällä?

Lämpimässä pienet valtimot ja laskimosuonet laajenevat, ja nestettä pääsee kertymään enemmän ihoon ja ihon alle.

4. Olisiko tukisukista apua?

Kyllä niistä on monille apua turvotuksen hoitoon ja ehkäisyyn. Tukisukat luovat jalkaan ulkoista painetta nilkasta alkaen, ja näin lihasten on helpompi kuljettaa verta takaisin kohti sydäntä. Kun verenkierto jaloissa helpottuu, myös turvotus vähenee.

Sukat kannattaa panna jalkaan heti aamusta, kun jalat eivät ole vielä turvoksissa. Tukisukissa on eriasteisia kompressioita eli puristusta lievästä keskivahvaan ja vahvaan.
Ensin kannattaa kokeilla lentosukkia, joissa on lievä kompressio. Lentosukkia saa hyvin varustelluista tavarataloista ja lentokenttien myymälöistä.

Hoidollisia tukisukkia, joissa on yleensä II-luokan kompressio, saa apteekeista.

Lääkinnällisiä hoitosukkia käytetään vaikeimman laskimovajaatoiminnan hoidossa. Lääkinnälliset hoitosukat valmistetaan yksilöllisesti asiakkaan mittojen mukaan.

Tällaisella kompressiohoidolla voidaan estää laskimoiden vajaatoiminnan eteneminen.

5. Auttaisiko lymfahoito vähentämään turvotusta?

Lymfahoidosta on kyllä apua. Manuaalinen lymfaterapia on kevyttä, pumppaavin liikkein tehtävää käsittelyä, joka elvyttää imusuonten toimintaa ja edistää imunesteen virtausta.

Ongelma on kuitenkin se, että lymfahoito toimii vain silloin, kun sitä saa. Hoidossa pitäisi siis käydä pari kolme kertaa viikossa.

Lymfaterapia ei ole Kela-korvattava hoito kuin poikkeustapauksissa, eli esimerkiksi jos lymfajärjestelmä on vaurioitunut imusolmukkeiden poiston, sädehoidon tai synnynnäisten tekijöiden seurauksena.

6. Mistä jalkojen turvotus yleensä johtuu?

Kaikista yleisin syy on laskimoiden vajaatoiminta, joka tulee lievänä, keskivaikeana tai vaikeana 99 prosentille ihmisistä jossain elämänvaiheessa. Ikääntyminen, ylipaino, useat synnytykset ja perinnölliset tekijät lisäävät laskimovajaatoiminnan riskiä.

Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva jalkojen turvotus syntyy, kun veren paluu jaloista laskimoihin hidastuu, ja nestettä tihkuu hiussuonista kudoksiin. Laskimoiden toiminta häiriintyy tavallisesti laskimoiden laajenemisen ja läppämekanismin rappeutumisen vuoksi. Läppäjärjestelmän tehtävänä on estää sydämeen päin kulkevan veren palaaminen takaisin.

Laskimovajaatoimintaan liittyvä turvotus pahenee päivän mittaan ja on usein hieman selvempää vasemmalla kuin oikealla puolella johtuen anatomisista seikoista.

Turvotuksen lisäksi oireina voivat olla kipu, jalkojen väsyminen ja kutina.
Vaikka laskimot olisivat terveet, lievää turvotusta voi syntyä jalkoihin, jos joutuu seisomaan tai istumaan pitkään polvet koukussa. Ylipainoisilla turvotusta kehittyy tavallista helpommin.

7. Voiko jalkojen turvotus johtua vakavasta yleissairaudesta? 

Kyllä. Jalkojen turvotus voi aiheutua munuaisten tai sydämen vajaatoiminnasta tai vaikeasta maksasairaudesta. Jos turvotukseen liittyy muitakin oireita eikä se laske parissa päivässä, kannattaa käydä lääkärissä tutkimuksissa.

8. Voiko jalkojen turvotus olla vaarallista?

Jos vain toinen jalka turpoaa äkillisesti, pitää hakeutua lääkäriin. Syynä voi olla laskimotukos tai jokin tulehdus kuten ruusu.

Laskimotukos eli laskimoveritulppa tarkoittaa verihyytymän muodostumista laskimoon. Se on kohtalaisen yleinen ja yleistyy iän myötä. Laskimotukos oireilee turvotuksena pohkeessa, leposärkynä, arkuutena sekä kävellessä tuntuvana kipuna. Tukos hoidetaan pitkäkestoisella lääkityksellä.

9. Liittyvätkö suonikohjut jalkojen turvotukseen?

Kun syvien laskimoiden vajaatoiminta etenee, ja laskimoläpät alkavat fuskata yhä enemmän, heijastuu se yleensä myös pintalaskimoiden toimintaan. Pinnalliset laskimot laajenevat eli syntyy suonikohjuja.

Aina ei syvien laskimoiden vajaatoimintaan kuitenkaan liity pintalaskimoiden laajeneminen. Toisilla ihmisillä laskimot laajenevat helpommin kuin toisilla.

10. Milloin pitää turvautua laskimokirurgiaan?

Kroonista laskimoiden vajaatoimintaa voidaan hoitaa kirurgialla, jos jalkojen turvotus ei pysy kurissa hoitosukilla ja jos ihoon alkaa tulla muutoksia. Krooninen turvotus saa ihon tummumaan ja kovettumaan, mikä taas altistaa krooniselle säärihaavalle.

Kajoavia hoitoja on monenlaisia kuten laserhoito, vaahtohoito, RFA-hoito eli radiofrekventtinen kuumennus ja leikkaus.

Aina ennen kirurgisia hoitoja laskimoiden toiminta tutkitaan Doppler-ultraäänellä. Jos epäillään lantion alueen kroonista tukosta tai ahtaumaa, saatetaan tarvita lisäksi tietokonetomografiaa tai magneettikuvausta.

Sitten päätetään, onko syviä laskimoita syytä hoitaa ja jos, niin miten ja mitä pinnallisille tehdään. Joskus voi olla joitakin näkyviä suonikohjuja ilman merkittävää syvien laskimoiden vikaa ja silloin ei välttämättä tarvita syvien laskimoiden hoitoa lainkaan.

Kirurgiset hoidot auttavat, ja näin jalkojen turvotuskin vähenee. Mutta yleensä laskimoiden vajaatoiminta uusiutuu noin viiden vuoden kuluessa.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall, Mehiläinen.

Artikkelia on muokattu 7.10.2023 klo 18:00

Lue myös: Alkaako vatsasi pömpöttää työpäivän aikana? Vatsan turvotus johtuu todennäköisesti tästä

Lue myös: Helli jalkojesi ihoa näillä ohjeilla

X