Adenovirus on sitkeä ja herkästi tarttuva virus – Näin tunnistat oireet! Lue myös lääkärin neuvot

Adenoviruksen oireena voi olla silmätulehdus, nuhakuume, nielutulehdus tai jopa ripuli. Viruksen itämisaika on hyvin pitkä, jopa kolme viikkoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Adenovirus tarttuu helposti. Sen oireena voi olla silmätulehdus, nuhakuume, nielutulehdus sekä jopa ripuli.

Adenoviruksen oireena voi olla silmätulehdus, nuhakuume, nielutulehdus tai jopa ripuli. Viruksen itämisaika on hyvin pitkä, jopa kolme viikkoa.
Teksti:
Jaana Kalliokoski

Adenovirus on hyvin herkkä tarttumaan ja sillä on äärimmäisen pitkä itämisaika. Näin yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta luonnehtii adenovirusta. Sitä on myös vaikea saada pestyä pinnoilta. Adenovirus aiheuttaa perusflunssaa, vatsatautia ja silmätulehdusta, mutta myös sangen kivulias nielutulehdus voi olla sen oire.

Millainen virus on adenovirus?

Adenovirus on ryhmä ihmisiä sairastuttavia viruksia, joita on noin 60. Ne aiheuttavat oireita eri elimissä, kuten hengitysteissä, keuhkoissa, silmissä, suolistossa ja joskus jopa sydämessä.

Millaisia tauteja adenovirukset aiheuttavat?

Tyypillinen tauti on silmätulehdus. Varsinkin lapsilla niitä esiintyy paljon, koska he koskettelevat herkästi toisiaan ja silmiään.

Toinen hyvin tavallinen tauti on nuhaflunssa ylähengitystieoireineen. Myös korvatulehdus on tyypillinen, eritoten lapsilla. Viruksen aiheuttamat korvatulehdukset voivat myöhemmin muuttua bakteeritulehdukseksi, sillä bakteerit voivat alkaa viihtyä virusten keskellä.

Adenovirus on yksi yleisimpiä katteisen nielutulehduksen aiheuttajista, joten se sekoittuu helposti angiinaan. Nielutulehdus on kivulias, ja se voi aiheuttaa korkean kuumeen sekä huonon olon. Myös tulehdusarvot voivat olla yli 100.

Adenovirus aiheuttaa myös vatsatautia, joka sekoittuu helposti noroviruksen aiheuttamaan. Vatsatauti saattaa olla rajukin, ja siihen voi liittyä korkea kuume, oksentelua ja ripulia. Ripuli voi jatkua viikkojakin. Vatsatauti voi pienillä lapsilla olla hengenvaarallinen kuivumisen vuoksi, siksi pieni lapsi kannattaa viedä herkästi lääkäriin. Hän voi tarvita nesteytystä ja lääkkeitä oireisiin.  

Lue myös: 10 kysymystä: Kauanko norovirus tarttuu?

Käsihygienia ja käsien pesu on tärkeää.
Käsihygienia ja käsien pesu on tehokas keino ehkäistä pöpöjen leviämistä. © Colourbox

Miten erottaa, että vatsatauti tai ripuli johtuu juuri adenoviruksesta?

Sitä ei voi itse erottaa, mutta tarvittaessa laboratoriokokeilla se saadaan selville. Perusterveellä ei yleensä ole tarvetta tietää, mistä viruksesta tauti johtuu. Joskus on kuitenkin hyvä selvittää taudinaiheuttaja ja poissulkea esimerkiksi bakteeritauti, johon on olemassa lääke.

Myös epidemiologisesti voi olla hyvä tietää, mitkä virukset ovat liikkeellä.

Mistä tunnistaa, että silmätulehdus on adenovirusperäinen?

Ei mistään, eikä se ole varsinaisesti tarpeenkaan. Jos potilas tulee luokseni potien silmätulehdusta, joka on alkanut muutama päivä aikaisemmin, ja silmät punottavat, tuntuvat ärtyneitä, silmissä tuntuu roskan tunnetta ja ne rähmivät, virusta ei ole tarpeen tutkia.

