Nokkosihottuma eli urtikaria nostaa kutisevia, punoittavia ja koholla olevia paukamia – Tunnista oireet ja lue ihotautilääkärin neuvot nokkosrokkoon!

Mikä on nokkosihottuma ja kuinka sitä hoidetaan? Nokkosrokkonakin tunnettu ihotauti jaetaan akuuttiin ja krooniseen muotoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaikka nokkosihottuman aiheuttaja voi vaihdella, taustalla on aina kuitenkin reaktio, jossa vapautuu histamiinia.

Mikä on nokkosihottuma ja kuinka sitä hoidetaan? Nokkosrokkonakin tunnettu ihotauti jaetaan akuuttiin ja krooniseen muotoon.
Teksti:
Aija Lääti

Nokkosihottuma tunnetaan myös nokkorokko ja urtikaria -termeillä. Ihotauti ilmenee iholla paukamina tai läiskinä. HUS:in ihotautien erikoislääkäri Hannele Virtanen vastaa kysymyksiin nokkosihottumasta.

Mikä on nokkosihottuma eli urtikaria?

Nokkosihottuma on iho-oire, jossa iholle ilmaantuu kutisevia, punoittavia, tarkkarajaisia ja koholla olevia läiskiä tai paukamia. Ne muistuttavat ulkonäöltään nokkosen iholle jättämiä jälkiä.

Paukamat saattavat vaihtaa paikkaa keholla nopeasti. Tuntien sisällä edelliset häviävät ja ilmaantuu uusia. Jos kyseessä on yksittäinen nokkosihottuman esiintyminen se rauhoittuu yleensä vuorokauden sisällä. 

Mikä aiheuttaa nokkosihottuman?

Kyseessä on histamiinivälitteinen reaktio. Ihon syöttösoluista vapautuu histamiinia, johon voi olla eri syitä. 

Joskus syynä on allerginen reaktio, jonka yksi oire on nokkosihottuma. Tavallisimmin nokkosihottuma on oire ruokaan tai lääkeaineisiin liittyvissä allergioissa. Myös kosketus esimerkiksi kasviin, jolle on allerginen, voi aiheuttaa nokkosihottuman.

Siitepölyallergia taas oireilee tyypillisesti silmä- ja nuha oireilla, siihen harvemmin liittyy nokkosihottumaa.

Lue myös: Syyhy kutisee ihottumana erityisesti iltaisin – Tunnista syyhyn oireet atopiasta ja hoida tarttuvaa ihotautia oikein! Lue erikoislääkärin neuvot

Syyhy ei parane itsestään ja hoitamatonta syyhyä tartuttaa jatkuvasti muihin. Tunnista syyhy oireet ja hoida syyhy oikein.

Syyhy on ihotauti, joka ei parane itsestään ja hoitamatonta syyhyä voi tartuttaa muihin. © iStock

Yleisimpiä syitä nokkosihottumalle ovat ei-allergiset syyt?

Kyllä. Nokkosihottuma voi olla infektion laukaisema reaktio. Esimerkiksi virusinfektioon tai streptokokin aiheuttamaan nieluangiinaan voi liittyä nokkosihottumaa. Tällaiset akuutit ihottumat rauhoittuvat useimmiten muutaman viikon sisällä käyttäydyttyään vaihtelevasti sinä aikana. 

Sitten on krooninen nokkosihottuma, joka kestää useita viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Yleensä sille ei löydy mitään erityistä ulkoista syytä, vaan se on immunologinen häiriötila, joka kestää oman aikansa. Joskus taustalla on krooninen infektio esimerkiksi hampaistossa tai kilpirauhasen toimintahäiriö.

Millainen on krooninen nokkosihottuma?

Krooninen nokkosihottuma spontaanina tulee ikään kuin itsestään, omia aikojaan. Fysikaalisessa on joku laukaiseva ulkoinen tekijä. Sellaisia ovat esimerkiksi hikoilu tai paine. Myös lämpötilanvaihtelut voivat laukaista ihottuman, joillakin se on kylmä toisilla kuuma. 

Sitten on dermografista piirtopaukamointia, jossa mikä tahansa mekaaninen altiste, kuten hankaaminen, raapiminen tai jokin karkea materiaali voivat aiheuttaa histamiinin vapautumista, jolloin kyseiselle alueelle nousee punoitusta ja koholla oleva raapimajälki. 

Lue myös: Päivi ei anna kroonisen urtikarian eli nokkosrokon haitata arkeaan

Miten nokkosihottumaa hoidetaan?

Vaikka nokkosihottuman aiheuttajat vaihtelevat, taustalla on aina kuitenkin reaktio, jossa vapautuu histamiinia, joten perushoito on sama. 

Hoitona käytetään antihistamiineja, tavallisia allergialääkkeitä, jotka ovat histamiinin vastavaikuttajia. Ne estävät histamiinin vapautumista. Useimmilla ne riittävät hoidoksi, mutta annokset ovat isompia kuin esimerkiksi allergisen heinänuhan hoidossa. Voidaan tarvita jopa nelinkertaista päiväannosta. 

