Enterovirus ilmenee epidemioina läpi vuoden – Tunnista oireet ja lue vinkit tartunnan ehkäisyyn! Enterorokko on yksi taudin ilmenemismuoto

Enterovirukset alkavat tyypillisesti jyllätä loppukesästä ja syksystä erityisesti päiväkodeissa. Koska enteroviruksia on useita erilaisia, oireet vaihtelevat virustyypin mukaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Enterovirus tarttuu herkästi. Sen tartuntareitti kulkee usein ulosteesta käsiin, käsistä toisiin ihmisiin ja edelleen käsistä suuhun.

Enterovirukset alkavat tyypillisesti jyllätä loppukesästä ja syksystä erityisesti päiväkodeissa. Koska enteroviruksia on useita erilaisia, oireet vaihtelevat virustyypin mukaan.
Teksti:
Jaana Kalliokoski

Enterovirus on saanut nimensä kreikan kielen suolta tarkoittavasta sanasta. Nimi viittaakin siihen, että virukset lisääntyvät pääasiassa suolistossa.

Enterovirustartuntoja voivat saada niin aikuiset kuin lapset, mutta lapsilla oireet ovat yleensä voimakkaampia. Lastentautien ja lastenallergologian ylilääkäri Péter Csonka Terveystalosta kertoo, miksi näin on.


Millainen on enterovirus ja milloin sitä yleensä ilmenee?

Enteroviruksia on kymmeniä, jopa satoja eri virustyyppejä, ja siksi ne aiheuttavat myös erityyppisiä oireita. Enteroviruksiin kuuluvat muun muassa coxsackie- ja ECHO-virukset, mutta myös poliovirukset. Hyvin yleiset enterovirustyypit aiheuttavat enterorokkoa.

Enterovirusepidemioita voi esiintyä ympäri vuoden, mutta käytännössä eniten kesällä ja syksyllä.

Miten enterovirus tarttuu? Mikä on sen itämisaika ja miten tarttumista voi ehkäistä?

Enterovirus tarttuu pisaratartuntana ja ulosteen välityksellä. Sen itämisaika on 3–6 päivää, mutta se voi olla lyhyempikin. Viruksen tarttumista voi ehkäistä huolellisella käsien pesulla ja pysyttelemällä kaukana virusinfektion saaneista.

Millaiset oireet enterovirus voi aiheuttaa? Miten pitkään niitä ilmenee? Voiko tauti ilmetä myös oireettomana?

Tyypillisiä ovat flunssan oireet, esimerkiksi ylähengitystieoireet ja nielutulehdus eli kurkkukipu. Enterorokko aiheuttaa iho-oireita, eli rakkulamaista ihottumaa, jota voi olla kasvoissa, suussa ja suun ympärillä, kämmenissä, jalkapohjissa, mutta myös muualla vartalossa.

Enterovirus voi aiheuttaa myös ripulia, sillä se lisääntyy aina myös suolistossa (ja tarttuu myös ulosteen välityksellä). Oireisiin voi liittyä kuumeilua, mutta ei välttämättä.

Lähes kaikki infektiotaudit, myös enteroviruksen aiheuttamat, voivat olla oireettomia, vaikka ihminen silti kantaa virusta ja tartuttaa sitä. Osalla oireet voivat olla myös hyvin lieviä, esimerkiksi pientä nuhaa.

Lue myös: Iskikö flunssa ja kuume? Lue lääkärin 10 vinkkiä – Näin helpotat myös nuhaa, yskää ja kurkkukipua

Teelusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa­ auttaa tutkitusti yöyskään. <span class="typography__copyright">© iStock</span>
Teelusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa­ auttaa tutkitusti yöyskään. © iStock

Eroavatko oireet lapsella ja aikuisella?

Enterovirustyyppi vaikuttaa siihen, millaiset oireet sairastuneella on. Aikuisilla oireet ovat tyypillisesti lievempiä kuin lapsilla, sillä heillä on lapsia kehittyneempi immuunijärjestelmä.

Pienet lapset altistuvat enteroviruksille aikuisia herkemmin myös siksi, että virustaudit pääsevät leviämään helposti päiväkodeissa, joissa touhutaan lähellä toisia. Lapset eivät myöskään pese käsiään yhtä tarkasti kuin aikuiset.

Miten enterovirus todetaan?

Enterovirusten aiheuttamat taudit tunnistetaan ihan kliinisesti oirekuvan perustella. Virus voidaan tutkia muuan muassa ulosteesta, mutta se ei ole yleensä tarpeen. Enterorokko todetaan helposti ihan ihottuman perustella.

Enterorokko lapsella oireilee näppylöinä jalassa
Lapsella enterorokko nosti ihottumaa jalkoihin ja käsivarsiin. © Seura

Millaista hoitoa enteroviruksen oireet vaativat? Milloin on syytä hakeutua lääkärin hoitoon?

Enterovirustautia hoidetaan oireenmukaisesti, jolloin taudin aiheuttamia oireita pyritään lievittämään. Yleensä tauti paranee viikossa ilman komplikaatioita.  

Jos potilaalla ilmenee keskushermosto-oireita, kuten kovaa päänsärkyä ja pahoinvointia, tai jos vointi ylipäätään huononee, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Millaisia jälkitauteja enterovirus voi aiheuttaa?

Jälkitautina voi tulla keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta, keskushermostoinfektioita ja jopa sydänpussintulehdusta. Joskus enterorokon aiheuttamiin rakkuloihin voi tulla bakteeri-infektio. Tai rakkuloita voi olla niin paljon suussa, että syöminen on vaikeaa. Joskus kynnet lähtevät.

Lue myös: Sydänlihastulehdus oireilee yleisimmin puristavana tai pistävänä rintakipuna – Tunnista oireet! Lue kardiologin neuvot ja hoito-ohjeet

Tarttuuko enterovirus herkemmin, jos sairastaa diabetesta?

Ainakaan lapsilla diabetes ei altista sen enempää infektioille. Toisaalta, jos immuunijärjestelmässä on vajausta, oireet voivat olla vakavammat.

Tuleeko enterovirukselle immuuniksi?

Koska virustyyppejä on niin monia, täydellistä suojaa virukselle on vaikea saada. Virukseen voi sairastua monta kertaa, mutta oireet voivat vaihdella sen mukaan, mikä enterovirustyyppi taudin on aiheuttanut. Iän myötä taudin oireet yleensä lievenevät.

Miten enterovirus ja enterorokko eroavat oireiltaan toisistaan?

Enterovirukset ovat taudin aiheuttajia, ja enterorokko on yksi taudin ilmenemismuoto.

Lue myös: Katso kuvat! Enterorokko nosti näppylät käsiin, jalkoihin ja jopa suuhun – Perheenisä oireistaan: ”Rakkulat nielussa syöminen on mahdotonta”

Enterorokko oireilee rakkuloina ja näppylöinä
Kerran sairastettu enterorokko suojaa sairastumiselta saman virusalatyypin aiheuttamaan infektioon, mutta myöhemmin voi sairastua uudelleen toisen alatyypin aiheuttamaan infektioon. © Seura
X