Suun hiivatulehdus kannattaa hoitaa ajoissa – Tunnista oireet! Näin sieni-infektio oireilee suussa, kielessä ja nielussa

Lähes jokaisella on jonkin verran hiivasientä suussa. Kun sieni aiheuttaa suussa oireita, kysymys on hiivatulehduksesta. Suun hiivatulehdus on tyypillisintä ikääntyneille ja niille, joiden vastustuskyky on alentunut.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hiivatulehdus suussa syntyy, kun elinympäristö hiivojen kasvun kannalta on suotuisa eli suussa on alhainen pH sekä kostea ja lämmin ympäristö.

Lähes jokaisella on jonkin verran hiivasientä suussa. Kun sieni aiheuttaa suussa oireita, kysymys on hiivatulehduksesta. Suun hiivatulehdus on tyypillisintä ikääntyneille ja niille, joiden vastustuskyky on alentunut.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Hiivatulehdus suussa on tyypillisesti iäkkään, hammasproteesia käyttävän tai suusta kärsivän vaiva. Suun hiivatulehdus voi ilmetä, jos näiden ohella myös tupakoi. Usein taustalla on jokin perussairaus, jolloin elimistön vastustuskyky on alentunut.

Terve suu on yleisterveyden kannalta hyvin tärkeää. Hammaslääketieteen tohtori Matti Mauramo kertoo, miten suun hiivatulehdusta voi parhaiten itse ennaltaehkäistä.

Mistä hiivatulehdus suussa johtuu? Kenelle sieni-infektio voi tulla?

Suun hiivatulehdus on yleisimmin Candida albicans -nimisen hiivasienen aiheuttama. Suurella osalla väestöstä kielen ja suun limakalvot ovat oireettomat ja pinta normaalia, vaikka suusta olisikin viljeltävissä hiivaa. Hiivatulehduksesta on kyse silloin, kun se aiheuttaa oireita tai limakalvolla on näkyviä muutoksia.

Suun hiivatulehduksesta kärsivät pääsääntöisesti ikääntyneet. Tyypillinen potilas on tupakoiva mies, jolla on hammasproteesi, ja iäkäs kuivasta suusta kärsivä nainen.

Jos olosuhteet suussa muuttuvat otolliseksi hiivan kasvulle, hiiva alkaa työntyä epiteelin sisään ja aiheuttaa tulehdusta. Tällöin yleisterveydessä on saattanut tapahtua muutoksia esimerkiksi lääkityksen tai jonkin sairauden vuoksi. Vastustuskyky on voinut heikentyä esimerkiksi syövän ja syöpähoitojen, elinsiirtojen hyljinnänestolääkityksen tai esimerkiksi diabeteksen vuoksi.

Myös esimerkiksi reuma, astma ja ylipäätään ikääntyminen lisäävät riskiä suun hiivatulehdukselle. Huono suuhygienia, tupakointi, kuiva suu ja suun muut limakalvosairaudet lisäävät hiivatulehduksen riskiä.

Lue myös: Kuiva suu – Milloin suun kuivuudesta on syytä huolestua? Näin hammaslääkäri vastaa 10 kysymykseen ja neuvoo niksit suun kostuttamiseen

Miten suun hiivatulehdus oireilee suussa, kielessä ja nielussa?

Oire, joka tyypillisimmin tuo potilaan vastaanotolle, on jonkinlainen kivun tunne suussa. Lisäksi tyypillistä on suun arkuus ruoka-aineille, kielen karheus ja kuivuuden tunne. Potilaalla voi olla makuaistin muutoksia, pahanhajuinen hengitys ja punoittavat tai jopa rikkoutuneet limakalvot, jolloin haavaumat voivat vuotaa.

Erityisesti kieli on hiivasienen kasvulle otollinen paikka, ja pääoireet ovatkin yleensä kielessä. Hiivatulehdusta voi myös olla hammasväleissä, ikenissä ja nielun alueella, jolloin se aiheuttaa äänen käheyttä. Tulehdus voi levitä jopa ruokatorveen, mutta se on hyvin harvinaista.

Lue myös: Pahanhajuinen hengitys voi olla merkki sairaudesta – Milloin hengityksen hajusta pitää huolestua?

Pahanhajuinen hengitys: Kotikonstina kannattaa kokeilla 
kielen kevyttä harjaamista hammasharjalla aamulla ja illalla. 
Kieli ei tarvitse hammastahnaa.

Kotikonstina kannattaa kokeilla kielen kevyttä harjaamista hammasharjalla aamulla ja illalla. Kieli ei tarvitse hammastahnaa. © istockphoto

Miten suun sieni-infektio diagnosoidaan?

Hiivatulehduksen diagnosointi on haastavaa, koska aikuisilla sammas ei ole enää pelkkä valkoinen kate, kuten lapsilla, vaan usein punoittava tai kirjava ja ohentunut limakalvo.

Kliinisen tutkimuksen lisäksi ensisijaisesti otetaan sieniviljely, ja samalla voidaan selvittää sienen laji ja mahdollinen lääkeherkkyys. Jos on syytä sulkea pois jokin muu taudinaiheuttaja, esimerkiksi iäkkäillä ihmisillä punajäkälä, sieni voidaan diagnosoida myös suusta otettavalla koepalalla. 

Millaista hoitoa suun hiiva vaatii? Voiko suun sieni-infektiota hoitaa kotikonstein?

