Atooppinen ihottuma on oikukas vaiva – Ihotautilääkäri antaa neuvot atoopikolle ihon perushoitoon ja iho-oireiden helpottamiseen

Atooppisen ihon omaavilla ihmisillä on peritty taipumus muodostaa allergiavasta-ainetta ympäristön valkuaisaineita vastaan. Atooppinen ihottuma äityy usein talvella, jolloin pakkanen ja viima koettelevat kuivaa ihoa, jota kannattaa helliä säännöllisesti perusvoiteella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Atooppinen ihottuma on pitkäaikainen vaiva. Atooppista ihoa on syytä kosteuttaa päivittäin. Iho kannattaa rasvata aina ihokarvojen suunnan mukaan.

Atooppisen ihon omaavilla ihmisillä on peritty taipumus muodostaa allergiavasta-ainetta ympäristön valkuaisaineita vastaan. Atooppinen ihottuma äityy usein talvella, jolloin pakkanen ja viima koettelevat kuivaa ihoa, jota kannattaa helliä säännöllisesti perusvoiteella.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on pitkäikäinen ja oikukas vaiva. Ihosairaus äityy usein, kun ulkoilma on kylmä ja sisäilma kuiva. Silloin myös atooppinen iho alkaa kuivua ja kutista.

Kysyimme 10 kysymystä atooppisesta ihottumasta, oireilevan ihon hoidosta ja atopiasta, näin vastaa ihotautilääkäri Håkan Granlund Ihosairaalasta.

1. Kun atooppinen ihottuma laukeaa ja iho äityy, millaiset kotikonstit auttavat?

Atooppisen ihon hoidossa­ ­huoneilman lämpötilalla­ ja kosteudella on paljon ­mer­kitystä. Iho voi parhaiten, kun lämpötila kotona on 20 astetta tai vähän sen alle.

Jos ­sisä­ilma on hyvin kuivaa, avuksi voi ­ottaa myös ­ilmankostuttajan. Lisäksi on tär­keää juoda riit­tävästi. Jos keho ­kärsii nestevajeesta, myös iho kuivuu tavallista helpommin.

Koska atooppinen iho on luonnostaan kuiva ja kutiaa helposti, sitä on syytä kosteuttaa päivittäin.

Atooppinen ihottuma eli ekseema näkyy kutisevana iholla. Atooppinen iho on kuiva talvella.
Atooppinen ihottuma oireilee kutinana, usein kuivuutena ja punoituksena ja turvotuksena. © iStock © iStock

2. Millaisilla tuotteilla­ atooppista ihoa ­kannattaa kosteuttaa?

Atooppista ihoa kannattaa hoitaa aina tilanteen mukaan. Kun iho alkaa kuivua ja kutista, sitä kannattaa rasvata päivittäin perusvoiteella.

Säännöllinen rasvaus auttaa ehkäisemään iho-oireiden pahentumista ja ihottumaa.

Mitä kuivempi iho on, sitä rasvaisempaa voidetta se tarvitsee. Atoopikon ei kannata ostaa perusvoiteita nettikaupasta vaan apteekista. Farmaseutit osaavat neuvoa kullekin yksilöllisesti sopivan tuotteen. Apteekin perusvoiteiden etuna on myös, että lääkärin reseptillä niistä voi saada Kela-korvausta.

Jotkut atoopikot pitävät myös erilaisista ihoöljyistä. Jos ne sopivat, niitä kannattaa käyttää perusvoiteiden kanssa vaihdellen.

3. Montako rasvausta atooppinen iho tarvitsee päivässä?

Tarkkaa rasvausten määrää on mahdoton sanoa, koska ihot ovat hyvin erilaisia. Varsinkin talviaikaan iho ­kannattaa kuitenkin rasvata useita kertoja päivässä­, jos se tuntuu sitä tarvitsevan­.

Voidetta kannattaa levittää kunnon paksu kerros, mutta niin, että se kuitenkin imeytyy kunnolla. Paras hetki rasvaukseen on suihkun jälkeen, kun iho on vielä vähän kostea. Silloin kosteus imeytyy ihoon parhaiten.

Iho kannattaa rasvata aina ihokarvojen suunnan mukaan. Jos voidetta yrittää levittää vastakarvaan, riskinä on varsinkin rasvaisen voiteen kanssa, että se alkaa tukkia ihohuokosia. Siitä voi seurata karvatupen tulehduksia.

Ihoa on hyvä rasvata samalla tavalla kuin silittäisi rakasta ihmistä. Lempeästi rasvatessa voide imeytyy hyvin ja olo rauhoittuu.

4. Miten atooppista ihottumaa ­kannattaa hoitaa?

Atooppinen ihottuma on ihon tulehdustauti, eli ihossa on tulehdussoluja. Aikuisilla ihottumaa esiintyy usein erityisesti kasvoissa, niskassa ja ylävartalossa.

Lievää ihottumaa kannattaa hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla hydrokortisonivoiteella. Jos se ei riitä taltuttamaan tulehdusoireita, kannattaa varata aika ihotautilääkärille. Hän voi esimerkiksi määrätä kortisonivoiteen lisäksi myös suun kautta otettavaa kortisonia tai muita ihotulehdusta vaimentavia lääkkeitä.

