Korvatulehdus vaivaa myös aikuisia ja voi alentaa kuuloa tilapäisesti – Näin tunnistat oireet, joista on syytä hakeutua lääkäriin

Korvatulehdus aikuisiässä on yleensä bakteerin tai sienen aiheuttama. Äkilliseen korvakäytävän tulehdukseen liittyvä kipu voi pahentua tunneissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Korvatulehdus on kurja vaiva, joka vaatii lääkärin hoitoa.

Korvatulehdus aikuisiässä on yleensä bakteerin tai sienen aiheuttama. Äkilliseen korvakäytävän tulehdukseen liittyvä kipu voi pahentua tunneissa.
Teksti:
Virve Järvinen

Korvatulehdus voi iskeä myös aikuiselle, useimmiten korvakäytävään. Korvakäytävän tulehdukseen liittyvä kipu voi olla niin kovaa, että leukaperiä on vaikea liikutella.

Korvalääkäri Marko Juutilainen Mehiläiseltä kertoo, miten korvatulehdukselta voi parhaiten välttyä ja kuinka sitä voidaan hoitaa.

1. Millainen sairaus korva­tulehdus on aikuisella?

Aikuisen korvatulehdus on yleensä korvakäytävän tulehdus. Se on eri sairaus kuin alle kouluikäisillä lapsilla yleinen välikorvatulehdus.

Korva jakautuu ulko-, väli- ja sisäkorvaan. Korvalehti ja korvakäytävä muodostavat ulkokorvan. Välikorva on ilman täyttämä ontelo, jonka tärykalvo erottaa korvakäytävästä. Korvakäytävän tulehduksessa tulehdus sijaitsee tässä tärykalvoon päättyvässä käytävässä.

Korvakäytävän tulehdus voi olla akuutti eli äkillinen tai krooninen eli pitkäaikainen tauti. Akuutti korvakäytävän tulehdus on yleensä bakteerin tai sienen aiheuttama sairaus.

2. Mitkä ovat aikuisen korvatulehduksen oireet?

Korvakäytävän tulehdus voi olla hyvin kivulias tauti, jolloin kipu ei helpota missään asennossa. Jo leukaperien liikuttelu ja syöminen tekevät kipeää, eikä korva kestä koskettelua. Korva voi mennä lukkoon ja vuotaa sameaa eritettä.

Voimakkaasti tulehtunut korva punoittaa ja tulehdus turvottaa ihoa. Kun korvakäytävän iho turpoaa, korvakäytävä ahtautuu ja kuulo voi heikentyä. Kuulonalenema on tilapäinen ja helpottuu, kun turvotus korvassa laskee ja erite saadaan pois korvakäytävästä.

Äkilliseen korvakäytävän tulehduksen liittyvä kipu voi pahentua tunneissa. Krooninen tulehdus käynnistyy hitaammin. Siinä korvakäytävä kutiaa viikkoja, eikä korva ole välttämättä kipeä. Kroonisesta korvakäytävän tulehduksesta puhutaan, kun tulehdus on kestänyt yli kuusi viikkoa.

3. Mikä aiheuttaa korva­tulehduksen aikuiselle?

Taudinaiheuttajabakteeri tulee iholle tyypillisesti lian mukana. Kun korvaa kutittaa, ihminen rapsuttaa sitä. Kynsi aiheuttaa korvaan pienen ihovaurion, josta bakteeri pääsee sujahtamaan ihon alle ja aiheuttamaan tulehduksen.

Korvakäytävän iho voi rikkoutua myös, kun yrittää puhdistaa korvaa vaikusta kaivamalla sitä pumpulipuikolla.

Korvaan jäävä kosteus hautoo, aiheuttaa kutinaa ja heikentää ihon puolustuskykyä.­ Ahkeralla uimarilla korvat­ voivat jäädä uinnin jälkeen toistuvaksi märiksi, ellei ­asiaan kiinnitä huomiota.

4. Millainen itsehoito­ auttaa aikuisen korvatulehdukseen?

Korvakäytävän tulehdusta ei voi parantaa itse, vaan se vaatii lääkärin hoitoa. Tulehduskipua voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä, kunnes pääsee lääkäriin.

Kipeän korvan kanssa ei kannata sinnitellä, vaan lähteä matalalla kynnyksellä lääkärin vastaanotolle. Hoitamattomana korvakäytävän tulehduksen oireet pahenevat. Jos tulehdus pääsee kunnolla muhimaan, se voi aiheuttaa huimausta ja vaikuttaa tasapainoon.

Jos sairastaa diabetesta tai vastustuskyky on heikentynyt, lääkärille pitää lähteä tavallista pienemmistä korvaoireista. Diabetesta sairastavalla tulehdus etenee voimakkaammin ja korvakäytävän tulehduksesta tulee hankalampi tauti.