Tällainen tulehdus paranee yleensä hyvin itsekseen. Jos kuitenkin tauti ei käyttäydy, kuten odotetaan, oireet eivät ole tyypillisiä tai paraneminen ei ole odotuksenmukaista, lääkäri arvioi tilanteen uudestaan. Joskus adenoviruskanta voi myös olla erityisen raju ja aiheuttaa normaalia vakavampia oireita.

Lue myös: Silmät paljastavat jopa 30 yleissairautta – Näin tunnistat oireet ja muutokset silmän verkkokalvolla ja valkuaisessa

Silmät voivat paljastaa esimerkiksi MS-taudin, kilpirauhashäiriön, sukupuolitaudin tai nivelreuman.
Silmät voivat paljastaa esimerkiksi MS-taudin, kilpirauhashäiriön tai nivelreuman. © iStock

Jos nieleminen tekee kipeää, mistä tietää, että nielutulehdus johtuu viruksesta?

Sitäkään ei voi tietää. Automaattisista antibioottikuureista on luovuttu, sillä nielutulehdukset ovat usein viruksen aiheuttamia. Nielusta saatetaan ottaa näyte, josta tutkitaan lähinnä A streptokokkia ja johon voidaan määrätä antibioottikuuri.

Kuuri lyhentää hieman taudin kestoa, ja sen avulla voidaan vähentää riskiä harvinaisiin jälkitauteihin, kuten reumakuumeeseen, mutta tulehdus voi toki parantua ilmankin.

Millainen hoito helpottaa oireita?

Adenovirustauteja hoidetaan oireiden mukaisesti. Tulehtuneista silmistä pestään rähmät pois ja silmiin voi tiputtaa kylmiä kosteutustippoja.

Vatsataudissa nesteytys on tärkeää. Vatsatautia potevalle lapselle kannattaa antaa mitä tahansa juomaa, jota hän saa alas.

Kivuliaaseen nielutulehdukseen kannattaa ottaa kipulääkettä, yhtä aikaa sekä ibuprofeenia että parasetamolia, jolloin kivunlievitys on tehokasta. Joskus potilaat tulevat hakemaan lääkäristä särkylääkereseptiä. Myös kylmä jätski voi helpottaa.

Lue myös: Valitse oikea kipulääke – Lue neuvot! Näin omat sairaudet ja lääkitys vaikuttavat tulehduskipulääkkeen valintaan ja käyttöön

Valitse oikein itselle sopiva kipulääke.
Kivunhoidossa kipulääkkeen valinnalla on väliä. Esimerkiksi ibuprofeenia ei suositella raskaana oleville ja iäkkäidenkin kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. © iStock

Miten sairauden oireet eroavat lapsella ja aikuisella?

Alle kolmen kuukauden ikäisillä vauvoilla kaikki taudit voivat olla hengenvaarallisia, myös adenovirus. Pieten lasten on vaikea pitää huolta käsihygieniasta, joten tarttuminen on kokoaikaista, toisin kuin aikuisilla.

Lapset reagoivat adenovirukseen herkemmin vatsallaan, kun aikuisilla se aiheuttaa tyypillisesti perusflunssan. Lapset ylipäätään reagoivat virukseen herkemmin, kun taas aikuisilla ei välttämättä tule edes oireita.

Miten adenovirus todetaan?

Adenovirusta ei yleensä etsitä perusterveydenhuollossa, ja harvemmin näytettä onkaan tarve ottaa. Jos näyte päätetään ottaa, siitä etsitään yleensä streptokokkibakteeria, johon voidaan tarvittaessa määrätä antibioottikuuri.

Miten adenovirus tarttuu? Miten pitkä on tartunta-aika?

Adenoviruksella on hyvin pitkä itämisaika, jopa kolme viikkoa. Siksi onkin vaikea tietää, mistä sen on alun perin saanut. Se tarttuu kaikista herkimmin sairastumisen alkuvaiheessa, mutta voi tartuttaa vielä monta viikkoakin.

Virus tarttuu erittäin herkästi pisara- ja kosketustartuntana sekä ulosteesta suuhun -reittiä, kun kyse vatsataudista.