Atooppinen ihottuma vaatii hyvää ihon perushoitoa.
Atooppinen ihottuma vaatii hyvää ihon perushoitoa. © iStock © iStock

5. Mitä tehdä, jos ihon kutina alkaa häiritä yöunia?

Jos kutinan takia ei saa kunnolla unen päästä kiinni, iho kannattaa rasvata juuri ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi antihistamiinitabletit voivat auttaa jonkin verran hillitsemään kutinaa. Niitä saa apteekista ilman reseptiä.

6. Vaikea atooppinen ihottuma hilseilee ja kutisee, millaista apua ihotautilääkäri voi antaa?

Vaikealla atopialla tarkoitetaan yleensä voimakasta kutinaa, jolloin iho on myös pahasti tulehtunut ja hilseilevä. Potilaan kannalta vaiva on todella ikävä.

Onneksi juuri näiden potilaiden hoidossa on viime vuosina tapahtunut paljon hyviä asioita. Monet heistä ovat kyllästyneet jatkuvaan lotraukseen perusvoiteilla.

Äskettäin korvattavuuden ovat saaneet esimerkiksi suun kautta otettavat kalsineuriinin estäjät ja JAK-estäjät. Niiden lisäksi markkinoille on tullut myös pistosmuotoisia biologisia lääkkeitä, jotka atoopikko voi itse pistää ihonsa alle. Kaikki uudet lääkkeet auttavat tehokkaasti lievittämään vaikean atopian oireita.

Uusia lääkkeitä ei kuitenkaan määrätä heti, koska ne ovat kalliita. Atoopikon täytyy yleensä ensin kokeilla vanhempia suun kautta otettavia lääkkeitä. Vasta jos ne eivät toimi, Kela voi korvata myös uusia lääkkeitä.

7. Miksi atooppinen iho reagoi tavallaan?

Atooppisen ihon omaavilla ihmisillä on peritty taipumus muodostaa allergiavasta-ainetta ympäristön valkuaisaineita vastaan. Samalla heillä on myös poikkeava ihon rakenne, sillä heidän ihonsa on huomattavasti läpäisevämpi kuin muilla ihmisillä.

Esimerkiksi kemikaalit ja allergeenit läpäisevät atooppisen ihon tervettä ihoa helpommin. Atooppisesta ihosta taas haihtuu enemmän vettä kuin tavallisesta ihosta, mikä kuivattaa ihoa.

Rakenteensa takia atooppinen iho myös infektoituu helpommin. Oireet johtuvat siis eräänlaisesta ihon rakenneviasta.

8. Mitkä asiat voivat laukaista atooppisen ihottuman?

Tyypillisesti atopiaoireet pahenevat talviaikaan, kun ulkona on pakkasta ja tuulista ja sisällä huoneilma kuivuu lämmityksen takia. Läpäisevän ihon takia kosteus haihtuu silloin hyvin helposti.

Monet myös kokevat, että iho-oireet pahenevat stressaavissa elämäntilanteissa. Se johtuu todennäköisesti siitä, että stressi alentaa kaikissa iho­sairauksissa kutinakynnystä. Stressaantuneena atoopikko siis alkaa kokea kutinan entistä voimakkaammin.

Lisäksi hikoileminen ja ­liiallinen ihon peseminen voivat pahentaa oireita. Rankan liikunnan jälkeen kannattaa käydä nopeasti suihkussa, jotta hiki ei jää iholle. Liian pitkään suihkussa ei kannata kuitenkaan olla, jotta iho ei ala kuivua entistä enemmän. Lyhyenkin suihkun jälkeen iho kannattaa rasvata perusvoiteella.

9. Miksi atooppinen ihottuma hoidetaan myös valohoidolla?

Sekä keinovalon että auringonvalon UV-säteily voivat auttaa vaimentamaan atooppisen ihon tulehdusta. Kaikkia se ei kuitenkaan auta. Pienellä osalla atoopikoista UV-säteily voi jopa pahentaa oireita.

Jos valohoito auttaa, matka etelän aurinkoon talvella saattaa olla hyvä idea. Loma ja aurinko voivat tehdä hyvää sekä keholle että mielelle.

Hyviä vaikutuksia saa kuitenkin myös keinovalohoidoista. Niitä annetaan muun muassa ihotautipoliklinikoilla ja yksityisillä lääkäriasemilla.

10. Atooppinen ihottuma ilmaantuu usein talvella, voiko oireiden laukeamista ehkäistä ennalta?

On hyvin tavallista, että atooppinen ihottuma pahenee talviaikaan. Siitä huolimatta monet atoopikot kokevat, että he ovat itse jotenkin aiheuttaneet pahenemisvaiheen ja syyllistävät siitä itseään. Itsensä syyllistäminen on kuitenkin aivan turhaa. Atoopikko ei voi mitään sille, että talvi tulee ja hänen ihonsa reagoi siihen.

Atopiaoireiden ilmaantumista ei voi myöskään ehkäistä esimerkiksi ruokavalion tai ravintolisien avulla. Joskus esimerkiksi jättihelokkiöljykapseleita mainostettiin atooppisen ihon hoitoon. Nykyään tiedetään, että niiden sisältämä rasva ei päädy ihon käyttöön.

Artikkelia on muokattu 2.10.2023 klo 13:46

Lue myös: ”Ihoni oli 20-vuotiaana aivan hirveän näköinen” – Jaana Ylitalo sai atooppisen ihon ja oireilevan suoliston kuriin ruokavalion muutoksella

X