Kuiva suu – Milloin suun kuivuudesta on syytä huolestua? Näin hammaslääkäri vastaa 10 kysymykseen ja neuvoo niksit suun kostuttamiseen

Mansikka kuivattaa, ruokaöljy kostuttaa. Kuivaa suuta voi hoitaa kotikonstein. Kuivan suun hoito suojaa hampaita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paras tapa hoitaa suun kuivuutta on puuttua mahdollisuuksien mukaan sen aiheuttajaan. Suu tarvitsee sylkeä toimiakseen normaalisti. Sylki pitää suun kosteana ja helpottaa nielemistä.

Mansikka kuivattaa, ruokaöljy kostuttaa. Kuivaa suuta voi hoitaa kotikonstein. Kuivan suun hoito suojaa hampaita.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Kuiva suu on suhteellisen yleinen vaiva.  Kysyimme hammaslääkäriltä, milloin siitä on syytä huolestua.

1. Mistä tietää, onko oma suu liian kuiva?

Kuivassa suussa syljeneritys on vähentynyt. Silloin voileipäkeksin syöminen ilman vettä ei tahdo onnistua.

Varsinkin aamuisin voi tuntua, että kieli jää kiinni kitalakeen. Suuta voi kirvellä ja hengitys haista. Limakalvoille voi tulla pieniä haavaumia, maku­aisti voi muuttua ja suuhun tulla metallinmaku. Joskus kuiva suu haittaa nielemistä ja saa aikaan jatkuvan ­janon. Hammasproteesien käyttö on hankalaa.

Aina tuntemukset eivät ole selviä, ja kuiva suu voi paljastua potilaalle vasta hammaslääkärissä sylkitestillä. ­Siinä potilas saa pureskeltavakseen sitkeän parafiinipalan ja hammaslääkäri mittaa huulesta pureskelun tuottaman syljen määrän. Jos sylkeä erittyy viidessä minuutissa vähemmän kuin viisi millilitraa, suu on kuiva.

2. Onko kuivasta ­suusta muuta haittaa kuin ­ikävä tunne?

Kuiva suu altistaa limakalvovaivoille, kuten sieni-infektiolle, haavaumille ja kieli­kivulle sekä hampaiden reikiintymiselle.

Sylki huolehtii suun bakteeritasapainosta ja tekee olosuhteet suussa hampaita reikiinnyttäville ­kariesbakteereille epäedulliseksi. Se ­huuhtelee suusta pois haitallisia bakteereita, puhdistaa ­pintoja ja neutralisoi suussa olevia ­happoja.

Kuivan suun omat puolustusmekanismit hapanta vastaan ovat vähissä. Kuivalle suulle altistavat tekijät altistavat myös eroosiolle, eli hampaiden kemialliselle kulumiselle.

Kuiva suu yleistyy ihmisen ikääntyessä. Yksi syy tähän on ikääntyessä yleistyvissä sairauk­sissa, kuten diabeteksessa. Vaihdevuosissa naisen hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia, jotka kuivattavat suuta.

Lue myös: Tekevätkö kuivat limakalvot kiusaa ylä- ja alapäässä? Et ole ainoa – Lue erikoislääkärin neuvot

3. Millä kuivaa suuta kostutetaan?

Apteekissa myydään suuta kostuttavia geelejä ja suihkeita. Geeliä voi laittaa ­nokareen sormeen, hammasharjaan, vanutikkuun tai kielen kärkeen ja pyöritellä sitä suun limakalvoilla.

Apteekeissa myydään myös suun kostutukseen tarkoitettuja suuvesiä. Tavallisia, hengityksen raikastamiseen myytäviä suuvesiä ei kannata käyttää. Ne saattavat sisältää alkoholia, mikä kuivattaa suuta.

4. Saako kuivasuinen syödä purukumia?

Kuivasuisen kannattaa syödä purukumia, sillä pureskelu lisää syljeneritystä. Purukumin tulisi olla täysksylitolipurukumia, jolloin se samalla suojaa hampaita. Puru­kumia ei ole tarkoitus jauhaa jatkuvasti, vaan kerralla viitisen ­minuuttia syömisen jälkeen.

Purukumia ei kannata käyttää, jos on purentaelinvaivoja, kuten kipua kasvojen alueella tai leukojen lonksumista. Sen voi korvata imeskelemällä sitkeitä ksylitolipastilleja.

5. Voiko suuta kosteuttaa kotikonsteilla?

Poskien ­limakalvoille voi sivellä ruokaöljyä. On ­makuasia, mihin öljyyn päätyy: ne kaikki kostuttavat suuta yhtä hyvin. Muutama tippa ruokaöljyä riittää. Jos ruoka­öljy maistuu pahalta, voi käyttää maustettua öljyä.

Osalla kuivasuisista myös huulet kuivuvat. Niihin kannattaa käyttää huulirasvaa tai vaseliinia.