Lue myös: Miksi käsienpesu on niin tärkeää? 

Miten adenovirusinfektiota ehkäistään?

Hyvällä käsihygienialla. Riskiryhmään kuuluvat voivat yrittää suojautua maskilla. Jos on itse sairastunut, maskia voi olla hyvä käyttää ihmisten parissa liikkuessa. Adenovirusta on hyvin vaikea pestä pinnoilta pois. Siksi esimerkiksi lasta ei ole syytä jättää viemättä päiväkotiin lievän silmätulehduksen vuoksi, koska virus elää joka tapauksessa päiväkodin pinnoilla.

Välttämättä muita ihmisiä voi myös välttyä virustaudeilta, mikä ei aina välttämättä ole hyvä asia. Jotta vastustuskyky voisi optimaalisesti torjua taudinaiheuttajat, on hyvä, että elimistöllä on niistä muistia. Covid-pandemiasta opittiin se, että välttelemällä pitkään kaikkia viruksia ne voivat olla aiempaa rajumpia.

Tutkijoiden mukaan ilmaantuvuuden nousu koronapandemian alkuaikana ei todennäköisesti johtunut sairastetun koronaviruksen vaikutuksesta, vaan saattaa liittyä pandemia-ajan yhteiskunnan sulkutilaan ja siitä johtuvaan sosiaaliseen eristäytymiseen. Lisäksi niin sanotun biodiversiteettihypoteesin mukaan varhaislapsuuden mikrobialtistus ja infektiot voivat osin suojata autoimmuunisairauksilta.

Millaisia voivat olla jälkitaudit, joita sairaus aiheuttaa?

Tyypillisimpiä jälkitauteja ovat ylä- tai alahengitysteiden taudit, kuten poskiontelontulehdus, korvatulehdus ja keuhkokuume. Siksi lääkärin on aina hyvä arvioida, hyötyisikö potilas antibioottikuurista, esimerkiksi jos virustaudin oireiden helpotettua kuume nousee uudelleen.

Joskus adenovirus itsessään voi aiheuttaa sydänlihastulehdusta. Se voi myös aiheuttaa aivokalvontulehdusta ja maksatulehdusta, mutta nämäkin ovat hyvin harvinaisia.

Lue myös: Sydänlihastulehdus oireilee yleisimmin puristavana tai pistävänä rintakipuna – Tunnista oireet! Lue kardiologin neuvot ja hoito-ohjeet

Sydänlihastulehdus johtuu yleisimmin ihan tavanomaisista flunssaviruksista. Hikiliikuntaa ei kannata aloittaa flunssan jälkeen liian aikaisin.
Sydänlihastulehdus johtuu yleisimmin ihan tavanomaisista flunssaviruksista. Hikiliikuntaa ei kannata aloittaa flunssan jälkeen liian aikaisin. © iStock

Miten paljon adenovirusta esiintyy?

Adenovirus on hyvin tavallinen virus, jota on enemmän ja vähemmän koko ajan liikkeellä. Se on yksi tavallisimmista lasten silmätulehdusten aiheuttaja ja toiseksi tavallisin nielutulehdusten aiheuttaja.

THL tiedottaa epidemioista, jos on syytä erityiseen varovaisuuteen. Esimerkiksi vuonna 2017 jylläsi adenovirusepidemia, joka aiheutti joillekin rajuja silmätulehduksia. Kyseiset vaikeat tautimuodot saattoivat tuolloin johtaa sidekalvoarpiin ja näön huonontumiseen.

Lue myös: Enterovirus ilmenee epidemioina läpi vuoden – Tunnista oireet ja lue vinkit tartunnan ehkäisyyn! Enterorokko on yksi taudin ilmenemismuoto

Enterovirus tarttuu herkästi. Sen tartuntareitti kulkee usein ulosteesta käsiin, käsistä toisiin ihmisiin ja edelleen käsistä suuhun.
Enterovirus tarttuu herkästi. Sen tartuntareitti kulkee usein ulosteesta käsiin, käsistä toisiin ihmisiin ja edelleen käsistä suuhun. © iStock
X