Antihistamiinin käyttöä ei kannata pelätä. Sitä kannattaa käyttää niin pitkään, että oireet ovat ovat kokonaan poistuneet ja pysyneet poissa joitakin viikkoja tai kuukausia. Jos kyseessä on infektion laukaisema nokkosihottuma, se saattaa aaltoilla useiden viikkojen ajan. Sen koko ajan voi aivan hyvin käyttää antihistamiinia, jos oireilu uusiutuu satunnaisen lyhytkestoisen käytön jälkeen. Vaikeimmissa oiretilanteissa voidaan tarvita myös kortisonitabletti kuureja.

Milloin nokkosihottuma olla vaarallinen?

Itsessään se ei ole vaarallinen, jos se on vain ihoon rajoittuva oire. Nokkosihottuma voi kuitenkin liittyä allergiseen reaktioon. Voimakas allerginen reaktio voi johtaa anafylaktiseen shokkiin. Se saattaa alkaa nokkosihottumalla, mutta sitä voivat seurata esimerkiksi nielun turvotus oireet, hengenahdistus tai verenpaineen lasku, jotka voivat olla vaarallisia.

Miten astma ja nokkosihottuma liittyvät toisiinsa?

Varsinkin astmaa sairastavilla voi olla tulehduskipulääke herkkyyksiä, jolloin he eivät siedä esimerkiksi ibuprofeenia tai aspiriinia ja ne voivat aiheuttaa heille nokkosihottumaa tai astman pahenemista.

Joskus pitkäaikaisen nokkosihottumaoireilun taustalta voi myös löytyä hoitamaton astma. Se pitää elimistön ikään kuin hälytystilassa jolloin iho reagoi herkästi vaarattomiin ärsykkeisiin. 

Lue myös: Valitse oikea kipulääke – Lue neuvot! Näin omat sairaudet ja lääkitys vaikuttavat tulehduskipulääkkeen valintaan ja käyttöön

Voiko stressi aiheuttaa nokkosihottumaa?

Voi aiheuttaa, tai ainakin se voi olla yksi myötävaikuttava tekijä. Yleensä sen lisäksi on kuitenkin muitakin tekijöitä kuten infektio-ongelmia tai muuta sairastavuutta.

Stressin määrän arviointiin ei toki ole muuta mittaria kuin ihmisen oma kokemus stressin määrästä elämässä. 

Mikä on angioödeema ja miten se liittyy nokkosihottumaan?

Angioödeema on turvotusta, joka on syvemmällä kudoksessa, kun taas nokkosihottuma on pinnallisemmissa kerroksissa. Angioödeema on nokkosihottuman sukulainen ja ne voivat esiintyä yhtä aikaa.

Kun angioödeema liittyy nokkosihottumaan, se on histamiinivälitteistä ja siihenkin auttavat antihistamiinit. Se esiintyy rajatummilla alueilla kuin nokkosihottuma. Monesti sitä on kasvojen alueella esimerkiksi silmäluomissa tai huulissa. Angioödeema voi olla myös kielessä, jos se leviää nieluun saakka, tilanne voi vaatia ensiapua.  

Lue myös: Suun hiivatulehdus kannattaa hoitaa ajoissa – Tunnista oireet! Näin sieni-infektio oireilee suussa, kielessä ja nielussa

Hiivatulehdus suussa

Hiivatulehdus suussa syntyy, kun elinympäristö hiivojen kasvun kannalta on suotuisa eli suussa on
alhainen pH sekä kostea ja lämmin ympäristö. © iStock

Millaisissa tilanteissa nokkosihottuman vuoksi pitää lähteä lääkäriin?

Jos oire on tuttu, antihistamiineja on saatavilla eikä kyseessä ole raju reaktio, nokkosihottumaa voi hoitaa kotona. Jos taas on kyse laaja-alaisesta reaktiosta, johon liittyy esimerkiksi nieluturvotuksen tunnetta tai hengenahdistusta niin silloin pitää hakeutua päivystykseen tai soittaa ambulanssi. Hankalimmissa tilanteissa, joihin liittyy anafalyktisia oireita, hoidoksi tarvitaan adrenaliinipistoksia.  

On saatavissa myös mukana pidettäviä adrenaliinikyniä potilaille, joilla on vaikean allergisen reaktion riski. Satunnaista lievää nokkosihottumaa voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla antihistamiineilla, mutta jos antihistamiinin tarve on runsasta, kannattaa niitä hankkia lääkärin kirjoittamalla reseptillä.

 Lue myös: Katso kuvat! Luteiden puremat ovat yllättävän yleisiä – Näin tunnistat verenhimoisen lutikan puremajäljen

Luteen puremia sormessa

Lutikka puree pienelle alueelle useita kertoja. © Otavamedia

X