Lue myös: Näin fluoriton hammastahna -trendi ja fluoripelko näkyvät jo hammaslääkärin vastaanotolla

6. Millä kuivasuinen ­pesee hampaansa?

Kuivasuiselle suositellaan hammastahnoja, jotka eivät vaahtoa. Ne ovat tahnoja, joissa ei ole natriumlauryyli­sulfaattia. Aine voi ärsyttää ­limakalvoja ja altistaa ­kipeille aftoille.

Vaahtoamattomalla hammas­tahnalla tulee yhtä ­puhdasta jälkeä kuin tavallisellakin. Huolellinen hampaiden harjaus ja hammastahnan sisältämä fluori ovat oleelliset asiat suun terveyden ylläpidossa.

Lue myös: Vältä karies eli hampaiden reikiintyminen – Näin monet terveelliseen elämään kuuluvat trendituotteet uhkaavat suun terveyttä

7. Vaikuttaako kuiva suu ruokavalioon?

Kuivassa suussa hampaat reikiintyvät herkemmin. Säännöllinen ateriarytmi ja napostelun välttäminen ehkäisevät happohyökkäystä ja ­siten reikiintymistä.

Jokainen suupala ja ­juotava kulaus ksylitolia ja vettä ­lukuun ottamatta aiheuttaa suussa noin puolen tunnin mittaisen happohyökkäyksen, jolloin suun bakteerien tuottama happo liuottaa hampaita suojaavaa kiillettä.

Hampaat kestävät viidestä seitsemään ­happohyökkäystä vuorokaudessa. Väliaikoina kiilteestä liuenneet mineraalit ehtivät saostua takaisin hampaan pintaan.

Kahvi ei reikiinnytä hampaita, mutta se kuivattaa suuta. Kahvin jälkeen olisi hyvä huuhdella suu vedellä. Kahvikupin yhteyteen katettu vesilasi on hyvä tapa, joka kannattaisi liittää muuhunkin syömiseen. Monikaan ei tiedä, että esimerkiksi mansikka kuivaa suuta.

8. Mitä aamukuivalle suulle voi tehdä?

Hormonitoiminnassa tapahtuvat muutokset saavat aikaan sen, että yöllä syljentuotto vähenee, jolloin aamulla suu on kuivimmillaan. Sitä voi estää laittamalla kostutusgeeliä suun limakalvoille hammaspesun jälkeen, juuri ennen nukkumaan menoa. Aamuksi yöpöydälle voi laittaa valmiiksi lasillisen vettä.

Suu auki nukkuminen ­kuivattaa suuta. Se voi olla merkki uniapneasta. Jos lisäksi kuorsaa, eikä uni virkistä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Terve ihminen nukkuu suu kiinni ja hengittää vain ­nenän kautta.

Siitepölyallergia, nenän kuivuus ja nuha ovat pakottavat usein nukkumaan suu auki. Allergian hyvä hoito ja nenän kostuttaminen öljypitoisella suihkeella tai nenätipoilla voi auttaa vähentämään suuhengitystä.

Kuiva suu

© iStock

9. Mitä tehdään, jos lääkkeet kuivattavat suuta?

Esimerkiksi antihistamiinit, verenpainelääkkeet, nesteenpoistolääkkeet ja osa psyykelääkkeistä kuivattavat suuta. Kuiva suu on usean lääkkeen yhtäaikaisen käytön tavallinen haitta.

Inhaloitavat eli suun ­kautta hengitettävät lääkkeet kuivattavat paikallisesti suuta silloin, jos lääkkeenottotekniikassa on puutteita ja lääke jää suuhun eikä päädy keuhkoihin, kuten pitäisi. Inhalaatiojauheet saattavat olla suun ja hampaiden kannalta aerosoleja hankalampia, sillä ne tavoittavat keuhkot aerosoleja huonommin.

Oikea tapa ottaa lääke kannattaa tarkistuttaa ­apteekissa. Inhaloitavan lääkkeen jälkeen tulisi aina huuhdella suu huolellisesti vedellä.

Lääkkeitä ei saa mennä ­lopettamaan omin päin, vaan niiden haitoista tulee keskustella lääkärin kanssa. ­Haittoja aiheuttavalle lääkkeelle ­pyritään löytämään korvaava lääke.

Kuiva syy voi liittyä reumasairauksiin, erityisesti Sjögrenin oireyhtymään sekä sylkirauhasten sairauksiin ja niiden alueelle annettuun sädehoitoon.

10. Pitääkö käydä ­hammaslääkärillä tavallista useammin, jos on kuiva suu?

­Hammaslääkärikäyntivälit ovat nykyään kaikilla yksi­lölliset. Kuivasuisilla käyntiväli on keskimääräistä tiheämpi, eli heidän olisi hyvä tarkistuttaa hampaansa puolivuosittain. Joskus tämäkin on liian harvoin. Itselle sopiva käyntiväli selviää omalta hammaslääkäriltä.

Asiantuntijana hammaslääkäri Olli Jaatinen, Coronaria Hammasklinikka Helsinki.

Lue myös: Kiusaako kuiva suu? Suun kuivuminen voi olla merkki näistä vaarallisista sairauksista

Artikkelia on muokattu 17.4.2023 klo 14:05

X