Lue myös: Äkillinen kuulonmenetys iski Tommille ystävän juhlissa – ja jätti pysyvän kuulon aleneman: ”Mitään syytä kuulonmenetykselle ei löytynyt”

5. Miten korvakäytävän ­tulehdusta hoidetaan?

Korvakäytävän tulehdusta hoidetaan antibioottitipoilla. Jos korvakäytävä on turvonnut umpeen tai kipu on hyvin kovaa, lääke annostellaan korvaan laitettavan, laajenevan korvakäytävätamponin kautta. Kipu hellittää muutamassa päivässä. Lääkekuuri­ kestää yleensä viikon, missä ajassa tulehdus laantuu.

Jos korvavaha tai tulehdus­erite tukkii korvakäytävän ja estää lääkkeen pääsyn kohteeseensa, vaha poistetaan vastaanotolla imulla ja huuhtelemalla korvaa keittosuola- tai keittosuola-spriiliuoksella.

6. Tarttuuko aikuisen korvatulehdus?

Hyvästä käsihygieniasta kannattaa huolehtia aina, sillä taudinaiheuttajat siirtyvät käsien mukana elimistöön. Korvakäytävän tulehdus ei kuitenkaan tartu läheisessä kontaktissa ihmisestä toiseen, eikä sitä voi saada esimerkiksi nukkumalla sairastuneen vieressä.

Sairauslomaa ei tarvita tartuttavuuden, vaan kivun vuoksi. Jos korvakäytävä on turvonnut umpeen, kova kipu haittaa työhön keskittymistä.

7. Miten aikuinen ehkäisee korvatulehdusta?

Kannattaa huolehtia ihon kunnosta, sillä ehjä iho on elimistön suoja ulkopuolelta tulevia taudinaiheuttajia vastaan.

Kuiva, kutiseva, hilseilevä iho rikkoutuu herkästi, ja siksi se kaipaa kosteutta. Korvakäytävän ihoa voi kosteuttaa sumutettavalla ihoöljyllä. Suihkun ja uimisen jälkeen korva kannattaa kuivata pyyhkeellä varovasti taputellen.

Jos uimisen jälkeen korvat ovat lukossa, tärykalvon pintaan on valunut vettä. Se poistuu sieltä omia aikojaan. Sen poistumista voi jouduttaa, kun kallistaa korvaa ja päätä ja vetää hivenen korvaa korvalehden takaosasta ulospäin. Näin korvakäytävään tulee lisää tilaa ja vesi pääsee poistumaan sieltä vapaasti. Tätä voi tehostaa hyppäämällä muutaman kerran yhdellä jalalla.

Korvakäytävän puhdistaminen sinne kertyneestä vahasta pumpulipuikolla altistaa tulehdukselle. Pumpulipuikko ei poista, vaan työntää vahaa syvemmälle käytävässä.

8. Miten korvavaha poistetaan korvasta?

Vaha suojaa korvakäytävän herkkää ihoa. Sitä ei tarvitse poistaa, ellei se heikennä kuuloa tai aiheuta korvaan paineen tunnetta. Tällöin korvaan voi suihkauttaa tavallista reilumman määrän ihoöljyä ja antaa sen pehmittää vahaa. Vaha poistuu itsestään korvakäytävän suulle, josta sen voi pyyhkäistä pois vanulapulla.

Apteekissa myydään myös korvavahan liuottamiseen tarkoitettuja korvatippoja ja -suihkeita. Jos käyttää niitä, korvakäytävä on huuhdeltava joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolla tai apteekista saatavalla korvapumpulla.

Lue myös: Kun korvaan sattuu – Mikä korvassa aiheuttaa voimakasta kipua?

9. Aiheuttaako nappikuulokkeiden käyttö korvatulehduksen?

Huonosti istuvat nappikuulokkeet voivat hangata ihoa. Jos niitä käyttää pitkään yhtäjaksoisesti, ne voivat hautoa.

Jos on taipumusta korvatulehdukselle, kuulokkeet kannattaa aika ajoin pyyhkäistä kostealla liinalla.

Napit työntävät korvavahaa käytävässä syvemmälle samalla tavalla kuin pumpulipuikko. Tämä voi heikentää kuuloa, mutta ei aiheuta korvatulehdusta.

10. Voiko aikuinen sairastua välikorvatulehdukseen?

Välikorvatulehdus tulee herkemmin lapsen vielä kehittyvään ja kasvavaan korvaan. Se voi tulla aikuisellekin, mutta huomattavasti harvemmin.

Välikorvatulehdus puhkeaa yleensä muutaman päivän kuluttua flunssan tai influenssan alkamisesta. Hengitystieinfektio heikentää limakalvojen puolustuskykyä, jolloin nenästä ja nielusta peräisin olevat välikorvatulehduksen aiheuttajabakteerit pääsevät kulkeutumaan korvaan.

Aikuisen välikorvatulehdus hoidetaan antibiootilla suun kautta.

X