Suun hiivatulehduksen hoidossa hyvä kotihoito on tärkeää. Ensisijaisesti on huolehdittava hyvästä suuhygieniasta. Iäkkäillä ihmisillä saattaa olla proteeseja, joissa sieni viihtyy hyvin. Proteesit on otettava yöksi pois ja puhdistettava huolellisesti proteesinpuhdistustableteilla tai etikka- tai klooriliuoksessa, jotka tappavat sientä. Usein proteesien uusiminenkin on tarpeen.

Limakalvojen terveydestä on huolehdittava. Jos suu on kuiva, on muistettava juoda riittävästi. Kuivan suun hoitoon voi myös käyttää paikallista limakalvonkostuttajaa, keinosylkeä tai ihan ruokaöljyä, esimerkiksi kylmäpuristettua oliivi- tai kookosöljyä. Kuivia suun limakalvoja tulee hoitaa kuten kuivaa ihoakin.

Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen ruokailurytmi on tärkeää. Liiallista sokerin syöntiä tulee välttää, sillä hiiva pitää makeasta.

Perussairaudet on saatava hyvään hoitotasapainoon, esimerkiksi diabetesta sairastavalla tasainen verensokeri. Astmaa sairastavan kannattaa huuhdella suu huolellisesti kortisonisuihkeiden jälkeen, sillä kortisoni suosii hiivan kasvua. Tupakointi kannattaa lopettaa.

Alkuvaiheen infektiossa suun purskuttelu sientä tappavalla, apteekista reseptivapaasti saatavalla klooriheksidini-suuvedellä voi edellä mainittujen toimenpiteiden lisänä olla riittävä hoito. Suuvesi voi kuitenkin kirvellä, eikä sitä tule käyttää pitkän aikaa, sillä se värjää hampaat ruskeaksi.

Lue myös: Terveellinen ruokavalio antaa virtaa ja pitää mielen kirkkaana – Ravitse kehoasi oikein! Lue neuvot arjen ruokailuihin

Terveellinen ruokavalio auttaa kehoa ja mieltä jaksamaan.

Terveellinen ruokavalio ja tasapainoiset ateriat sopivin välein auttavat jaksamaan arjessa. Suosi terveellistä kotiruokaa! © Niclas Mäkelä/Otavamedia

Millaiset lääkkeet tepsivät suun hiivasieneen?

Hiivasienen häätö suusta on erittäin vaikeaa, ja suun täydellinen steriiliys on ylipäätään epärealistista. Suun hiivasientä hoidetaan lääkkeillä vain, jos sieni aiheuttaa oireita. Erityisesti, jos suun limakalvolla on limakalvovaurioita, ne on hoidettava, koska sieni lisää jonkin verran syöpäalttiutta.

Suun hiivatulehdusta hoidetaan pääsääntöisesti paikallisesti reseptilääkkeillä, esimerkiksi imeskelytableteilla. Toinen vaihtoehto on liuos, jota käytetään suun purskutteluun. Proteesinkäyttäjille geelimuotoinen lääke voi olla hyvä ratkaisu. Paikallishoitoja on käytettävä neljästi päivässä, ja joskus se voi olla iäkkäälle potilaalle haastavaa. Vaihtoehtoisesti on myös olemassa suun kautta nautittava tablettimuotoinen lääkitys.

Lääkehoito on pitkä, noin 4–6 viikkoa, ja hoidot ovat kohtalaisen hintavia, noin 100 euron luokkaa.

Sitkeä hiivasieni on helposti uusiutuva. Kun sen on kerran hoitanut, se uusii helposti esimerkiksi flunssan tai uuden lääkityksen myötä.

Lue myös: Pelkkä hammasharjalla pesu ei riitä, puhdista myös hammasvälit! Hoitamaton ientulehdus voi kehittyä salakavalasti parodontiitiksi

Miten suun hiivatulehduksen voi ehkäistä?

Yllä mainittu hyvä kotihoito on hiivasienen parasta ennaltaehkäisyä: hyvä suuhygienia, hyvä ja säännöllinen ravitsemus sekä tupakoimattomuus.

Voiko sieni-infektio suussa kroonistua? Miten se ilmenee?

Kyllä voi, jos oireilevaa hiivatulehdusta ei hoideta. Tällöin ärsyyntyneet limakalvot voivat paksuuntua ja niihin voi ilmaantua kukkakaalimaista pintaa. Paksut limakalvot voivat olla myös oireettomat, mutta hammasproteesin istuvuus heikentyy ja limakalvo voi tällöin haavautua.

Voiko hiivatulehdus levitä muualle kehossa?

Periaatteessa voi, mutta se on harvinaista. Jos iäkkäällä potilaalla on heikentynyt vastustuskyky esimerkiksi syöpähoidosta tai elinsiirrosta johtuen, sieni voi levitä esimerkiksi keuhkoihin tai ruokatorveen.

Tarttuuko suun hiivasieni?

Suun hiivasieni ei ole kovin helposti tarttuva, eli ei ole riski, että perusterve saisi toiselta suun sieni-infektion.

Asiantuntijana hammaslääketieteen tohtori ja patologiaan erikoistuva lääkäri Matti Mauramo Mehiläisestä.

Lue myös: Mitkä ovat tyypillisimmät syyt alapään kutinalle?

X