Katso kuvat! Enterorokko nosti näppylät käsiin, jalkoihin ja jopa suuhun – Perheenisä oireistaan: ”Rakkulat nielussa syöminen on mahdotonta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Enterorokko oireilee rakkuloina ja näppylöinä
Kerran sairastettu enterorokko suojaa sairastumiselta saman virusalatyypin aiheuttamaan infektioon, mutta myöhemmin voi sairastua uudelleen toisen alatyypin aiheuttamaan infektioon. © Seura
Enterovirusinfektiot ovat yleensä lieväoireisia ja paranevat itsestään 1–2 viikon kuluessa. Vakavampia taudinkuvia esiintyy kuitenkin vuosittain. Katso kuvat, miten enterorokko oireilee ihottumana ja ikävinä rakkuloina.

Enterorokko tarttuu helposti ja sen itämisaika on 3–7 vuorokautta. Tavallisin tartuntareitti kulkee ulosteesta käsiin, käsistä toisiin ihmisiin ja lopulta suuhun. Pisaratartuntana taudin voi saada myös hengitystie-eritteiden kautta.

Tehokkain tapa estää tartuntaa on käsihygienia, johon kuuluu huolellinen käsien pesu saippualla ja runsaalla vedellä.

Näin enterorokko eteni ja oireili lapsiperheessä

Lapsiperhe oli lomalla Thaimaassa, kun lastenrokkotauti eli enterorokko alkoi oireilla.

”Ensimmäisenä alkoi oireilla 1-vuotias poikamme. Hän voi pahoin ja kuume nousi. Lisäksi pojan käsivarsiin ja  jalkoihin alkoi nousta ihottumaa ja näppylöitä”, espoolainen perheenisä kertoo lapsen oireista.

Enterorokko lapsella oireilee näppylöinä jalassa

Lapsella enterorokko nosti ihottumaa jalkoihin ja käsivarsiin. © Seura

Enterorokon näppylät lapsen käsivarressa

© Seura

Koska perhe oli matkalla Aasiassa, ensimmäinen epäily oireiden aiheuttajasta oli denguekuume. Paikallisen sairaalan lääkäri kuitenkin diagnosoi oireet nopeasti. Kyseessä oli kansankieltä käyttäneen lääkärin mukaan ”suu- ja sorkkatauti” eli enterorokko.

”Saimme oireita lievittäviä lääkkeitä, mutta muuten tauti piti vain sairastaa pois. Onneksi pojan oireet alkoivat helpottaa jo parissa päivässä. Epäilen, että se tarttui hotellin lasten leikkipaikasta, jossa vilinää riitti.”

Aikuisella ihottuma oli todella kirvelevä – ja nielun rakkulat veivät keittolinjalle

Samalla myös perheenisän omiin käsiin ja jalkoihin alkoi muodostua ihottumaa. Parissa päivässä ne äityivät todella tiheästi esiintyviksi rakkuloiksi.

”Kutina ja kirvely oli aikamoista. Isoin rakkula jalassa oli kuin tieteis- tai kauhuleffasta. Rakkuloita tuli myös suuhun. Rakkulat nielussa syöminen muuttui mahdottomaksi. Pari päivää menin keittolinjalla. Olo oli muutenkin aika vetämätön.”

Lopulta pahimmat oireet helpottivat jo 2–3 päivässä, perheenäiti selvisi yhden päivän huonolla ololla ilman näkyviä oireita. Isän jaloissa rakkulat alkoivat laskea vähitellen, mutta jäljet näkyivät vielä kuukauden kuluttua sairastamisesta. Viimeisenä lähti vielä yksi varpaankynsikin.

Tunnista enterorokko ja näppylät

Enterorokon nostamat rakkulat painottuvat yleensä käsiin ja jalkoihin. Aikuisilla rakkulat voivat olla hyvin kutisevia. © Seura

Lue myös: Katso kuvat! Luteiden puremat ovat yllättävän yleisiä – Näin tunnistat verenhimoisen lutikan puremajäljen

X